Rekordi Formule 1 koji bi mogli biti oboreni u 2020. godini: Da li će Hamilton da nadmaši Šumahera?

Vozač Mercedesa Luis Hamilton se nalazi na pragu mnogih

  • 0

Sredinom marta počeće nova, jubilarna 70. sezona Formule 1. Pored rekordnog broja trka - 22, i činjenice da bi Luis Hamilton mogao da izjednači rekord po broju titula šampiona koji drži Mihael Šumaher (7), postoje još neki rekordi koji bi u 2020. godini mogli biti oboreni.

Pobede u trkama

Formula 1, Luis Hamilton Foto: Tanjug/AP

Luis Hamilton trenutno ima 84 pobede, što je samo sedam pobeda manje od rekorda koji drži Mihael Šumaher. Imajući u vidu da je Britanac prosečno beležio devet pobeda po sezoni od dolaska u Mercedes 2013. godine, kao i to da je Hamilton jedini vozač u istoriji ovog sporta koji je ostvario makar jednu pobedu u svakoj sezoni u kojoj se takmičio, ovaj rekord ne izgleda nimalo nedostižan.

Sa druge strane, Šumaheru je trebalo svega 248 trka kako bi ostvario 91. pobedu, a Hamilton iza sebe već ima 250 trka u karijeri, što samo pokazuje koliko su dominantno Šumaher i Ferari vladali početkom ovog veka. Toliko, da su mnogi tada verovali da rekord Šumahera nikada neće biti srušen.

Uzastopne titule u prvenstvu konstruktora

austrija, formula 1 Mercedes juri rekord Ferarija; Foto: AP/Tanjug

Ukoliko osvoji i sedmu uzastopnu titulu u kategoriji konstruktora, Mercedes bi oborio rekord Ferarija koji je postavljen 2004. godine, nakon što je italijanska ekipa spojila šest titula od 1999. do 2004. godine. Takođe, Mercedes bi mogao postati drugi proizvođač motora koji je sedam puta uzastopno snabdevao jednu šampionsku ekipu. To je učinio i Ford-Kosvort u periodu od 1968. do 1974. snabdevajući ekipe Lotusa, Matre, Tajrela i Meklarena.

Najmlađi svetski šampion

Šarl Lekler, VN Bahrein 2019 Šarl Lekler; Foto:AP/Tanjug

Ukoliko Ferari i Red Bul, ipak, uspeju u nameri da ozbiljno ugroze ili čak prestignu Mercedes, to bi značilo da su i njihovi vozači u borbi za titulu šampiona. U slučaju da su to Šarl Lekler ili Maks Ferštapen, Formula 1 bi dobila najmlađeg šampiona u svojoj istoriji. Oba vozača rođena su 1997. godine, i ukoliko neko od njih postane šampion, oboriće rekord Sebastijana Fetela iz 2010. godine kada je postao najmlađi šampion sa 23 godine i 134 dana.

Trke u kojima su osvojeni poeni

Mihael Šumaher Foto: Profimedia/AFP

Mihael Šumaher je među osvajačima bodova završio 221 put između 1992. i 2008. godine, ali Luis Hamilton i Kimi Raikonen zaostaju samo osam trka u odnosu na njega. Što se tiče uzastopnih trka, Hamilton već drži rekord jer je od trke za Veliku nagradu Japana 2016. godine, pa sve do trke u Francuskoj 2018. godine čak 33 puta uzastopno osvajao bodove. Taj uspeh je ponovio, trenutno se nalazi u odličnoj seriji koja je počela od trke u Velikoj Britaniji 2018. godine. Ukoliko Mercedes ne napravi kiks u Australiji, Hamilton će postaviti novi rekord.

Započete trke

Rubens Barikelo Printscreen: Youtube/cokeFIN3

Rubens Barikelo je u Formuli 1 nastupao od 1993. do 2011. godine, i u tom periodu je 322 puta započeo trku. Kimi Raikonen je blizu da ovaj rekord ugrozi, jer je Finac trenutno na 312 započetih trka. Ukoliko sve bude bilo kako je planirano, Raikonen će rekord oboriti na trci za veliku nagradu Austrije.

Pol-pozicije na istoj trci

Lewis Hamilton Foto: AP7Tanjug

Ukoliko osvoji pol-poziciju na premijeri nove sezone u Australiji, Hamilton će postati prvi vozač koji je devet puta startovao istu trku sa prvog mesta. Trenutno, pored njega, osam pol-pozicija u Australiji imaju u Mihael Šumaher i Airton Sena. Interesantno je to da uspešnost Hamiltona u Melburnu nije baš sjajna – iako ima osam pol-pozicija, samo je dva puta uspevao da pobedi.

Pobede u trkama u kojima je vozač od prvog kruga vodio

Airton Sena je vodio u svakom krugu tokom 19 od svoje 41 pobede. Hamilton se nalazi na istoj brojci, a u 2019. je na taj način pobedio u Kini, Španiji, Monaku, Francuskoj i Abu Dabiju. Kada su u pitanju pobede uz pol-poziciju i najbrži krug trke, trenutni rekorder je Džim Klark. Ukoliko to učini još dva puta, Hamilton bi se izjednačio sa svojim britanskim kolegom koji je to uspeo da učini osam puta.

Pobednički podijumi

Mihael Šumaher je rekorder sa 155 pobedničkih podijuma (308 puta je započeo trku). Hamilton se trenutno nalazi na broju 151, iz 250 započetih trka. Pitanje je samo trenutka kada će Britanac oboriti i ovaj rekord.

(G.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA