≫ 

Senzacionalna prva pobeda Okona u formuli 1 posle najluđe trke ove sezone

Francuz se najbolje snašao posle karambola na startu trke

  • 1
Formula Hungaroring Foto: Tanjug/AP

Francuski pilot za volanom Alpina Esteban Hose Žan-Pjere Okon-Kelfane (24) pobednik je trke za Veliku nagradu Mađarske koja je danas vožena za stazi Hungaroring, sigurno najuzbudljiviju ove sezone po svemu što smo mogli da vidimo od samog starta.

Drugi na cilj stigao je Sebastijan Fetel, treći aktuelni prvak Luis Hamilton, četvrti Sainz...

Francuz je u Mađarskoj, rekosmo, upisao najveći uspeh od debija u šampionatu, na svojoj 78. trci, a ujedno je svom timu doneo prvi trijumf posle 13 godina, prvog pod imenom Alpin.

Pogledajte haos na startu koji je izazvao Valteri Botas udaranjem u zadnji deo formule Landa Norisa i tako pokrenuo niz incidenata, ali je njegov bolid i najgore prošao pošto je potpuno uništen.

Vodeći u generalnom plasmanu Maks Ferštapen i Lando Noris su se vratili na stazu, ali su pali u poretku i trka je potom prekinuta. Njih dvojica su potom udarili u vozače Red Bula Maksa Ferstapena i Serhija Peresa. Samo holandski automobilista je potom uspeo da nastavi trku, dok je u odvojenom incidentu Lans Strol u bolidu Aston Martina udario u vozača Ferarija Šarla Leklera, zbog čega su obojica odustali.

U tim trenucima Hamilton je bio prvi ispred Estebana Okona iz Alpine i Sebastijana Fetela iz Aston Martina.

Upravo su ova trojica vozača na kraju vodila glavnu reč i borila se za najviše pozicije, Francuz i njegov tim su najbolje odradili trku i na kraju slavili veliki uspeh kome se kao dete obradovao i drugi pilot Alpine Fernando Alonso koji je jedva dočekao da priglri mlađeg klupskog kolegu.

Važno je reći da je upravo Alonso odigrao veoma važnu ulogu da se na kraju Okon raduje, pošto je iskusno održavao Hamiltona iza sebe u trenucima kada je Britanac očajnički jurišao da naodknadi kiks koji ga je sa prve pozicije bacio na poslednju! Naime, Hamilton je ostao na stazi kad su svi otišli u boks u momentu kada je bezbednosno vozilo bilo u pogonu, nije se pridržavao pravila, pa je žestoko platio nepažnju.

Propustio je tako Hamilton veliku šansu da stigne do 100. pobede u karijeri pred odlazak na letnju pauzu, ali je zahvaljujući trećem mestu preuzeo vođstvo u generalnom plasmanu.

Britanac sada ima 192 boda, šest više od Ferštapena, a prati ih Noris sa 113...

Ovogodišnji šampionat Formule 1 nastavlja se Velikom nagradom Belgije 29. avgusta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Бане

    1. avgust 2021 | 18:13

    Јууу снимка из Ботасовог болида... па ово је смешно, ко дете од две године да вози формулу,ко ја из кафане кад идем а возим бајс... закуцам се у бандеру.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA