Evo zašto je planina Tara strancima jedna od omiljenih lokacija za hard enduro (FOTO)

Spremite se za najveću i najbolju trku u regionu

  • 1

Srpska planinska lepotica Tara sledeće nedelje ugostiće oko 150 hard enduro vozača koji će se takmičiti na šestoj Xross Challenge trci. Od 14. do 16. juna Tara će do krajnjih granica testirati njihovu izdržljivost, ali i izdržljivost njihovih motora budući da će se na trasi suočavati sa izuzetno teškim preprekama.

Hard enduro je jedan do najbrže rastućih ekstremnih moto sportova u svetu, a njegovoj popularnosti u Srbiji značajno je doprinela Xross Challenge trka koja je svojevremeno bila jedino takvo takmičenje u našoj zemlji. Danas važi za najveću i najbolju trku u regionu, a Tara se na hard enduro mapi Evrope već pozicionirala kao jedna od omiljenih lokacija vozača.

Xross Challenge 2019 Foto: Xross Challenge 2019

Tako na primer jednom od najboljih hard enduro vozača na svetu Krisu Birču nije bilo teško da potegne čak sa Novog Zelenda i dođe na Xross Challenge, a izazov je dovoljno veliki da se prošlgodišnji šampion, takođe jedan od najboljih svetskih vozača, Vejd Jang iz Južne Afrike vraća na Taru i ove godine.

- Xross Challenge je odlična trka, staze na Tari su odlične i dobro obeležene, organizacija trke je super. Tara ima potencijala za hard enduro, posebno su mi bile izazovne strme, kamenite uzbrdice koje su me podsetile na teške deonice na Romaniacs trci - istakao je Vejd Jang (Južna Afrika), Xross Challenge šampion 2018

Sličnog mišljenja je i Filip Bertl (Austrija), Xross Challenge šampion 2016, 2017.

 - Trasa na Tari je veoma interesantna jer ima sve elemente hard endura, tu su teške linije, reke i potoci, uzbrdice, nizbrdice, baš sve što jednoj takvoj trci treba.

Xross Challenge 2019 Foto: Xross Challenge 2019

Razlog leži u prelepoj prirodi sa jedne strane, ali i surovom reljefu planine koji obiluje strmim nizbrdicama, teškim uzbrdicama, kamenjarima i potocima koji su idealni za ovu vrstu moto sporta. Kada na sve to dodate dobru organizaciju trke, ali i tradicionalnu srpsku gostoljubivost - jasno je zašto za Xross Challenge iz godine u godinu vlada veliko interesovanje stranaca.

Upravo ovo potvrdio je i Miha Šindler iz Slovenije, šampion iz 2015. godine.

- Trasa je iz godine u godinu teža, ali je napravljena kako treba, adekvatna za sve nivoe vožnje, ima delova koji su teški, ali i deonica na kojima možeš da odmoriš. Ja imam i svoj potok na Tari - Mihin potok, koji je nazvan po meni jer sam jedne godine samo ja uspeo da ga pređem. Na Xross Challenge trci se osećam kao kod kuće.

Xross Challenge 2019 Foto: Xross Challenge 2019

Ove godine na Taru stižu vozači iz 14 zemalja, osim domaćih, tu su i takmičari iz Austrije, Nemačke, Švajcarske, Češke, Poljske, Slovenije, Bosne, Hrvatske, Rumunije, Bugarske, Grčke, Rusije i Južne Afrike, a evo kakve utiske su poneli stranci sa Xross Challenge trke i Tare prethodnih godina.

Kris Birč (Novi Zeland), Xross Challenge vicešampion 2016:

- Ovde sam se baš lepo zabavio, Tara je predivna, nekoliko puta sam tokom vožnje poželeo da zastanem i uživam u pogledu, ali morao sam da produžim dalje. Organizacija je odlična, staze su toliko dobro označene da dugo nisam video tako dobru markaciju trasa.

Ben Hemingvej (Velika Britanija), učesnik trke Xross Challenge 2016:

- Staza je odlična, sa puno tehničkih detalja koje obožavam da vozim, meni reke, kamenjari i ostale prepreke nisu problem. Moram da pohvalim organizaciju za fenomenalno obeležene staze, jer iako sam prvi put na planini nijednom nisam zalutao.

Xross Challenge 2019 Foto: Xross Challenge 2019

Vladimir Vlk (Češka), redovni takmičar na Xross Challenge:

- Xross Challenge sam prvi put video na Jutjubu. Nije mi dugo trebalo da se odlučim i dođem, a prelepa priroda, druželjubiva atmosfera i odlične trase su razlog zbog kog se vraćam. Mislim da je trka na takvom divnom mestu kao što je Tara – san svakog vozača iz Češke. Zato se nadam da će ove godine biti više vozača iz Češke koji će doći na Xross Challenge.

Joana Paulš (Poljska), Xross Challenge takmičarka:

- Ne mogu da dočekam da ponovo posetim vašu zemlju i vozim na Xross Challenge. Prošlogodišnje takmičenje je bilo fenomenalno. Upoznala sam puno divnih ljudi što me čini srećnom i ta trka je jedna od mojih najvećih avantura.

Matija Zec (Hrvatska), Xross Challenge vicešampion 2017, 2018:

- Ovo će mi biti treći put da dolazim na Xross Challenge trku i izuzetno se radujem dolasku. Zbilja je sve na vrhunskom nivou od organizacije, ljudi, gledalaca, prirode. Dobro osmišljena trka, zanimljiva tri dana adrenalina - jako, jako dobro!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    6. jun 2019 | 00:06

    Bilo bi lepo da ovaj put sklone zutu traku za sobom, a ne da je ostave po prirodi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA