Vreme čitanja: oko 3 min.

Evo kako će izgledati ATP lista posle Sinerove titule na AO i šta to znači za Đokovića

S. T.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Biće promena

  • 1
Novak Đoković, Janik Siner, Australijan open 2024 Foto: Jason Heidrich/Icon Sportswire / Newscom / Profimedia

Italijanski teniser, Janik Siner napravio je magičan preokret za pobedu u finalu Australijan opena nad Danilom Medvedevom iz Rusije u pet setova, čime je stigao do prvog Grend slema u svojoj karijeri - 3:2 (3:6, 3:6, 6:4, 6:4, 6:3).

Naravno, sve to će dovesti do promena na ATP listi koja će biti objavljena u ponedeljak. Osvajanjem trofeja, Janik Siner je najviše profitirao, pošto je u odnosu na prošlu godinu zaradio dodatnih 1.820 poena.

Samim tim, sada se na čelu izdvojila četvorka u sastavu - Novak Đoković, Karlos Alkaraz, Danil Medvedev i Janik Siner. Trijumf Sinera na Australijan openu dodatno je "zakomplikovao" situaciju, pa evo šta to znači za našeg tenisera.

Kada se lista bude pojavila u ponedeljak, Đoković će imati 9.855 bodova na prvom mestu, drugi će biti Alkaraz sa 9.255 bodova, treći Danil Medvedev sa 8.765 bodova, a četvrti Siner sa 8.310 bodova.

Janik Siner Foto: Tanjug.rs/AP

Šta Siner brani u narednom periodu?

Siner u delu sezone pre one na šljaci brani ogroman broj bodova. Osvojio je Marselj (250 bodova), igrao finale Roterdama (300 bodova), polufinale Indijan Velsa (400 bodova), finale Majamija (650 bodova), tako da nema mnogo mesta gde bi mogao da dođe do dodatnih poena i ugrozi Noleta.

Tek u delu sezone kada se bude igralo na šljaci će Siner imati svoju šansu. Ispao je na Rolan Garosu u drugom kolu, u Rimu je napustio žreb već u četvrtoj rundi, u Barseloni se povukao u četvrtfinalu, dok u Monaku brani polufinale.

Danil Medvedev Foto: Tanjug.rs/AP

A šta je sa Danilom Medvedevim?

Medvedev takođe brani baš veliki broj poena pre šljake i deluje skoro nemoguće da sustigne Novaka. On će braniti pobedu u Roterdamu (500 bodova), potom onu u Dohi (250 bodova), a zatim i Dubai (500 bodova), što će reći da nema gde da osvoji nove poene.

Zatim u SAD brani Majami (1.000 bodova), kao i finale Indijan Velsa (650 bodova), što će reći da samo tu može do novih 350 bodova.

Isto tako je uzeo titulu u Rimu (1.000 bodova), igrao je četvrtfinale Monte Karla (200 bodova) i četvrto kolo Madrida (100 bodova).

Jedino što je za Medvedeva dobro jeste podatak da je ispao u prvom kolu Rolan Garosa prošle godine, pa tu može da napravi skoro 2.000 bodova razlike, ali ni Nole nije igrao u SAD, pa se tu sve može u potpunosti anulirati.

Karlos Alkaraz, Aleksander Zverev Foto: AP/Tanjug

I šta se za kraj dešava sa Alkarazom?

Tu je u vrhu i Karlos Alkaraz, koji je igrao veliki broj turnira posle Australijan opena. Osvojio je Buenos Ajres (250), igrao je finale Rija (300), uzeo Indijan Vels (1.000), došao do polufinala u Majamiju (400), a potom je uzeo Barselonu na šljaci (500), kao i Madrid (1.000), dok je jedino kiksnuo u Rimu gde je ispao u drugom kolu.

Na Rolan Garosu je ispao u polufinalu, tako da i tu može da napravi mali napredak.

Deluje da je sa ovakvim razvojem stvari Novak gotovo 99% siguran u dužem periodu na prvom mestu. Jedino što može da se desi jeste da Alkaraz krene malo jače u februaru, ali ni to ne mora ništa da znači, jer kao što smo rekli, Đoković ne brani niti jedan poen sa američke turneje.

(Telegraf.rs)

Video: Navijači u Melburnu složni i uvereni u jedno: Đoković pobeđuje Sinera

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    28. januar 2024 | 17:54

    Sto se tice ATP liste Nole ce ostat dugo prvi al posle AO nije nista isto Alkaraz Siner i Runi su buduci vlsadari tenisa nesto mogu uradit Medvedev i Zverev al ova troica ce nasledit Najvecu trojku u tenisu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA