≫ 

Formula 1 kaznila Reno zbog zabranjene tehnologije

FIA dala po malo zbunjujuće objašnjenje kazne

  • 0

Svetske automobilske federacije (FIA) je nakon optužbi da je Reno na trci Formule 1 na VN Japana koristio automatski sistem kočenja presudio da oduzimanjem bodova sa trke.

Velika se bura bila podigla na ekipu Renoa da je nelegalno u bolide ugradila automatski balans kočenja. Nakon zaplene volana FIA je utvrdila da su optužbe tačne i kaznio je francusku ekipu sa oduzimanjem bodova sa te trke.

Podsetimo, vozači sami koče i sami podešavaju silu kočenja u zavisnosti od tipa krivine i potrošnje guma. Sa ovim sistemom Renoovi vozači to nisu morali da rade već je sve bilo automatizovano.

Međutim dvosmislenost pravila je dovela do toga da su Francuzi prekršili sportska, a ne tehnička pravila

-Sudije zaključuju da, iako je Reno koristio inovativna rešenja kako bi iskoristio određene dvosmislenosti tehničkog pravilnika i ostalih pratećih dokumenata, njihov sistem ne krši trenutni tehnički pravilnik -stoji u obrazloženju koje sadrži preko 10 tačaka.

Formula 1 Foto: Tanjug/AP

Kako ovo zvuči po malo i čudno čelnici FIA-e su pokušali malo bolje da obrazlože zbog čega je Reno zapravo kažnjen.

- Međutim, iako je legalan prema tehničkom pravilniku FIA Formule 1, kao što je gore navedeno, sudije utvrđuju kako Renoov sistem stvara pomoć vozaču i samim time nije u skladu s člankom 27.1 sportskog pravilnika FIA Formule 1 koji nalaže da vozač vozi bolid sam i bez pomoći.

- Sistem nameštanja balansa kočnica služi kao pomoć vozaču, pošteđujući vozača brojnih podešavanja tokom kruga. Sudije naglašavaju kako postoji jasna razlika između ovog sistema i onog koji pruža stvarnu kontrolu fidbeka, što bi bila zamena za vozačeve veštine i reflekse. Svejedno, i dalje je reč o pomoći, što nije u skladu s članom 27.1 sportskog pravilnika FIA Formule 1 - stoji u detaljnijem obrazloženju kazne.

Na Velikoj nagradi Japana francuska ekipa je osvojila devet bodova, od kojih je Danijel Rikardo osvojio osam, a Niko Hulkenberg jedan bod.

France F1 GP Auto Racing Foto: Tanjug/AP

Reno na kraju nije prošao sa težim posledicama, brisanjem svih bodova u slučaju da ovo nije bio izolovani slučaj ili čak i diskvalifikacije iz šampionata kao što je ekipa Rirela pretrpela 1984. zbog nedozvoljeno ubrizgavali olovo u rezervoar za gorivo.

Izvor informacija bio je bivši radnik Renoa a sad Rejsing Pointa.

Rejsing Point je pretpostavio Renoovo korištenje zabranjenog sistema na temelju tvrdnji bivšeg zaposlenika Renoa koji nije bio upoznat sa svim važnim detaljima Renoovog sistema kontrole kočnica - stoji u saopštenju.

Naredna trka vozi se u Meksiku 27. oktobra.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA