Evo kako je izgledao čitav put Novaka Đokovića do finala Australijan Opena

Nedelja, 09.30 časova po srpskom vremenu i finale protiv Stefanosa Cicipasa

  • 13
Novak Đoković - Tomi Pol Foto: Tanjug/AP

Novak Đoković u nedelju od 09.30 časova po srpskom vremenu igra finale Australijan Opena protiv Stefanosa Cicipasa, a njegovom putu je do borbe za deseti trofej u Melburnu više je bio protivnik sam sebi nego što su mu ostali zadavali problema.

1. DOLAZAK SA POVREDOM

Novak je u Melburn pristigao iz Adelejda, a odatle je doneo trofej i povredu zadnje lože koja mu je obeležila čitavo učešće na Australijan Openu.

Pri jednom proklizavanju, uhvatio se Srbin za ložu i tokom tog susreta u Adelejdu pokušavao da istezanjem ustanovi o čemu se radi. U momentu su se svi uplašili, zatim je svima laknulo kada je završio turnir do kraja, ali niko nije znao da će muke tek nastupiti.

2. EGZIBICIJA PROTIV KIRJOSA

Kako bi oslušnuo stanje u Melburnu, Novaku je odlično pala humanitarna egzibicija protiv Nika Kirjosa na Rod Lejver Areni. Odlična šala i odličan trening pred punim stadionom. Videlo se tada da Australijanci i nisu toliko protiv njega koliko su ovdašnje vlasti insinuirale.

Topla dobrodošlica u Adelejdu, prilično fina dobrodošlica u Melburnu, prikupljeno čak četvrtinu miliona australijski dolara za humanitarna svrha i Australijan Open je mogao da počne.

3. ROBERTO KARBALJES BAENA (PRVO KOLO)

U realnosti, Karbaljes Baena ni po kojem parametru nije trebalo da bude ni malo viši "ležeći policajac" za Novaka, ali srpski novinari su odmah izvestili da Novak nosi bandažu oko leve butine i da je povreda još uvek tu. Slabije kretanje tokom treninga je ponovo dovukla veliki strah.

Limitirano kretanje se nastavilo i na prvom nastupu, sve veće nedaumice su postojale kada se gledala Đokovićeva štednja pri daljim lopticama. Sve je bilo neizvesno. Pobeda od 3:0 u setovima je bila tu, ali je već tada srpski as na konferenciji rekao da situacija nije baš najbolja i da će povreda biti pod velikom prismotrom.

Novak Đoković, Karbaljes Baena Foto: AP/Tanjug

4. ENCO KUAKO (DRUGO KOLO)

U tom momentu je Đoković već počeo da odlaže treninge. Restriktivni rad na terenima Nacionalnog teniskog centra je ispraćen sa velikom pažnjom. Naveo je Novak da je sve ok i da se vidimo na Rod Lejveru, ali to nije ulivalo totalno samopouzdanje u javnosti.

Ponovo Rod Lejver Arena i ponovo veoma teško kretanje. Protivnik, kojeg bi Đoković u pola dana i pola noći preslišao kao nastavnik lošeg đaka, razmahao se i počeo ozbiljno da razmišlja o nečemu većem.

Dok se muka razvijala, medicinske intervencije ređale, Kuako je uzeo prvi set na veliku pomoć viših sila i poradovao se žestoko.

Valjda je i to naljutilo Novaka kojem su lekovi počeli da rade, a onda je ubacio u veću brzinu i bez problema izbacio Francuza (3:1). Ono što je nakon toga na konferenciji rekao je sve preseklo. Nije dobro i videćemo šta će se desiti u narednom periodu. Još jedna strepnja.

Grigor Dimitrov Foto: Tanjug/AP

5. GRIGOR DIMITROV (TREĆE KOLO)

Dimitrov je bio najtreži mogući protivnik koji je mogao da dođe Novaku u tom momentu, jer je meč sa njim prilično fizički zahtevna stvar. Udara Bugarin jako, dobro se kreće po terenu i dobro servira. Ujedno, nije mogao da bude bolji test.

Bandaža oko Novakove noge je tada postala već uobičajena stvar, a tretmani nešto na šta je Đoković osuđen u Melburnu. Tada je već istakao da neće ozbiljno trenirati između mečeva, da će se više odmarati. Uspeo je da savlada Grigora, da prebrodi neke manje krize u tom susretu, ali je to prilično dobro izgledalo.

I Srbin je sam istakao da se ide korak po korak i da se nada da će sve biti kako treba. Sve pozitivniji eho bio je prisutan nakon tog trećeg kola. Mnogi su smatrali do tog momenta da bi moglo da dođe i do predaje, ali nakon trećeg kola je sve prešlo na pozitivnu stranu. Još jednih 3:0 i još jedan napredak.

6. ALEKS DE MINAUR (OSMINA FINALA)

Eh, koliko su Australijanci pretili brzinom De Minaura po medijima. Valjda, sama ta kombinacija nešto sporijeg Novaka i njihovog brzog "Demona" bila im je interesantna. Sjatila se domaća publika na Rod Lejver Arenu da vidi produkt novonastale situacije.

I... Klasično čišćenje. Samo je Novak postojao na terenu. Od povrede ni traga ni glasa. Jedino je bandaža ostala tu za svaki slučaj. De Minaur je bio razbijen, čak i ponižen na svom terenu. Dobio je svoju porciju za negativne reči koje je pričao o srpskom asu pre samo godinu dana.

Novak je izgubio samo pet gemova u čitavom susretu, došao pred novinare, istakao da se oseća sjajno i da nema više razloga za brigu.

Aleks de Minor, Novak Đoković, Australijan open, Aleks de MInaur Foto: ANTHONY WALLACE / AFP / Profimedia

7. ANDREJ RUBLJOV (ČETVRTFINALE)

Na papiru i po razvoju žreba, Rubljov je bio najteži protivnik koji je mogao da dođe Novaku u četvrtfinalu, jer je u polufinalu bilo evidentno da će naići na dosta slabijeg kosturaša.

Umesto duela četvrtog i petog nosioca, videli smo još jedno demonstriranje sile. Izgleda da ni ona pobeda iz Beograda nije Rubljovu dala dodatni recept za ono što je usledilo. Sve je bilo toliko brzo završeno. Dva savršena meča u nizu i već viđen autsajder u polufinalu. Sve se crtalo za lako finale Đokovića.

8. TOMI POL (POLUFINALE)

Ko bi rekao da će srpski teniser igrati protiv Tomija Pola u polufinalu. To je Novaku prirodno stanište, a Amerikancu nešto najbolje što je doživeo u životu. Sve je to bio splet okolnosti i čišćenja u toj strani žreba gde Kasper Rud nije uspeo da se zadrži više od tri dana u Melburnu.

Elem, Novak je imao još jednom "hejtera" na putu kojeg je uz jedno kraće zadržavanje takođe poslao kući. Posle 5:1 u prvom setu, svi su videli novo demoliranje, ali je Đoković dopustio da mu se protivnik vrati na 5:5.

Ipak, nakon toga sledi 7:5 i autoput do finala. Sve se ispostavilo kao još jedna laka pobeda. Od osmine finala (ali i od starta) sve liči na jednu laku priču, a sada sledi ona najteža. Borba za titulu.

Nedelja, 09.30 časova po srpskom vremenu i finale protiv Stefanosa Cicipasa.

Ostaje nada da će i taj meč biti arhiviran kao svi ovi pre njega. Ovaj je i najbitniji za istoriju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • David

    28. januar 2023 | 21:43

    Hvala RTS-u na prenosu finala.

  • Super Brundo

    28. januar 2023 | 22:16

    Treba iz inata da osvoji.Iz inata mrziteljima, licemerima, globalistima, atlantistima, novinarima-provokatorima i kovid diktaturi.Prosle godine su ga isterali a ove se vratio zeljan osvete.Sa njima moze samo nemilosrdno.Zna on to.Godinama se nosi sa tom bagrom.

  • Tanče

    28. januar 2023 | 22:17

    Samo napred Novače! Idemo po 10ti 🏆👍SREĆNO! 🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸💗❤️💗

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA