≫ 

Formula 1 izgubila više od 200 miliona dolara

Veliki problemi zadesili su najbrži cirkus na svetu

  • 0
Renault Reno F1 Printscreen: YouTube/FORMULA 1

Finansijski podaci Liberti Media-a za prvi kvartal 2020. godine otkrili su da je Grupa Formule 1 pogođena smanjenjem prihoda za 84% zbog krize COVID-19.

Prihod od januara do marta opao je sa 246 miliona dolara za isti kvartal 2019. godine na svega 39 miliona dolara ove godine, pokrivajući period koji je predstavljao gubitak trka u Australiji i Bahreinu.

Opali prihodi od Tv prava i sponzora

Iako bi ti događaji plaćali naknade za hosting unapred, F1 je jasno stavila do znanja da uplate nije priznala kao prihod. Isto je učinila i sa TV ponudama i većinom sponzorskih ugovora.

Primarni prihodi, koji uključuju naknade za trke, ugovore za emitovanje i sponzorstvo, pali su se za 93% sa 198 na 13 miliona dolara, s računajući samo na neke elemente sponzora. Ostali prihodi pali su sa 48 miliona na 26 miliona dolara.

Ukupni operativni prihodi prešli su sa gubitka od 47 miliona dolara za januar-mart 2019. na gubitak od 137 miliona dolara u ovoj godini.

Liberti Media napomenuo je:

- Pošto nije bilo događaja održanih tokom prvog kvartala 2020. godine, primarni prihod F1 sastojao se od samo elemenata sponzorskih ugovora povezanih sa pravima koja se ne odnose na trku koja su priznata tokom perioda, i nije bilo naknada za promociju trke niti emitovanja, naknade su priznate.

Ferari, formula 1, šarl lekler Image by randomwinner from Pixabay

- Slično tome, ostali prihodi F1 smanjeni su zbog nula prihoda koji su priznati od Padok Kluba i drugih aktivnosti zasnovanih na događajima i televizijske produkcijske aktivnosti.

- Trenutno očekujemo da se problemi neće pojaviti u drugom kvartalu 2020."

F1 je uspeo da smanji operativne troškove tokom prvog tromesečja, sa 52 miliona na 43 miliona dolara.

Nijedna uplata nije legla timovima

To je uprkos troškovima prevoza čitavog cirkusa F1 u Australiju, i činjenica da je smeštanje osoblja - gde troškove plata subvencioniše vlada u Velikoj Britaniji - počelo tek u aprilu, pa će na taj način uticati na drugi kvartal.

Zvanično, nijedna uplata nije izvršena timovima, jer je računovodstvena praksa F1 da ih dodeljuje kako i kada se dogode trke.

Prošle godine timovi su primili 96 miliona dolara u periodu januar-mart.

Liberti Media napomenuo je:

- Nije evidentiran trošak isplate za tim, jer se takve isplate proporcionalno priznaju preko trka u kalendaru.

Formula 1, Luis Hamilton Foto: Tanjug/AP

- Ostali troškovi prihoda od F1 uglavnom su promenljivi po prirodi i odnose se direktno na mogućnosti prihoda.

- Ovi troškovi su se smanjili prvenstveno zbog nepostojanja trka i odlaganja nekritičnih troškova.

- Određeni troškovi su nastali tokom prvog tromesečja u iščekivanju početka trke sezone 2020., uključujući teretne, putne i tehničke troškove koji se odnose na Veliku nagradu Australije, a otkazana je uoči događaja.

Prošlog meseca Liberti je prebacio imovinu između svojih odeljenja kako bi pružio 1,4 milijarde dolara dodatnih gotovina pomoću kojih će se izvući iz krize.

Šef slobode Greg Mafei dodao je:

- Mi poslujemo u neviđenim vremenima, utičući na Liberti portfelj širom sveta.  Grupa Formule 1 ima ojačani bilans koji će nam omogućiti da unapredimo poslovanje u F1 i budemo oportunistički - kaže Mafei.

Video: Dani u kojima korona virus nezabeleženo utiče na sport

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA