≫ 

Upoznajte najveće favorite ovogodišnje Xross Challenge trke (FOTO)

Sitno brojimo do šestog izdanja Xross Challenge trke koja će startovati na Tari u petak 14. juna i trajati do nedelje 16. juna

  • 0

Trodnevni hard enduro izazov prihvatili su neki od najboljih vozača u svetu, pa nema sumnje da će borba za Xross Challenge tron biti vrlo uzbudljiva i neizvesna.

Ako sada prvi put čujete za hard enduro - da objasnimo. Reč je o ekstremnom moto sportu u kome takmičari voze motore off-road terenima, kroz planinske i šumske predele. Na trasama ih čekaju teške uzbrdice, nizbrdice, kamenjari, potoci, balvani, blato i prašina koji će do krajnjih granica testirati i njihovu izdržljivost, ali i izdržljivost njihovih dvotočkaša.

Kuriozitet hard endura se ogleda u tome što iste trke voze i profesionalci i amateri, i žene i muškarci, a na deonicama koje su isuviše teške dozvoljeno je da vozači jedni drugima pomažu ili da u pomoć pritekne publika. Za ovogodišnju Xross Challenge trku prijavilo se više od 150 takmičara iz 14 zemalja. Oni će se takmičiti podeljeni u tri kategorije po težini - Pro, Expert i Hobby - pri čemu će najteži izazov imati Pro klasa. Evo ko su najveći pretendenti na Xross Challenge tron u najtežoj klasi.

Vejd Jang - extreme enduro prodiži

Vejd Jang (23) iz Južne Afrike je sportista Red Bulla i vozač Sherco Racing Factory tima, i neka vas ne zavara njegova mladost on je već jedan od najboljih hard enduro vozača u svetu. Sa samo 16 godina upisao se u istoriju hard endura tako što je postao najmlađi vozač koji je pobedio na čuvenoj trci Roof Of Africa. Prošlge godine je postao takođe najmlađi vozač koji je trijumfovao na, još jednoj od najtežih svetskih trka, Red Bull Romaniacs, a u karijeri se može pohvaliti medaljama sa takmičenja Hell’s Gate, Sea To Sky, Red Bull Megawatt 111, Extreme XL Lagares, Machete Hard Enduro... Njegova brzina, tehnika i fokusiranost doneli su mu poštovanje ne samo publike već i konkurenata. Na Taru se vraća da odbrani titulu Xross Challenge šampiona od prošle godine - ali njegov zadatak neće biti lak s obzirom na konkurenciju.

Xross Challenge Foto: Predrag Vučković

Miha Špindler - favorit domaće publike

Slovenac Miha Špindler (34) je najiskusniji enduro vozač na prostoru bivše Jugoslavije. Imao je izuzetno uspešnu motokros karijeru nakon čega je prešao na hard enduro u kome je takođe osigurao mesto među najboljim takmičarima sveta. Miha vozi sve velike svetske trke, a ovo će mu biti peto učešće na Xross Challenge gde je trijumfovao 2015. godine, a i naredna tri izdanja završio je na podijumu. Špindler kaže da se na Tari oseća kao kod kuće i vrlo dobro poznaje teren te planine, te ne treba potceniti njegovo bogato iskustvo jer je ozbiljan kandidat za pobednika.

Xross Challenge Foto: Attila Szabo

Matija Zec - mlada nada regionalne scene

Matija Zec (24) iz Hrvatske se hard endurom bavi od 2014. godine, ali je u startu svima stavio do znanja da je on neko na koga treba obratiti pažnju. Najbolji je hrvatski vozač i jedan od najboljih u regionu, što i ne čudi jer mu je jedan od mentora upravo Miha Špindler. Osim regiona takmičio se i na čuvenom Erzbergrodeu u Austriji, na kome je ove godine završio na visokom 24. mestu od 500 takmičara. Zecu će ovo biti treće učešće na Xross Challenge, gde mu je protekle dve godine šampionska titula izmicala za par sekundi, te je morao da se zadovolji vice-šampionskom pozicijom - ali ovog puta želi više.

Xross Challenge Foto: Predrag Vučković

Teodor Kabakčijev - enduro as iz Bugarske

Teodor Kabakčijev (21) iz Bugarske je takođe privatnik-amater koji hard enduro karijeru gradi balansirajući između trka i studija. Svoj karakter i izdržljivost redovno testira na najvećim trkama sveta kao što su Erzbergrodeo, Sea To Sky, Romaniacs i druge. Teodor je energični vozač koji nema problem da se uhvati u koštac sa brutalno teškim preprekama preprekama te zbog toga i ostvaruje dobre rezultate. Na nedavno održanom Erzbergrodeu pokvario mu se motor zbog čega nije uspeo da zavšri trku, ali je preostalu energiju iskoristio da pomogne desetorici drugih takmičara da svoje motore izvuku uz brutalno tešku uzbrdicu zvanu “Zeleni pakao” - pokazujući pri tom pravi hard enduro duh. Ovo će mu biti drugo učešće na Xross Challenge trci.

Xross Challenge Foto: Predrag Vučković

Za razliku od ostalih evropskih enduro trka, ulaz na Xross Challenge je besplatan za posetioce koji imaju jedinstvenu priliku da uživo gledaju najbolje enduro vozače u akciji. Jedan od najinteresantnijih segmenata trke biće Akrapovič Super test koji će se održati u petak od 17h na Kaluđerskim barama na Tari. Reč je o specijalnom poligonu sa preprekama. Ostatak trke publika će moći da gleda sa nekoliko lokacija na planini, koje će organizatori objaviti na sajtu www.xross-team.com, neposredno pre početka takmičenja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA