≫ 

Spektakularna jurnjava u prvoj trci formule 1: Hamilton dobio triler finiš sa Ferstapenom!

Britanac izgubio vođstvo tri i po kruga pre kraja, pa ga povratio i uspeo da ga zadrži do kraja trke ispred Holanđanina

  • 0
Bahrain F1 GP Auto Racing, Formula 1 Foto: Tanjug/AP

Nije moglo bolje, nije moglo spektakularnije da krene nova sezona u formuli 1, a za takav scenario pobrinuli su se aktuelni šampion Luis Hamilton i osvajač "pol" pozicije u Bahreinu Maks Ferstapen iz Red Bula. Na kraju, posle triler jurnjave u završnih deset krugova, Britanac je uspeo da prvi prođe kroz ciljnu ravninu iako je tri i po kruga pre kraja izgubio vodeću poziciju!

Ipak, usled kiksa Ferštapena koji se desio tek što je preuzeo lidersko mesto (išao u preticanje van staze), Britanac je povratio prednost i oržao je do samog kraja, tik ispred pilota Red Bula.

Sedmostrukom svetskom šampionu ovo je bila 96. pobeda u karijeri!

Koliko je ovo bila krajnje uzbudljiva trka udvoje, toliko je bila lišena svake neizvesnosti kada je reč o poretku vozača iza, pošto je trećeplasirani Botas (Mercedes) stigao na cilj skoro 40 sekundi posle Hamiltona i Ferstapena.

Bahrain F1 GP Auto Racing, Formula 1 Foto: Tanjug/AP

Iza Hamiltona, Ferstapena i Botasa, koji će, očito, ove sezone voditi glavnu reč u šampionatu - a to je potvrdila i prva trka, poređali su se: Noris (Meklaren), Perez (Red Bul), Lekler (Ferari), Rikardo (Meklaren), Sainz (Ferari), Tsunoda (Alfa Tauri), Strol (Aston Martin).

Trka na stazi "Sakir" vrlo brzo se pretvorial u duel Hamiltona i Ferstapena, koji je dugo bio u vođstvu, ali je prvo mesto onda prepustio Hamiltonu koji je ranijim odlaskom po nove pneumatike čekao svoju šansu u završnim krugovima.

Britanac je desetak krugova pre kraja preuzeo lidersku poziciju, i od tada je, bukvalno iz kruga u krug, njegovo vođstvo počelo da se topi jer je Ferstapen bio fenomenalan danas. Svi su videli šta sledi - napad Holanđanina na aktuelnog šampiona čija je pobeda ozbiljno dovedena u pitanje u 52. krugu. Tada je Ferstapen krenuo u preticanje, i uspeo je da obiđe Britanca, međutim to je uradio na nepropisan način, van staze, te je iz boksa dobio instrukcije da mu sledi kazna ako ne propusti Hamiltona.

Ubrzo je poreak vraćen u prvobitno stanje, Hamilton je opet preuzeo prvo mesto, a Ferstapen dobio drugu šansu da ga stigne. Ipak, teško je to uraditi nekome ko je sedmostruki svetski prvak. Holanđanin je do kraja pretio, ali nijednom nije bio toliko blizu kao onda kada je uspeo da pretekne velikog rivala. Hamilton je uspeo da odbije svaki sledeći napad pilota Red Bula i trku završi kao prvi - sedam i po desetinki ispred prvog pratioca.

Ako se po jutru dan poiznaje, čeka nas neverovatno uzbudljiva sezone u "najbržem cirkusu".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA