≫ 

Ovo je 12 najzanimljivijih trka Formule 1 svih vremena: Od Fanđa preko Sene i Prosta, do Šumahera i Raikonena! (VIDEO)

Kako su se trke i šampionati odlučivali u poslednjim krugovima, ko su Kišni ljudi i još mnogo toga

  • 2

14. april 2019. ušao je u istoriju automoto sporta. Tog dana održana je 1000. trka Formule 1 na kojoj je trijumfovao Britanac Luis Hamilton u Mercedesu. U proteklih 69 godina održano je mnogo trka, a samo 12 su zaslužile epitet najzanimljivijih u istoriji.

SILVERSTON MESTO GDE JE SVE POČELO

Sve je počelo 13. marta 1950. godine kada je domaćin prve F1 trke bila staza ''Silverston'' u Velikoj Britaniji. Od tada ukupno 71 različita staza bila je domaćin najbržem cirkusu.

Godinama su se menjale staze ali neke imaju epitet legendarnih kao što su, pored već pomenute staze „Silverston“, „Monca“, „Spa Frankoršam“ ili ulice Monte Karla.  Zahvaljujući toj časti da se na njoj vozi jubilarna 1000 trka, staza u Šangaju za VN Kine često će se spominjati u budućnosti i ako je na programu tek od 2004.

Prva trka Formule 1, 1950 Silverston Foto:Guliver/Don Price/Getty Images

SAMO DVE TRKE NIKAD NISU UGAŠENE

Od početka pa sve do danas samo su dve trke neprestano u kalendaru, one u Britaniji i Italiji.

„Monca“ je najviše puta bila domaćin najboljim vozačima na svetu, a samo jedne sezone ju je staza „Enco i Dino Ferari“ zamenila, a to je bilo 1980. godine. Logično, „Silverston“ je odmah tu, uz nju, ali je Velika nagrada Britanije još bila vožena na „Bruklendsu“, „Ejntriju“ i „Brends Heču“.

Još samo dve trke su više od 60 puta bile uvrštene u kalendar Formule 1, a to su Velike nagrade Monaka i Belgije.

764 vozača su startovala barem na jednoj trci Formule 1, a 107 je uspelo da se nađe na najvišem stepeniku pobedničkog postolja. Pobednici su 21 različite nacionalnosti, a među njima se izdvaja Mihael Šumaher kao vozač sa najviše trijumfa – 91, što je 9,11 odsto svih pobeda u istoriji. Od aktuelnih vozača, najviše trijumfa ima aktuelni šampion Luis Hamilton – 74, a prati ga njegov veliki rival Sebastijan Fetel sa 52.

Đuzepe Farina, prvi pobednik trke Formule 1 Foto:Guliver/Hulton Archive/Getty Images

12 NAJBOLJIH TRKA SVIH VREMENA

Postoje one epske, kojih je doduše poslednjih godina sve manje, pa je sve veći broj onih kojih se ni ne sećamo kada prođe nekoliko dana. Ipak, postoji toliki broj onih koje su mnoge od nas naterale da zavolimo Formulu 1, kada god da smo rođeni. I zbog toga je ova 1.000. trka pravo vreme da se podsetimo nekih od njih.

1957. - VN Nemačke , Nirburgring

Bila je to poslednja pobeda u karijeri Huana Manuela Fanđa, koja je umnogome doprinela njegovoj veličini. Jer, do nje je došao u već zastarelom Maseratiju. Kao 46-godišnjak, u duelu sa vozačima koji su po 20 godina bili mlađi od njega u tom trenutku.

Tokom jutra pre trke je posmatrajući mehaničare italijanskog tima shvatio da njegovi rivali planiraju da odrade celu trku bez stajanja na stazi, pa se odlučio za drugačiju taktiku, da se trka sa pola rezervoara i mekim pneumaticima i da na polovini trke ode u boks.

Trka je trajala 22 kruga, a na polovini Fanđo je imao 30 sekundi prednosti, međutim, zbog problema u boksu na stazu se vratio 48 sekundi iza Kolinsa. U narednih deset krugova, petostruki svetski šampion je devet puta nadmašio rekord staze, a već posle dva kruga nadoknadio je 24 sekunde u odnosu na vozače Ferarija. U pretposlednjem krugu ih je i prestigao, a kroz cilj je prošao tri i po sekunde ispred drugoplasiranog.

1961. - VN Monaka, Monte Karlo (Striling Mos)

Britanac Stirling Mos se smatra najboljim vozačem u istoriji koji nikada nije osvojio titulu, a kada se analiziraju sve njegove pobede, definitivno nema veće od one u Monte Karlu 1961. godine. Uprkos nedostatku konjskih snaga u svom Lotusu u odnosu na bolide Ferarija, ispostavilo se da je to u stvari i prednost u Kneževini.

Dodatna prednost bila je to što je njegov tim odlučio da ukloni određene delove bolida zbog protoka vazduha, ali je Mos morao sam da se postara za pobedu. Osvojio je pol poziciju, ali je izgubio vođstvo, koje je preuzeo u 14. krugu, a iako je brzo povećao prednost na deset sekundi, postepeno se ona smanjivala. I baš tada je britanski automobilista zablistao, što najbolje pokazuje podatak da mu je prosečno svaki krug trke bio tek za četiri desetinke sporiji od onog koji je ostvario u kvalifikacijama. A Velika nagrada Monaka je tada brojala 100 krugova!

1968. - VN Nemačke , Nirburgring (Džeki Stujart)

1968. bila je veoma mračna sezona za Formulu 1. Smrt zvezde Džimija Klarka u utrci Formula 2 u Nemačkoj u Hokenheimu, bila je ono što je Džeki Stujart opisao kao sportski ekvivalent atomske bombe. I pokrenuo je maligni niz visoko profilisanih tragedija, okrutno raspoređenih u skoro mesečnim intervalima.

Vremenski uslovi bili su katastrofalni. Po današnjim standardima trka bi se otkazala, ali ne i tada. Mešavina jake kiše i magle bila je nešto sa čim su se votači morali uhvatiti u koštac, bez obzira na činjenicu da je, ovom prilikom, bilo kao da igraju ruski rulet.

Jedan od konstruktora iz ekipe Džekija Stujarta rekao je jednom prilikom da je vozio tako kao da je sebi već bio potpisao smrtnu presudu.

Ni sam Džeki nije bio presrećan, ali Škot je imao način da se izbori sa takvim uslovima. Koristeći ručno izrezane gume, uspeo je da nadmaši sve rivale, nekako pronalazeći svoj put kroz paklene uslove i pobedivši sa neverovatnih četiri minuta u trci svog života .

- Kada sam se vratio u boks nakon trke prvo pitanje koje sam postavio timu je bilo" Ko je umro? " -

Bez sumnje, to je bila jedna od najvećih predstava u istoriji F1.

1986. - VN Španije, Harama (ŽilaVilnev)

Domaćin španske runde šampionata te godine je bila „Harama“, na kojoj je viđena jedna od najimpresivnijih pobeda Žila Vilneva u izuzetno nekonkurentnom Ferariju. Kanađanin je startovao sa sedmog mesta, ali se na samom startu trke probio na treću poziciju, . Znao je da će njegov Ferari moći da parira rivalima u prvih nekoliko krugova, zbog čega je odlučio da nadoknadi što je moguće više pozicija što pre.

Do kraja prvog kruga zauzima drugu poziciju, a vođstvo je preuzeo posle odustajanja vozača ispred njega. Očajnički je pokušavao da poveća svoju prednost na pravcima, a iako su ga konkurenti sustizali, svaki put se postavljao u dobru poziciju u krivinama. Kroz cilj je prošao sa 22 stotinke prednosti u odnosu na drugoplasiranog. Ispostavilo se da je to bio poslednji trijumf kanadskog automobiliste u karijeri.

1982. - VN Monaka, Monte Karlo (Prost, Patrez, Pironija i de Cezaris)

Bez sumnje, najneizvesnija trka ulicama Monte Karla vožena je 1982. godine, iako ništa nije ukazivalo da će biti tako do tri kruga pre kraja. Vođstvo pred sam kraj trke imao je Prost, ispred Rikarda Patrezea. I ako se činilo da ne postoji šansa da se ’Profesor’ ne nađe na najvišem stepeniku pobedničkog postolja, u finišu je došlo do velikog obrta.

Tri kruga pre kraja, Prost je udario zaštitnu ogradu i bio primoran da odustane, pa je Patreze preuzeo vođstvo. Međutim, drama je tek usledila, pošto je italijanski vozač izgubio kontrolu nad svojim Brebamom, pa se zaustavio na stazi, što je Didijeu Pironiju i Andrei de Cezarisu omogućilo da ga preteknu. Pošto se Patreze zaustavio na opasnom delu staze, redari su morali da ga pomere u bezbedniji položaj, pa je tako on pokrenuo motor i nastavio trku.

Pironi je u poslednji krug ušao kao vodeći, ali mu je nestalo gorivo na polovini kruga, pa je De Cezaris došao na korak od trijumfa, ali je i njega izdao bolid. Patreze je tako pobedio, što je saznao tek na podijumu, kada mu je dodeljen pehar namenjen pobedniku. Pironi je bio klasifikovan kao drugi, a De Cezaris kao treći, pošto su jedini imali manji zaostatak od jednog kruga u odnosu na Italijana.

1984. - VN Monaka - Monte Karlo (Aerton Sena)

Mnogi trku u Monte Karlu 1984. godine smatraju trenutkom kada su svi shvatili veličinu Aertona Sene, iako se on tog dana nije našao na najvišem stepeniku pobedničkog postolja. Ipak, bio je apsolutni junak te trke, a koliko je Kneževina bila njegov teren pokazao je u sezonama koje su usledile.

Od prvog kruga viđeno je mnogo udesa, a uprkos lošoj vidljivosti, Prost je došao do vođstva, dok je Najdžel Mensel bio odmah iza, a pet krugova pošto je uspeo da ga pretekne udario je u ogradu i oštetio bolid. Brazilac, koji je startovao kao 13, već se probio do trećeg mesta, a potom i drugog, kada je pretekao Nikija Laudu.

Sena je u tim trenucima bio oko pola minuta iza Prosta, ali je počeo da nadoknađuje tri-četiri sekunde po krugu. Do tada su se vremenski uslovi dodatno pogoršali, a Francuz je organizatorima  na sve načine pokušao da pokaže da prekinu trku. Brazilski automobilista je čak uspeo da pretekne svog kasnije velikog rivala u 33. krugu, ali je trka prekinuta zbog nemogućih uslova. Pobeda je otišla u Prostove ruke zbog pravila da se prilikom prekida trke računa poredak iz prethodnog kruga.

1987. - VN Britanije, Silverstonu (Mensel i Pike)

Trka na „Silverstonu“ te godine donela nam je najveću borbu između Mensela i Nelsona Pikea u bolidima Vilijamsa.

Na polovini trke, Pike je sigurno čuvao čelnu poziciju, dok je Mensel bio nekoliko sekundi iza i mučio se, pošto mu je bolid previše vibrirao. Pošto je Sena bio daleko iza, tim ga je pozvao u boks da bi rešili problem, a kada se vratio na stazu Britanac je bio 29 sekundi iza Pikea.

Uprkos tome, Mensel se nije predavao i iz kruga u krug sustizao je svog timskog kolegu, da bi ga i napao u pretposlednjem krugu i zadržao prvu poziciju do cilja. Mnogi baš taj trijumf smatraju najboljim u karijeri britanskog automobiliste.

1988. - VN Japana, Suzuka (Sena i Prost)

Te godine, odluka o šampionu pala je na Velikoj nagradi Japana, a donela je jedan od najvažnijih poglavlja u rivalstvu Sene i Prosta. Brazilac je startovao sa pol pozicije ali se njegov bolid  u jednom trenutku zaustavio, što je doprinelo tome da izgubi veliki broj pozicija već na samom početku.

Iako se činilo da je njegovoj trci kraj došao već u prvom krugu, Sena je pokrenuo svoj bolid i tada je bio pri samom začelju. Do petog kruga je toliko napredovao da je skoro bio u konkurenciji za podijum, da bi potom usledio niz brzih krugova zahvaljujući kojima je potpuno sustigao Prosta i zatim preuzeo vođstvo. Pošto je u samom finišu staza bila potpuno mokra, očekivano je zablistao i tako upisao osmu pobedu te sezone. Taj trijumf mu je doneo prvu titulu u karijeri, a zanimljivo je da je sve tri obezbedio baš na „Suzuki“.

1993. - VN Evrope, Donington (Aerton Sena)

Definitivno je to bila trka na kojoj je Sena na najbolji način demonstrirao svoje veštine. U Doningtonu su vladali promenljivi uslovi, smenjivali su se kiša i sunce, Brazilac je startovao sa četvrte pozicije, a pošto ga je Šumaher izblokirao dodatno je pao u poretku. Za to vreme, Prost je vodio, ispred svog timskog kolege iz Vilijamsa Dejmona Hila i sada već sedmostrukog svetskog šampiona.

Vrlo brzo, Sena je počeo da se probija i nije mu mnogo vremena bilo potrebno da preuzme vođstvo, koje je u jednom trenutku i izgubio, isto kao i prednost od 20 sekundi. Ipak, savršenom strategijom, odličnim tajmingom po pitanju odlazaka u boks, pošto je samo četiri puta išao po nove pneumatike, u odnosu na Prostovih sedam, na kraju je uspeo da ostvari jednu od svojih najvećih pobeda.

1996. - VN Španije, Katalunja (Mihael Šumaher)

Prva, možda i najbolja pobeda Mihaela Šumahera u njegovoj karijeri. Trka kada je dobio nadimak Kišni čovek.

Uslovi za trku su bili katastrofalni. Kiša je toliko jako padala da je trka za malo počela sa sigurnosnim vozilom na startu. Međutim ti uslovi nisu smetali Šumaheru da odveze neverovatnu trku.

Na startu trke bolid Šumahera se nije pokrenuo, gotovo je ostao u mestu dok su svi drugi projurivali pored njega. To kao da mu je bio dodatni motiv i krenuo je u pisanje istorije.

Sa nevrovatnom hrabrošću je ulazio u duele i prestizao polako jednog po jednog da bi već u 13. krugu bio u dvoboju za prvo mesto. Dobio je i taj duel i u nastavku trke nje puštao nogu sa gasa. Iz kruga u krug bivao je brži od ostalih vozača za po tri sekunde.

Trka koja je vinula Nemca u visine i kada je započela njegova era.

2005. - VN Japana, Suzuka (Kimi Raikonen)

Ako bismo birali najluđu trku XXI veka, ona koja je je viđena tog oktobra 2005. godine bila bi na samom vrhu liste. Velika nagrada Japana je imala krajnje neočekivani rasplet, a rešena je u poslednjem krugu, kada je Kimi Raikonen u Meklarenu pretekao tadašnjeg vozača Renoa Đankarla Fizikelu za trijumf. ’Ledeni’ se sa 17. pozicije probio do pobede, koju mnogi smatraju njegovom najboljom u karijeri.

Finac je kišnim kvalifikacijama zauzeo tek 17. poziciji. Kada je došla trka, uslovi su bili potpuno drugačiji.

Velike borbe su se vodile između Kimija, Alonsa, braće Šumaher, Fizikele, Vebera i Batona, kako na stazi tako i u boksovima. Kada je Finac prvi put ispred sebe imao otvoren put znao je to da iskorsiti bolje od ostlaih i iz kruga u krug postavljao je najbolja vremena tako da se konačna pobeda nije dovodila u pitanje.

To je ujedno bila i poslednja njegova pobeda u ekipi Meklarena.

2008. - VN Brazila, Interlagos (Felipe Masa)

Bila je to poslednja trka sezone, trka u kojoj je Felipe Masa vozio za svoju prvu šampionsku titulu i to je vozio u svom Brazilu.

Masa je startovao sa prve pozicije i sve što mu je trebalo jeste da tako i završi a da Luis Hamilton bude ne bolje plasiran od 6. mesta.

Sve se dobro odvijalo za Ferarijevog vozača, vodio je celu trku i na kraju je i pobedio. Trka je bila od kišne, do sušne i onda ponovo kišne. Hamilton je zbog dužeg zadržavanja u boksu pao na sedmu poziciju i nije mogao dalje od nje, sve dok se ponovo nije pojavila kiša.

Oba vozača su nekoliko krugova pre kraja promenila gume ali ekipa Tojote to nije učinila. Hamilton je bio izgubio 5. poziciju i slavlje u boksu Ferarija je počelo. Međutim, u poslednjoj krivini, na poslednjoj trci u 2008 Hamilton prestiže Trulija i dolazi do 5. pozicije i druge šampionske titule.

Ova trka ostaće upamćena i kao poslednja Dejvida Kultarda koje je već u prvom krugu imao sudar i morao je da odustane.

Ne tako davno, dve-tri decenije unazad, Formula 1 je, slobodno možemo da kažemo, mnogo više zanimala ljude nego danas. Razlog tome je što je nekada najvažnija bila sposobnost vozača, a ne taktika ili ko je više ili manje sačuvao pneumatike.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Senna

    14. april 2019 | 10:52

    je jedan!

  • Ivan

    14. april 2019 | 13:26

    Najbolja trka svih vremena je Suzuka 89. Senna je posle 4-5 incidenata prosao prvi kroz cilj ali je posle diskvalifikovan, pobeda je otisla Nanniniju a titula Prostu. Ali je od tog momenta Senna po meni najbolji vozac svih vremena, a F1 je od onda samo napredovala sa politickim glupostima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA