≫ 

Hamilton pobedio u Turskoj i izjednačio Šumaherov rekord!

Neverovatna dominacija 35-godišnjeg Britanca

  • 2
Turkey F1 GP Auto Racing Foto: Tanjug/AP

Britanski vozač Luis Hamilton pobedio je u trci za Veliku nagradu Turske i na tom mestu je i zvanično potvrdio izjednačavanje rekorda legendarnog Mihaela Šumahera.

Hamilton je na Istanbul parku pobedio i osvojio novu šampionsku titulu u Formuli 1, sedmu po redu, koliko ima i Nemac.

Za razliku od Šumahera, koji je najveće uspehe beležio sa Ferarijem na prelazu između dva veka, Hamilton veliki deo svojih uspeha duguje Mercedesu koji paralelno dominira i timski u poretku konstruktora.

Luis je svoje titule osvajao u rasponu od 12 godina. Prvu je uzeo još 2008. sa Meklarenom, a onda 2014, 2015, 2017, 2018, 2019. i 2020. godine. Ove sezone, neobične zbog korona virusa, upisao je desetu pobedu.

Iza Hamiltona je u Turskoj bio Serhio Perez, a Sebastijan Fetel je takođe bio na podijumu uz spomenutu dvojicu vozača. Četvrti je bio Šarl Lekler, peti Karlos Sainc, šesti Maks Ferstapen, sedmi Aleks Albon, osmi Lando Noris, deveti Lens Strol, a deseti Danijel Rikardo.

Hamilton nije idealno startovao. U neprilikama je bio i Maks Ferstapen koji je na kraju okretom i greškom prokockao plasman i trku, a timovi su ubrzo morali da menjaju pneumatike.

Hamilton je zbog svoje greške pao do šestog mesta, jedan sudar sa početka je koštao i Valterija Botasa, pa je trka bila zanimljiva, jer je Britanac morao poprilično da se potrudi da bi pobedio.

Uz to, Ferstapen mu je delom otvorio put kada je probao da pretekne Pereza, izgubio je kontrolu i izokretao se na stazi, pa izgubio poziciju.

Novi-stari šampion Formule 1 je napokon u 37. krugu izbio na prvo mesto kada je Strol otišao u pit-lejn, posle čega je i Perez izgubio poziciju, a Hamilton na iskustvo grabio napred.

Treba napomenuti da je dobro izdanje prikazao i Lekler koji je od početka trke samo poboljšvao svoj plasman. Upravo je on došao do drugog mesta pred kraj trke, pa je napravio grešku zbog koje je glasno kritikovao sebe, a Hamilton je zadržao plasman i slavio.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA