≫ 

Mercedes zbog borbe protiv rasizma menja tradiciju: Hamilton i Botas će voziti crne bolide

Britanski vozač i šampion Formule 1 Luis Hamilton voziće bolid "srebrne strele", svog Mercedesa - u crnoj boji

  • 2
Formula 1 Foto: Tanjug/AP

Isti bolid voziće i Valteri Botas u dolazećoj F1 sezoni na trkama u Austriji, a Hamilton je iskoristio priliku da pozove Formulu 1 da se priključi borbi protiv rasizma.

Mercedes je posle Hamiltonovog skorašnjeg istupanja na društvenim mrežama učinio prvi konkretan korak bojom formule.

Luis je tada kritikovao F1 zato što se nije oglasila ni na koji način u vezi sa ubistvom Džordža Flojda, odnosno podrškom pokretu "Black lives matter" (Životi crnaca su važni).

Kao jedini tamnoputi vozač u Formuli 1 Hamilton je tada dodao i da "vidi i prepoznaje sve one koji iz 'najbržeg cirkusa na svetu' pripadaju taboru rasista".

Natpis "Kraj rasizmu" biće na vozilima Mercedesa, dok će inicijativa i natpis "svi se trkamo kao jedan" biti na retrovizorima.

- Vrlo je važno da sad iskoristimo trenutak i obrazujemo se, bilo da smo pojedinac, brend ili kompanija, da napravimo značajne promene kad je reč o jednakosti i inkluzivnosti - tvrdi Hamilton u ponedeljak kada je Mercedes predstavio nove boje bolida.

Hamilton kaže da su on i njegova porodica bili suočeni sa diskriminacijom i da zbog toga šalje apel iz srca.

- Kad sam pričao sa Totom o svojim nadama i onom što hoćemo da postignemo kao tim, rekao sam da je važno da budemo sjedinjeni. Hoćemo dinastiju koja ide i izvan sporta. Ako budemo lideri i radimo na različitosti unutar svojih poslova, to će poslati jaku poruku i dati drugima samopouzdanje da počnu dijalog o tome kako oni mogu da primene promene - rekao je Hamilton.

O ovome se oglasio i šef Mercedesovog tima Toto Volf koji je rekao da o rasizmu ne može da se ćuti, te da će Mercedes celu sezonu voziti u crnim vozilima, iako su isprva planirana kao tradicionalna srebrna.

Ovaj potez možda pomogne Mercedesu i sportski u smislu postave vozača, jer je Hamilton pred sezonu odloženu zbog korona virusa, već praktično 2021. bio viđen kao novi vozač Ferarija.

Sada kada je dobio podršku unutar svog tima za viši cilj, ne bi čudilo kada bi odlučio da tu i ostane. Podsetimo, čitava inicijativa i pokret "Black lives matter" pokrenuti su ubistvom Džordža Flojda u Mineapolisu.

Njemu je policajac belac, Derek Šovin duže od osam minuta klečao na vratu, dok se tamnoputi Flojd nije ugušio, iako je više puta zapomagao i vikao "ne mogu da dišem".

Video: Ulice Singapura na kojima se vozi Formula 1

(M.LJ)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA