Dogovorena promena kvalifikacija u Formuli 1: Uvodi se mini trka

Šef Ferarija obelodano je novinu za sezone pred nama

  • 6

Prema rečima šefa Ferarija Matije Benota, svi timovi Formule 1 su se usaglasili oko pojedinih izmena formata takmičenja za predstojeće sezone, a jedno od njih je novi način obezbeđivanja startnih pozicija.

Umesto dosadašnjeg modela kvalifikacija, ubuduće će se subotom voziti i dodatna runda koja će zapravo biti mini trka i ona će doneti konačne startne pozicije vodećima za nedeljne trke.

Svi timovi su rekli da, uključujući i nas, tako da će ta novina u kvalifikacijama biti uvedena od 2020 - rekao je Binoto za Gazeta delo Sport.

Međutim, novo pravilo će na snagu stupiti verovatno tek od 2021, dok će naredne godine biti prezentovano.

Do sada su vozači vozili tri dela kvalifikacija (Q1, Q2 i Q3). Nakon prvog ispada četiri najsporija, potom još deset, da bi se deset najboljih borilo za još bolje krugove u Q3.

Nova promena će doneti da Q3 neće obezbediti pol-poziciju i ostale pozicije na gridu, nego pol-poziciju na mini trci koja će praktično biti Q4. Nije još poznato koliko krugova će se ona voziti, verovatno samo nekoliko, a u direktnom okršaju 10 najboljih će se boriti za startne pozicije za trku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    27. septembar 2019 | 20:49

    Ne vidim nikakav smisao toga. Treba svakom timu dozvoliti pojedinačno tri zasebna pokušaja za najbolje vreme i to je to. Kakve su ovo gluposti...

  • Janko

    28. septembar 2019 | 03:44

    Unistili su formilu 1 samo tako.

  • Muvi

    28. septembar 2019 | 11:49

    Kako mocno glupoooo😂😂😂😂😂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA