Vreme čitanja: oko 3 min.

Šta je to što je uznemirilo sve tenisere na Australijan Openu, pa i Novaka Đokovića?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ovo je nešto što može totalno da promeni čitav sport

  • 2
Novak Đoković i trening na suncu Melburna Foto: Telegraf.rs

Iako sam bio obavešten, iako sam to i video na delu, nekako nisam bio pomiren sa činjenicom da tenis više nikada neće biti isti. Dok pokušavam da shvatim zbog čega još uvek nema reda i mira na Rod Lejveru, Novak Đoković i Dino Prižmić u žamoru i tapkanju cipela nastavljaju da razmenjuju lopticu. Da li je nekulturna stavka jednog sporta postala integralni deo istog? Crno je postalo belo? Svi moraju, izgleda, da se naviknu na ovo novo pravilo, iako se već nekoliko dana oseća nelagoda zbog promene.

Kako su pravila ranije nalagala, gledaoci mogu da uđu i izađu sa tribina na svakom neparnom gemu, ali su Australijanci odlučili da dopuste svako kretanja posle svakog odigranog gema. Praktično, publika je konstantno u hodu i stalno se čuju zvukovi nekog lupanja, padanja predmeta, zatvaranja vrata, prepirke redara i navijača...

Da li to utiče na igrače?

I te kako.

Praktično, promenjeno jedno od veoma bitnih pravila u tom sportu.

Amerikanac Frensis Tijafo naglasio je još prošle godine da bi dozvolio publici da priča i da se kreće tokom trajanja susreta, ali njegov stav i možemo razumeti zbog fleksibilnosti samog US Opena gde se u poslednjim gemovima stvori jedna buka i u toku poena, a kamoli u toku pauze. Svi stoje na Artur Ešu, čekaju kraj da se samo sjure do prvih redova kako bi tražili autogram.

Ali, to je daleko od pravila, već "incident" u svetu tenisa, jer se u Australiji, kao i na svim ostalim turnirima, jednostavno zna red.

Lavina je krenula od prvog dana glavnog žreba kada je bilo jasno da većina tenisera koji su naviknuti na mir uoči servisa neće moći tako lako da pronađu koncentraciju.

- Oh, bože, ovo je "najprobuđeniji" turnir ikada - rekao je Džordan Tompson u frustraciji baš u toku meča, a radi se o njegovoj domovini.

Popularni bivši brka je iskoristio reč "woke" koja se koristi u poslednjim godinama kako bi se opisao momenat neke čudne vrste liberalizma, no... Da ne ulazimo dublje u to parče tematike.

Ono što je interesantno jeste da Novak Đoković, pre meča sa Dinom Prižmićem, nije ni znao da će to da stupi na snagu.

- Nisam znao da je to novo pravilo. Shvatam motiv takve odluke. To se čini kako bi se poboljšalo iskustvo navijača, mi igramo zbog njih. Želimo da navijači uživaju na stadionu - kazao je Novak.

Najbolji svih vremena je nakon toga otkrio da se često vodi debata među samim igračima koliko bi trebalo dozvoliti slobode gledaocima na samom stadionu i da li bi trebalo da se ponašaju kao na fudbalu ili da ostane tišina kao što je u tradiciji tenisa.

Danil Medvedev je imao isto da doda na tu temu nakon meča sa Brazilcem Sejbotom Vildom, a to je da ovo pravilo onda mora da promeni drugo pravilo.

- Naravno da me uznemirava - rekao je Rus, a onda predložio da se ne dozvoli ovakva stvar, već da se produži pauza na neparnim gemovima kako bi navijači mogli da uđu u većem broju, a teniseri dodatno odmore.

Direktor Australijan Opena Kreg Tajli smatra da je ovo održivo, te da daje priliku gledaocima da izađu van tribina, uzmu hranu i piće, a u tome i ne propuste mnogo od meča.

- Mislim da će velika većina igrača biti ok sa novim pravilom. Sigurno da će u početku misliti da im nešto radi distrakciju, radićemo na tome, ali ovaj put u promene će biti sve lakši - naveo je Tajli.

Generalno, vodi se debata od samog starta turnira, jer baš veliki broj tenisera ne zna gde je granica trenutno i ne razume koliko će biti dozvoljeno navijačima da se kreću tokom meča.

Na licu mesta, pometnja je trenutno prisutna. Ni sami redari nisu sigurni kako bi trebalo da postupe. Svakako, lice tenisa se sada značajno promenilo, samo je pitanje da li će ovo biti probni balon koji će ostati samo na tome ili će svi ostali pratiti ovo hrabro izletanje u Melburnu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • XYZ

    17. januar 2024 | 00:29

    Pa očigledno da većina nije došla zbog tenisa i tenisera i teniserki već da budu viđeni. Usput da se nakrkaju brze hrane i pića i pozdrave i uzmu neki autogram. A to organizatorima ne smeta, jer od nečega se moraju nadoknaditi pare za turnir i šta sve uključuje ta mašinerija. A i malo reklame za sponzore: neka majica ili kapa, možda reket za one sa dubljim džepom, za skromne može i peškir sa logom AO. Sve se vrti oko para pa zato šetalište za vreme meča nije sporno. Gde odoše ona stara dobra vremena kada se znalo za kulturu i red, poštovanje onih zbog kojih se dolazilo na stadione i mečeve?!?!?!

  • DD

    17. januar 2024 | 06:55

    Pa sta ce onda da kazu fudbaleri, kosarkasi, hokejasi itd

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA