≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Omladino, napred!

Vreme čitanja: oko 4 min.

Imamo čemu da se nadamo, a imaju i čemu da se nadaju oni u koje se nadamo

  • 0
Hamad Međedović, Olga Danilović Foto: MN Press, AP/Tanjug

Tu je, sada već, standardna postava srpskih tenisera koji se u koloni pojavi pred svaku veliku tenisku smotru. Australijan Open je pred vratima, u kvalifikacijama je pravo bojno polje, a naša zemlja bi mogla da u glavnom žrebu, pored onih četvoro već spremnih, dobije još dvoje predstavnika ako papir bude ispoštovao svako slovo.

U proteklim sezonama, pod zastavom Srbije je postojala jedna jednostavna šema koja se primenjivala u svakom slučaju.

Novak Đoković ide do titule ili finala, a Laslo Đere, Dušan Lajović i Miomir Kecmanović gledaju ka vividnoj poznoj fazi takmičenja sa čestim sudarom sa realnosti drugog i trećeg kola. Na Rolan Garosu je namirasan neki novi momenat, nova nada da će kolonija biti stabilnija i jača makar za dva aduta. Baš u Melburnu bi mogao kremen ponovo da proradi.

Hamad Međedović i Olga Danilović uspešno su startovali u kvalifikacijama, izvojevali sigurne pobede, a čini se da bi vrlo lako mogli da se nađu i na glavnoj smotri prvog Grend slema u sezoni.

Šunjao se Hamad oko Top 100, zakucao na vrata krema svetskog tenisa, a onda ih nogom poput specijalnih jedinica otvorio osvajanjem Next Gen turnira savladavši svakog talentovanog vršnjaka u Džedi.

Od njega se baš mnogo sada očekuje,  a totalno demonstracija sile protiv Marka Ćekinata potkrepljuje sve nade.

Italijan je pao za samo 51 minut sa ubedljivih 6:1, 6:1. Marko je nekada bio među 20 najboljih, polufinalista Rolan Garosa, ai njegov zenit je prebrzo prošao. Našem mladom asu nije bio ni teže zagrevanje, pogotovo u drugom setu koji je prošao brže od porcije ćevapa.

No,  čini se da je Međedović apsolutni favorit i u naredna dva susreta koja mu mogu doneti plasman u glavni žreb.

Prvo će u tri sata nakon ponoći na megdan Abedali Šelbajhu, momku iz Jordana koji je u istom, najnovijem talasu kao i Hamad. Srpski teniser je upravo preko njega prešao do kasnih rundi na Next Gen turniru.

U ovom momentu je baš taj osećaj da će teško ko Pazarcu uspeti da napravi bilo kakav otpor, iako su na teniskom terenu mogući svi preokreti i sva čuda.

Hamad je 10. nosilac u kvalifikacijama i na papiru ne postoji niko jači u tom delu kostura.

Na poslednjoj stepenici bi mu protivnik bio pobednik meča Zakarija Svajde i Omara Jašike, dva nižerangirana igrača.

Nadam se, da ću do mog sletanja u Melburn, biti siguran da je makar još jedan srpski teniser na velikoj sceni uzeo učešće.

Prirodno je razmišljati u tom pravcu, jer je Hamadov zalet nešto što vrlo lako može i da nas navikne na njegovo redovni nastup u glavnom žrebu svakog Grend slema.

Iako o Olgi Danilović čujete već previše dugo, a previše i očekujete već previše dugo ili već ništa više (u duhu srpskog mentaliteta) ne očekujete od nje, ona ima tek 22 godine.

Da, 22 godine.

Dobro, brzo će napuniti i 23, ali taj momenat gde su mnoga stručna i nestručna lica posle moskovske titule očekivali i onu recimo na Rolan Garosu nije baš normalan. Dešavaju se prilike i neprilike u životima ljudi, nema svako istu dinamiku karijere i razvoja.

Svako ko je ikada gledao Olgu uživo ima neki osećaj da odjednom može da se desi nešto veliko. Ne čudo, to se ne može nazvati čudom, jer Danilovićeva ima sjajne udarce, odličan ofanzivni tempo, samo joj je bilo potrebno da posredi misli.

Pomislio sam, na terenima iz Suzan Lenglen stadiona, da je to već učinila, pa i posle poraza od Ons Žaber u trećoj rundi, ali nakon toga ponovo jedan tajac koji navlači strepnju.

Odigrala je na startu sezone dva različita meča u samo nekoliko dana, iako su oba bili porazi. Protiv Kineskinje Ženg nije imala mnogo šansi, ali je zato uzela set sedmoj igračici sveta Vondrušovoj, što me je odmah podsetilo na onaj mim gde Hokaj u Avendžersima kaže "Don't give me hope".

Ipak, premeštaj iz Perta u Melburn je delovao na Olgu isto kao i na Hamada, pa je za 72 minuta uspela da otvori kvalifikacije sa ubedljivih 6:2, 6:0 protiv Irine Šimanovič.

Jedina je kosturašica u njenom delu žreba, bolje je rangirana od svake eventualne protivnice, pa to dodatno pojačava šanse za glavni žreb.

Favorit je sada protiv Turkinje Zejnep Sonmez, a tu ulogu bi eventualno imala i protiv pobednice duela Su Jeong Jang i Lulu Sun.

Kad bi ovde bilo 2/2 u nastavku, srpska povorka bi bila još veća.

Natalija Stevanović je ostala na prvom stepenu kvalifikacija i onom Vimbldonu koji bi mogla u dnevnoj zakači iznad televizora kako bi je ohrabrio da ne ostane na jednoj Grend slem romansi u čitavoj karijeri.

Bitno je uvek da se neko pojavi kada neko ode.

Imamo čemu da se nadamo, a imaju i čemu da se nadaju oni u koje se nadamo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA