≫ 

Umalo je živ izgoreo, sveštenik ga opevao u komi, a onda se vratio iz mrtvih: Neverovatna životna priča Nikija Laude, koji je izgubio svoju poslednju trku (VIDEO)

Godinama je bio brži od smrti, ali u 71. godini života prestalo je da kuca srce velikog šampiona

  • 5
Niki Lauda, Ferari Niki Lauda; Foto: Guliver/Mike Powell/Getty Images

Andreas Nikolaus "Niki" Lauda, trostruki šampion sveta u Formuli 1, preminuo je u 71. godini života. Bio je legenda auto-moto sporta, biznismen, čovek koji poseduje avio kompaniju, stručni konsultant na raznim televizijskim stanicama, vlasnik 10% F1 tima Mercedesa, otac, deda, idol, heroj... Jednostavno Niki Lauda.

Rrođen je 22. februar 1949. godine u imućnoj bečkoj porodici advokata i biznismena. Njegov deda po ocu bio je bečki rođeni biznismen Hans Lauda. Želja njegovih roditelja bila je da on nastavi porodičnom tradicijom ali malog Nikija to nije zanimalo, zanimali su ga samo automobili i trkanja.

ČITAVU MLADOST VODIO BORBU S PORODICOM KOJA MU NIJE DOZVOLJAVALA TRKANJE

Niki Lauda 2019 Niki Lauda; Foto: Guliver/Dan Istitene/Getty Images

Celu svoju mladost vodio je borbu sa sopstvenom porodicom koja je na sve moguće načine ga sputavala da dođe do svog sna, a to je da postane vozač Formule 1. Roditelji su išli toliko daleko da su potezali sve svoje veze, a bili su veoma ugledna familija, kako niko Nikiju ne bi bio sponzor. Međutim, on odlazi u banku i diže kredit. Tim novcem kupuje sebi mesto u F1 karavanu.

- Zaboravi na Formulu 1. Tvoj posao je da se baviš porodičnim biznisom, onako kako se bavio tvoj deda, a kasnije i otac. Formula ne dolazi u obzir - stalno mu je ponavljao otac.

Niki nije želeo da odustane od svojih snova.

- Nije problem. Ne prihvatam ponudu. Zaboravite na porodični posao, ne morate mi pomoći. Uspeću sam. Samo zapamtite jedno, kada postanem svetski šampion, nemojte me tražiti. Tada neću biti vaš sin, vaš unuk, neću biti neko ko vas poznaje - oštro im je odgvorio Niki što je sve detaljno opisao u  jednoj od svojih nekoliko knjiga.

Sve je počelo trkanjima u Mini Morisima. Nakon toga se preselio u Formula Ve (Formula Volfskvagen), što je normalno u centralnoj Evropi, ali se brzo preselio do privatnih Porše i Ševrolet sportskih automobila.

Niki Lauda Foto: Guliver/Getty Images/Getty Images

U jednom trenutku je imao zastoj u karijeri, nije bilo novca da se pređe na novi nivo. Tada je otišao u banku, uzeo je kredit od 30.000 funti (35.000 evra), osiguran polisom životnog osiguranja, i sa tim novcem, 1971. godine, kupuje sebi mesto u Formuli.

Prva stanica bila je naravno Formula 2 i nova ekipa pod nazivom Mač Inženjering. Vozio je 1972. godine i u F1 i u F2. U Fromuli 1 bio je loš, dok je u dvojci briljirao.

Po ulasku u svet formule odnos sa roditeljima je bio još gori. Niki je trpeo sve veće pritiske pa je definitivno prekinuo sve kontakte sa njima.

Za novi korak u karijeri bio mu je neophodan novi kredit koji diže 1973. Njime kupuje mesto u BRM timu (''British Racing Motors''). U novom bolidu odmah je bio brz, ali je tim bio u padu.

DOLAZAK U FERARI

Niki Lauda, Mihael Šumaher Niki Lauda i Mihael Šumaher; Foto: AP/Tanjug

Kada je Nikijev kolega iz BRM-a otišao u Ferari vlasnik tima Enzo Ferari ga je pitao šta misli o Laudi. Same reči hvale na račun mladoga Laude bile su dovoljne da ga Frrari odmah dovede. Ugovor je bio takav da je Niki odmah mogao da otplati sve dugove. Blistava karijera je te 1974. mogla da počne.

U prvoj sezoni Lauda je vezao čak 6 pol-pozicija ali zbog neiskustva ali i mehaničkih problema uspeo je da zabeleži samo jednu pobedu na VN Holandije. Na kraju je završio kao 4. ali sa ogromnim potencijalom za još bolje plasmane.

Niki Lauda, Ferari 1975. Mladi Niki Lauda po dolasku u Ferari; Foto: Guliver/Frank Barratt/Getty Images

Godinu dana kasnije, Lauda se okitio prvom titulom prvka sveta. Počeo je polako u prve četiri trke, ali je na naredne četiri pobedio, da bi do kraja ostvario još jednu pobedu, u poslednjoj trci. Pored nikijeve titule, ekipa Ferarija je pobedila u konkurenciji konstruktora posle 11 godina.

I ako je imao nesuglasica u boksu, Lauda je bio blizu da odbrani titulu naredne godine. Imao je duplo više bodova od svojih pratioca i suvereno je grabio ka odbrani tutule što bi ga stavila rame uz rame sa jedinim kome je do tad to uspelo, Džekom Brabamom. Nno što je Niki još napadao je bio i najveći broj pobeda u jednoj sezoni.

Međutim, sve se promenilo kobnog 1. avgusta 1976. u Nirburgringu.

NESREĆA

Niki Lauda, film Rush Simulacija Laudine nesreće koja je ekranizovana na filmu "Rush"; Printskrin: Youtube/Aydın ÜNAL

Nedelju dana pre Nemačkog Grand Prija 1976. godine na Nirburgringu, iako je bio najbrži vozač u tom trenutku, Lauda je pozvao svoje kolege vozače da bojkotuju trku, uglavnom zbog bezbednosti staze. Krug koji je dugačak 23km, Lauda je smatrao da organizatori nemaju dovoljno resursa da pravilno upravljaju tako velikim krugovima, tj. nedostatak vatrogasnih kola, vatrogasaca i sigurnosnih oprema i sigurnosna vozila. Većina ostalih vozača glasala je protiv bojkota i trka je vožena.

Prvog avgusta 1976. tokom drugog kruga na vrlo brzom levom prelomu, Lauda je bio upleten u nesreću u kojoj je njegov Ferrari skrenuo sa staze, udario u zid i zapalio se. Da stvar bude još gora, još jedan bolid se zakucao u njega i odgurnuo ga još dalje.

Lauda je bila zarobljena u olupini. Tri vozača, videvši da je Lauda u plamenu, napustila su svoja vozila i krenula u pomoć. Jedan do njih, Merzario uspeo je da izvuče Laudu iz zapaljenog automobila.

Pretrpeo je Lauda teške opekotine na glavi i udahnuo vrele toksične gasove koji su mu oštetili pluća i krv. Dok je Lauda nosio modifikovanu kacigu, pena je stisnuta i skliznula mu je s glave nakon nesreće, ostavivši lice izloženo vatri. Iako je Lauda bio svesan i bio je u stanju da stoji na nogama odmah nakon nesreće, kasnije je pao u komu.

Čak mu je i sveštenik očitao poslednju pričest, ali on se čudom izvukao iz kome.

Lauda je pretrpeo velike opekotine na glavi, izgubivši većinu svog desnog uva, kao i kosu na desnoj strani glave, obrve i kapke. Odlučio je se podvrgne delimičnoj rekonstruktivnoj hirurgiji, da zameni kapke i da oni budu funkcionalni. Posle nesreće uvek je nosio kapu da pokrije ožiljke na glavi. Sa sponzorima je dogovorio da kapa bude mesto za njihovo oglašavanje. Javno je priznao da je jedan sponzor dao 1.2 miliona evra za reklamu na njegovoj kapi.

Niki Lauda nakon nesreće 1976. Niki Lauda nakon nesreće; Foto: Guliver/Tony Duffy/Getty Images

PRVI KRUG U MONCI - POVRATAK OTPISANOG

Lauda je propustio samo dve trke, pojavivši se na konferenciji za novinare u Monci šest nedelja nakon nesreće, sa svežim opekotinama koje su još uvek bile vezane.

Trku je završio je na četvrtom mestu, iako je, po svom priznanju, bio potpuno okamenjen. Jedan novinar seća se da je video Laudu u boksu gulući krvave zavoje sa svojih ožiljaka. Takođe je morao da nosi specijalno prilagođenu kacigu.

Pre poslednje trke sezone Laude je imao tri boda prednosti. Zauzeo je dobro četvrto mesto u kvalifikacijama, ali je morao da se povuče sa trke nakon dva kruga zbog jake kiše i titulu nije uspeo da odbrani i to za svega jedan bod.

OD FERARIJA KOD EKLSTONA

Niki Lauda u Bram-u 1977 Laudin prelazak u Brabham; Foto: Guliver/Keystone/Getty Images

Lauda se uspešno vratio u Formulu 1 nakon svega.  Iako nije uspeo da osvoji tutulu 1976, jeste 1977. Nakon ove titule napušta italjiansku ekipu i prelazi kod glavnog konkurenta, u ekipu Bernija Eklstona. Berbem. Enco Ferarije bio besan i Laudu je nazivao kukavicom i izdajicom.

Dve sezone je Niki proveo u Eklstonovoj ekipi a potom je se iznenada povukao iz Formule, rekavši da mu je dosadilo da se stalno vrti u krug.

POVRATAK I TREĆA TITULA

Godine 1982. Lauda se vratio u Formulu. Posle uspešnog testa u Meklarenu, jedini problem je bio da se ubedi i glavni sponzor da je još uvek u stanju da pobeđuje.

Ubedio ih je i već u trećoj trci je odneo pobedu.

Lauda je osvojio treće svetsko prvenstvo 1984. godine za pola boda u odnosu na klubskog kolegu Alena Prosta, samo zbog pola bodova za skraćeni Grand Prik u Monaku. Te godine je Lauda jedini put u karijeri osvojio VN Austrije.

Niki Lauda šampion Foto: Guliver/Adrian Murrell /Getty Images

Na početku, Lauda nije želeo Prosta za klubskog kolegu jer je predstavio ozbiljnu i možda čak i bržu konkurenciju. Međutim, tokom dve sezone imali su dobar odnos i Lauda je kasnije rekao da je ''premlaćivanje'' talentovanog Francuza bila velika motivacija za njega. Celu sezonu nastavili su da dominiraju i od 16 trka osvojili su 12, Lauda pet, Prost sedam.

Godinu dana nakon nesreće Lauda je morao da ode na transplataciju bubrega, kada mu je njegov brat Florijan donirao organ. Bubreg je izdržao 18 godina a onda, 2005. godine, njegova žena Bridžit mu je donirala novi.

LAUDA VAN BOLIDA

UPRAVLJAČKE ULOGE U F1

Godine 1993. Lauda se vratio u Formulu 1 na rukovodeću poziciju kada mu je Luka di Montezemolo ponudio ulogu konsultanta u Ferrariju. Na pola sezone 2001.

Lauda je preuzeo ulogu direktora Jaguara. Tim se, međutim, nije uspeo poboljšati i Lauda je postao višak, zajedno sa 70 drugih ključnih figura, krajem 2002. godine.

U septembru 2012. godine imenovan je za počasnog predsednika Mercedesa. Bio je jedan od glavnih ljudi koji su doveli Luisa Hamiltona u Mercedes.

Niki Lauda i Luis hamilton Foto:Guliver/Mark Thompson/Getty Images

AVIO KOMPANIJE

Lauda se vratio da vodi svoju avio kompaniju, Lauda Air, po svom drugom penzionisanju iz Formuli 1 1985. godine. Dok je bio menadžer aviokompanije, bio je imenovan za konsultanta u Ferariju kao deo napora Montezemola da podmladi tim. Nakon prodaje svoje Laude Air akcije većinskom partneru Austrian Airlinesu 1999. godine, upravljao je Jaguarovim F1 timom od 2001. do 2002. Krajem 2003. godine osnovao je novu avio kompaniju Niki. Slično kao i Lauda Air, Niki je spojen sa svojim najvećim partnerom Air Berlin 2011.

Početkom 2016. Lauda je preuzeo ovlašćenu kompaniju Amira Air i preimenovao je kompaniju LaudaMotion. Kao rezultat insolventnosti Air Berlin-a u 2017. godini, LaudaMotion je preuzeo brend i imovinu Niki nakon neuspele ponude Lufthanse i IAG-a. Lauda je posedovao i licencu za komercijalnog pilota i povremeno je bio i kapetan na letovima svoje avio kompanije.

KNJIGE

Niki Lauda je napisao pet knjiga: Umetnost i nauka Grand Prik vožnje (naslovljena Formula 1: Umetnost i tehničke karakteristike Grand Prik vožnje na nekim tržištima) (1975); Mi Iears Vith Ferrari (1978); Nova formula 1: Turbo doba (1984); Meine Stori (pod nazivom Do Hell and Back na nekim tržištima) (1986); Das dritte Leben (en. Treći život) (1996). [22] Lauda odobrava austrijskog novinara Herberta Volkera za uređivanje knjiga.

KAČKET

Od nesreće 1976 Lauda je uvek u javnosti bio sa kačketom i to ne bilo kojim. On je morao da ganosi prvo zbog zdravstvenih razloga a gen za biznis mu je doneo i velike pare zbog toga.

naime, Lauda je rekao svojim sponzorima da će ih na taj način sponzorisati. 2009. je priznao da je jedan oglašivač za reklamu platio čak 1,2 milona evra.

Niki Lauda i kačket Foto:Guliver/Dan Mullan/Getty Images

FILM I TELEVIZIJA

Bitka između Nikija Laude i Džejmsa Hunta iz 1976. dramatizovana je u filmu Ruš iz 2013. godine, gdje je Laudu igrao Danijel Bril. Na kraju filma sepojavljuje i sam Lauda.

OSTALO

Bio je primljen u Međunarodnu kuću slavnih moto-sporta 1993. godine.

Od 1996. godine bio je stručni konsultant za austrijsku i nemačku televiziju RTL. To je obavljao do 2010 kada je Roberta Kubicu nazvao "polačkom" (etnički osudom za poljske ljude).

Austrijska pošta je 2005. godine izdala pečat sa likom Laude u znak poštovanja.

PRIVATNI ŽIVOT

Lauda je imao dva sina sa prvom suprugom Marlenom Knaus (brak trajao od 1976.- 1991.). Sin Matiassam je automobilista a Lukas mu je menadžer.

Lauda je imao i sina Kristofera iz vanbračne veze. 25. avgusta 2008 oženio se sa Bridžit Vetsinger, stjuardesom njegove avio kompanije.

U septembru 2009. Brižit je rodila blizance, dečaka i devojčicu.

Birgit Wetzinger, Niki Lauda Niki i Bridži Lauda; Foto: AP/Tanjug

POSLEDICE NESREĆE

Godinu dana nakon nesreće Lauda je morao da ode na transplataciju bubrega, kada mu je njegov brat Florijan donirao organ. Bubreg je izdržao 18 godina a onda, 2005. godine, njegova žena Bridžit mu je donirala novi.

Dok je bio u zapaljenom bolidu udahnuo je mnogo toksičnih gasova, a oni su na naplatu došli 2018. kada je bio podvrgnut transpaltaciji pluća. Ubrzo se razboleo od gripa i imao je zdravstvene probleme od kojih se sporo oporavljao, uz novu infekciju gripa. Prethodnog meseca je transportovan u privatnu kliniku zbog problema sa bubrezima.

Niki Lauda Foto:Guliver/Clive Mason/Getty Images

Niki Lauda preminuo je 20. maja 2019. godine u krugu porodice.

Ostaće upamćen kao veliki šampion i kao neko ko je mnogo radio na bezbednosti vozača, kako dok je vozio tako i nakon trkačke karijere.

Godinama je bio bežao od smrti, borio se do kraja na sve moguće načine, ali šampionsko srce Nijija Laude je prestalo da kuca 20. maja.

VIDEO: Ko je najplaćeniji sportista ikada?

(Filip Ištvanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA