Đokoviću nema ravnog: Ništa ne može da ga izbaci iz brutalnog takta, zakazao okršaj sa Cicipasom u finalu AO!

Nova, sjajna pobeda našeg najboljeg tenisera koji u nedelju rano ujutru igra sa Grkom za desetu titulu u Melburnu

  • 70
Novak Đoković - Tomi Pol

Foto: Tanjug/AP

Kao poezija, kao lagana pesma, baš tako izgleda igra Novaka Đokovića u završnici Australijan opena. To je na svojoj koži danas iskusio i Tomi Pol, koji jeste definitivno dao sve od sebe kako bi barem donekle produžio ovaj meč i dao mu neku neizvesnost, ali je ona "ugašena" od strane moćnog srpskog tenisera posle samo nešto više od dva sata igre - 3:0 (7:5, 6:1, 6:2).

Igrao je Novak kao u transu kroz veći deo ovog meča, a jedini veći pad videli smo negde sredinom prvog seta i to u momentu kada ga je glavni sudija ovog meča "izbacio" iz takta. Dosudio mu je opomenu zbog predugog čekanja između dva servisa, Đoković je pobesneo zato što nije mogao da dođe do peškira, a nakon toga je ispustio i dva brejka prednosti. Ipak, kada se smirio, ubacio je Pola u mašinu i nije ga odatle ni puštao.

Pored toga, Đoković je imao odličan ritern na servis Pola tokom čitavog meča. Sjajno ga je čitao, što mu je omogućilo da relativno često dolazi do brejk prilika i oduzetih servisa Amerikanca. Jedino što je povremeno bilo problematično jeste njegov prvi servis, ali je generalno celokupna igra bila fantastična.

Mogao je Nole da reši posao u prvom setu još posle nešto malo više od pola časa igre. Imao je dva brejka prednosti, dominaciju i činilo se da će bez problema doći do inicijalne prednosti. Međutim, tada se desila već pomenuta situacija i opomena, posle koje je Đoković na nekih 15 minuta "nestao" sa terena.

Greške, uglavnom neiznuđenje, dale su Polu šansu da vrati prvo jedan, a onda i drugi brejk i da nam donese egal, iako je Đoković prethodno ogromnih 5:1. Kada je delovalo da se nalazi u ogromnom slobodnom padu, odskočio je kao loptica, prvo osvojio svoj servis gem sa nulom, da bi zatim u narednom izbegao i tajbrejk za pobedu u prvom setu.

Drugi set je bio "mačiji kašalj" u odnosu na prvi. Noletov ritern radio je svoj posao, Đoković je igrao bolje na servis Pola nego na svoj i samo je bilo pitanje da li će ovaj deo igre uspeti da reši sa nulom ili ne. Amerikanac se u poslednjem trenutku, kada je servirao za opstanak, uspeo da pobegne sa giljotine.

Ni treći se ništa mnogo nije razlikovao u odnosu na one prethodne. Malo po malo je Novak ustanovio svoju dominaciju, plesao je po terenu u svakom mogućem smislu, odmah je uzeo prvi, a potom i drugi brejk Tomiju Polu, pa je ponovo "pretila" nula.

Sada sa nestrpljenjem čekamo okršaj između Novaka Đokovića i Stefanosa Cicipasa, koji je na programu od 09.00 časova ujutru u nedelju po našem vremenu. Nema sumnje da nas očekuje spektakl, a svi se nadamo Noletovoj jubilarnoj desetoj tituli na Australijan openu.

NOVAK ĐOKOVIĆ - TOMI POL 3:0 (7:5, 6:1, 6:2)

UŽIVO TOK MEČA

III SET

6:2 - GEM, SET, MEČ! POBEDA! Novak Đoković je u finalu Australijan opena! Bravo, majstore! 

5:2 - Produžava Pol ovaj meč, ali samo nakratko. Jer Novak u narednom gemu može da overi posao i plasman dalje.

5:1 - Još jedan gem i gotov posao. Sa nulom ovo rešava Novak, bez imalo drame... Pol servira za opstanak u meču.

4:1 - Dobija servis gem Tomi Pol, ipak ni u ovom setu neće biti nule. Ali Đoković je jako blizu pobede, ima dva brejka prednosti.

4:0 - Konačno je malo uspeo da zapreti Tomi Pol na servis Novaka, ali je interesantno da on uvek bolje igra na servis Đokovića. Ovoga puta je stigao do đusa, ali ništa više...

3:0 - BREJK! Nema ovde više nikakve dileme... Samo da vidimo da li će sada Novak doći do seta sa nulom. Došao je Đoković do 15:40 i uzeo prvu brejk loptu!

2:0 - Nema dileme oko potvrđivanja brejka. Samo jedan poen je u ovom gemu uspeo da osvoji Tomi Pol. Četiri gema dele Đokovića od velikog finala Australijan opena.

1:0 - BREJK! Nastavlja Novak gde je stao u drugom setu. Sjajno riternira, odlično se kreće i Amerikanac ponovo gubi svoj početni servis gem. Sada je već teško videti bilo kakav povratak za njega iz ove situacije.

II SET

6:1 - SET! Ide Novak! Veliki korak pravi Đoković ka plasmanu u finale Australijan opena, još jedan set mu sada nedostaje do okršaja sa Cicipasom! 

5:1 - Ipak neće biti sa nulom. Novak je stigao do 40:30, ali ovoga puta nije mogao i do brejk lopte na servis Pola. Spasio se Amerikanac potpune bruke.

5:0 - Novi gem za Novaka, sada sa nulom i nema problema da se potvrdi drugi brejk. Sada je već teško očekivati da će Pol ponoviti čudo iz prvog.

4:0 - BREJK! Ponovo imamo situaciju kao u prvom setu! Novak ima dva brejka prednosti, dobro igra, naročito na servis Tomija Pola. Sada je imao dve brejk lopte, od kojih je iskoristio drugu.

3:0 - Prošao je Đoković kroz velike muke u ovom svom servis gemu u kojem je morao da potvrdi osvojeni brejk. Tomi Pol je imao čak tri šanse da se vrati u ovaj drugi set, gem je potrajao čak deset minuta, ali je na kraju Novak zahvaljujući dva dobra forhenda uspeo da dođe do daha.

2:0 - BREJK! Ma nastavlja Nole u istom ritmu, sada je ponovo onaj isti sa početka meča! Imao je dva brejk lopte, prvu je Pol spasio posle sjajnog poena, ali drugi put nije mogao da izdrži. Nova velika prednost srpskog tenisera.

1:0 - Stiže Novak do 40:0 u ovom prvom gemu na svoj servis, a potom dobrim servisom zaključuje posao i nastavlja da vrši pritisak na Tomija Pola.

I SET

7:5 - BREJK! SET! Novak osvaja prvi set i bez tajbrejka! Uspeo je da uprkos tome što je zaostajao na 30:0 dođe do brejk lopte i da potom iskoristi tu jednu jedinu šansu. Pol se "spetljao" i propustio zlatnu priliku. Iako je bilo nervoze, pogotovo posle tog detalja iz gema na 5:2, Đoković uspeva da se vrati na pravi kolosek i sada bi trebalo da sve bude kako treba.

6:5 - Dobro je, konačno Novak prekida ovu neprijatnu seriju. I to sa nulom. Sada je opet pritisak na Tomiju Polu.

5:5 - Kladioničarskim rečnikom rečeno, ponovo imamo "iks" u prvom setu. Amerikanac vezuje četvrti uzastopni gem i izjednačuje... Sada je zaista važno da Đoković sabere misli i uzme naredni gem.

5:4 - BREJK! Nemoguće, zaista nemoguće... Novak je ispustio dva brejka u ovom setu i sada smo gotovo u potpunom egalu. Poslednji poen bio je posebno impresivan i dugačak, ali je nažalost pripao Amerikancu.

5:3 - Gem sa nulom za Pola. Neke čudne greške pravi Novak u ovim momentima...

5:2 - BREJK! Pokušava da se "brecne" nekako Amerikanac iz ove neprijatne situacije, ali na 30:30 stiže dobar servis koji donosi Noletu set loptu. Ipak, u odusdnom momentu, na 40:40, Novak se iznervirao zbog publike, posle čega je Pol došao do momentuma i gema iz prve brejk lopte.

5:1 - BREJK! Još jedan brejk! Mnogo, mnogo greši Tomi Pol, ne uspeva da dođe ni do kakvog ritma protiv najboljeg srpskog tenisera, koji koristi jedinu brejk loptu i serviraće za osvajanje prvog seta.

4:1 - Bilo je malo poteškoća na ovaj Novakov servis gem, imao je Pol 0:30, ali je Đoković dobrim servisima uspeo da dođe do đusa, a potom i do novog gema. Sada je na dva od osvajanja prvog seta.

3:1 - Opet je Novak pretio, opet je došao do 30:30, ali je Tomi Pol potom konačno povezao dva dobra servisa i stigao do prvog gema na ovom meču.

3:0 - Nastavlja Đoković da uništava Pola u svim segmentima. Novi lak gem za potvrdu brejka, ide ka laganom osvajanju prvog seta.

2:0 - BREJK! Pali se mašina! Novak je stigao do 0:40, nije uspeo da iskoristi prvu, ali jeste drugu brejk loptu i odmah ima veliku prednost protiv Amerikanca u prvom setu.

1:0 - Prilično neočekivano gledamo dugačak prvi gem na ovom meču. Novak je imao baš ozbiljnih problema protiv Pola, morao je da spašava i dve brejk lopte, ali je na kraju stigao do inicijalne prednosti zahvaljujući dobrim servisima.

- Prvi na servisu biće Novak Đoković, što je pozicija koja mu po običaju odgovara.

KOMENTAR PRE MEČA

Ne treba trošiti reči koliki je Đoković favorit za pobedu na ovom meču, o čemu svedoče i kvote svih najvećih svetskih bukmejkera. Nikada ranije nije igrao sa Tomijem, ali je jasno da Amerikanac nema šta da traži, ukoliko Srbin bude prikazao svoju standardnu igru.

Amerikanac je svoj put do ovog mesta "prokrčio" preko Jana Lenarda-Štrufa iz Nemačke, Alehandra Davidoviča-Fokine iz Španije, Džensona Bruksbija iz SAD, Roberta Bautiste-Aguta iz Španije i na kraju je uspeo da savlada jako simpatičnog Bena Šeltona, kojem je ovo bio prvi put da je otputovao van rodne SAD.

Zanimljiv je detalj od pre nekoliko meseci, kada je priređen oproštaj Rodžeru Federeru od tenisa, a kada je Amerikanac odbio da se rukuje sa našim Noletom, što je proizvelo dosta kontroverzi. To može da bude i motiv više Đokoviću da rivala "počisti" sa terena.

Pobednika ovog meča u velikom finalu očekuje okršaj sa Stefanosom Cicipasom.

Video: Ludnica oko stadiona u Melburnu nakon pobede Novaka nad Rubljovim: Grme srpske pesme u Australiji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA