≫ 

Šestorica vozača F1 nisu klečala zbog rasizma: Verstapen pojasnio zbog čega se nije priklonio većini

Mnogo polemike oko kontroverznog poteza vozača pre trke za VN Austrije

  • 5
formula 1 protest Foto: Tanjug/Ap

Novi šampionat formule 1 startovao je ovog vikenda trkom za VN Austrije na stazi "Red Bul ring", a osim uzbudljivih dešavanja i pobede Botasa, bilo je i kontroverzi koje su prethodile samom startu.

Naime, većina vozača se pre ulaska u svoje bolide, sa podignutim pesnicama i majicama sa natpisom "end racism" (kraj rasizmu), u klečećem stavu poređala na startnoj liniji, međutim pažnju mnogih privukla je manja grupa koja je stajala iza i stojeći se solidarisala u borbi protiv rasizma.

Formula 1 Dok je većina vozača klečala, pomenuta manja grupa je stajala dok se simbolično slala podrška borbi protiv rasizma Foto: Tanjug/AP

Pomenuti su se odmah našli pod udarom navijača na društvenim mrežama, trpeli su dosta kirtika i dovedena je u pitanje njihova iskrenost u podršci borbi za prava crnaca.

Odbili su da kleče Kvjat (Rusija), Đovinaci (Italija), Sainz (Španija), Raikonen (Finska), Verstapen (Holandija) i Lekler (Monte Karlo), a neki od njih su se kasnije javili da pojasne svoj postupak.

Veruјem da ono što je naјvažniјe su činjenice i ponašanje u našem svakodnevnom životu, a ne formalni gestovi koјi se u nekim zemljama mogu smatrati kontroverznim. Neću kleknuti, ali to uopšte ne znači da sam manje posvećen od drugih u borbi protiv rasizma - pojasnio je putem tvitera svoj "kontroverzni" postupak Lekler.

Verstapen takođe nije video ništa loše u tome što niej kleknuo..

- Vrlo sam posvećen ravnopravnosti i borbi protiv rasizma. Ali veruјem da svako ima pravo da se izražava u trenutku i na način koјi mu odgovara. Danas neću kleknuti, ali poštuјem i podržavam lične izbore koјe svaki vozač donese - poručio je Holanđanin.

Ni psole njihovog objašnjenja nisu stale kritike, rasprava na društvenim mrežama se još više rasplamsala u pravcu osude vozača zbog njihovog stava.

Video: Kako se vozači Formule 1 zagrevaju pred trku

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sneza kantrime

    5. jul 2020 | 19:30

    Bravo momci. Ne klecati ni pred kim, sem pred Bogom

  • Mrcke

    5. jul 2020 | 19:04

    Svaka im cast, poceo je pad Kabale!!!!

  • Vodolijax

    5. jul 2020 | 22:11

    Ni ja ne volim da budem ker kojem gazda kad kaže sedi on sedne .....inače protiv rasizma sam.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA