Zaboravite trening i kvalifikacije, tu je sada Sprint: Stigla je istorijska promena u Formuli 1

Premijera novog sistema takmičenja je ovog vikenda u Silverstonu

  • 0
Maks Ferštapen Foto: Tanjug/AP

Sve oči ljubitelja Formule 1 biće uprte ovog vikenda u britanski Silverston gde će biti izvršena jedna od najvažnijih promena u modernoj istoriji najbržeg cirkusa.

Uvodi se Sprint, nova verziji kvalifikacija koja će zameniti dosadašnji (dosadni) format koji sadrži tri sesije u kojima brzina izvezenog kruga na kraju određuje startnu poziciju na trci.

Zbog Sprinta su čak i klasične kvalifikacije pomerene u petak popodne kako bi privukle veću TV publiku, a radi se o trci koja će biti upriličena subotom popodne umesto tradicionalnih kvalifikacija.

Konačan plasman posle Sprinta utvrdiće poredak na startu trke za Veliku nagradu Velike Britanije u nedelju.

Šefovi Formule 1 se nadaju da će promenom načina kvalifikacija privući mlađu publiku po ugledu na promene koje su nedavno izvršene i u motosportu. Ideja je da kratkim, ali žustrim i uzbudljivim trkama privuku novu grupu navijača kojim se smučio stari sistem kvalifikacija.

Tradicionalne kvalifikacije će od sada biti organizovane samo u dve sesije od po sat vremena (prva se vozi u petak), ali će imati minimalnu svrhu. Na njima će se određivati samo redosled po kom će se voziti trke na Sprintu u subotu popodne.

Sprint traje 30 minuta, nema pit stopa, a trojica najbržih, pored vodećih pozicija, dobijaće i određene poene u trci za titulu u F1.

Video: Obe ruke mu u zavojima: Grožan se javio iz bolnice posle jezive nesreće u Bahreinu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA