≫ 

Hamilton protiv Šumahera, šta kažu brojke? Britanac ima više pobeda i pol pozicija, bolje procente

Naravno, nije uvek sve u statistici

  • 9
Lewis Hamilton, Luis Hamilton Foto: Tanjug/AP

Britanski vozač u Formuli 1, Luis Hamilton pobedio je u nedelju na trci za Veliku nagradu Turske na Istanbul parku i osvojio je svoju sedmu titulu u "najbržem cirkusu na svetu".

Time je izjednačio i rekord Mihaela Šumahera, a sa 35 godina i u formi u kojoj je, Hamilton ima šansu da nadmaši taj rekord. Zato je zanimljivo uporediti kako se u pojedinim statističkim paramterima za sada porede dvojica slavnih vozača.

Hamilton je u Turskoj došao do svoje 94. pobede u karijeri, Šumaher ih ima tri manje, dakle 91. Nemac je imao 68 pol pozicija i 306 startova. Šumaher se na podijum popeo čak 155 puta i 77 puta je imao najbrže krugove.

Njegov procenat pobeda je 30 posto. Od svojih sedam titula, Šumaher je prve dve uzeo sa Benetonom, sredinom devedesetih godina prošlog veka, a ostatak sa Ferarijem na prelazu između 20. i 21. veka.

Mnogi su ga smatrali beskompromisnim i kontroverznim vozačem jer su poznate njegove epizode sa Dejmonom Hilom i Žakom Vilnevom u odlučujućim trkama za sezone 1994. i 1997.

Poznat je i njegov okršaj sa Mikom Hakinenom koji je Šumaheru bio veliki rival na kraju devedesetih godina.

Hamilton se prema njemu poredi na sledeći način. Britanac je prvu titulu 2008. uzeo sa Meklarenom, pa onda od 2014. do 2020. sve sa Mercedesom i samo je 2016. preskočio.

Imao je 264 starta i 94 pobede. Na pol poziciji je bio 97 puta, a na podijumu još 163. Pedeset tri puta je vozio najbrže krugove, a ima i bolje procente pobeda sa 35 odsto.

Na njegov račun ide to što je bio najmlađi šampion kada je osvojio prvu titulu, mada je taj rekord kasnije nadmašio Sebastijan Fetel.

Hamilton je u više navrata imao sreće baš kada se merio prema Fetelu, ali je jedan od najstabilnijih i uz dobar tim iza sebe i najkonstantnijih elitnih vozača, koji je u nedelju poručio da je "tek počeo da vozi".

Video: Volan Ajrtona Sene, legende Formule 1, na aukciji dostigao cenu od 5576 €

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Debeli

    15. novembar 2020 | 15:12

    Ni blizu Sumija!

  • pedjo

    15. novembar 2020 | 15:27

    Presisao sumija. Daleko najbolji svih vremena. U rangi federera, jordana i maradone

  • Šumadinac

    15. novembar 2020 | 16:51

    Nepristojno je porediti Hamiltona sa Šumijem! Jednostavno, Mihael je legenda, a Luis samo vozač fantastičnog bolida i još bolje tehnologije... Čijem je razvoju, inače, baš Šumi najviše doprineo...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA