Dominacija Hamiltona u Belgiji: Pobeda na dan velikog jubileja (FOTO)

Britanac smanjio zaostatak u generalnom plasmanu

  • 0

Vozač Mercedesa Luis Hamilton pobednik je trke za Veliku nagradu Belgije. 

Na podijumu su se, pored Britanca, našli još Sebastijan Fetel i Danijel Rikardo.

Posle 68. pol pozicije u karijeri, čime je izjednačio rekord Mihaela Šumahera, britanski vozač je u jubilarnom 200. nastupu u Formuli 1 zabeležio 58. pobedu.

Na početku trke izdvojili su se po dva Mercedesa, Ferarija i Red Bula, dok je čak pet vozača bilo u borbi za sedmo mesto. Najbolje je startovao Fernando Alonso, ali je Meklaren ubrzo počeo da gubi snagu pa je

morao da prepusti mesto bržima. Vodeća grupa je startovala na ultra mekim gumama, Hamilton je napravio razliku u odnosu na Fetela i prvi otišao na zamenu pneumatika.

Prelazak na meku komponentu značio je taktiku sa jednim stajanjem, ali posle incidenta između vozača Fors Indije Estebana Okona i Serhija Pereza i izlaska sejfti kara na stazu, svi su iskoristili priliku za novu promenu guma.

Nakon odlaska bezbednosnog vozila sa staze, Fetel je bio spreman za agresivniji pristup. Pokušao je Nemac da se približi i napadne, ali je Hamilton sjajno branio poziciju. Trostruki svetski šampion se tako od prvog do poslednjeg kruga držao na čelu karavana.

Pobedom na stazi Spa Frankošamp, Hamilton je smanjio zaostatak za Sebastijanom Fetelom na sedam bodova u generalnom plasmanu.

Vozač Red Bula, Danijel Rikardo prošao je kroz cilj kao treći ispred Ferarijevog Kimija Raikonena. Valteri Botas je većim delom trke bio na trećem mestu ali ga je greška 10 krugova pre kraja koštala plasmana na podijum.

Bodove su na belgijskom Gran Priju osvojili još Niko Hulkenberg, Roman Grožan,Felipe Masa,Esteban Okon i Karlos Sainc. Šampionat se nastavlja trkom za Veliku nagradu Italije na legendarnoj Monci 3.

avgusta.

Foto: Tanjug/Ap

Generalni plasman

1.  Sebastijan Fetel 220

2.  Luis Hamilton 213

3.  Valteri Botas 179

4.  Danijel Rikardo 132

5.  Kimi Raikonen 128

(Telegraf.rs/M.P)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA