≫ 

Luda prva trka sezone Formule 1: Lekler pokorio Bahrein, dupla pobeda Ferarija i pomračenje Red Bula

Ako se po jutru dan poznaje, biće ovo još jedna paklena sezona

  • 0
Formula Grand Prix, Bahrain Foto: Tanjug/AP

Pilot Ferarija Šarl Lekler pobednik je prve trke sezone u Formuli 1 vožene u nedelju u Bahreinu na stazi "Sakir", a da radost po "Skuderiju" bude kompletna, na cilj je stigao ispred klupskog kolege Karlosa Sainza.

Iza njih poređao se dubl Mercedesa - Luis Hamilton i Džordž Rasel.

Potpuni fijasko, za rubriku verovali ili ne, doživela je ekipa Red Bula i aktuelni šampion Maks Ferštapen koji je zbog problema sa bolidom morao da odustane tri kruga pre kraja, a odmah za njim, zbog istih problema, i drugi pilot "Bikova" Serhio Perez bio je primoran da završi trku pre cilja?!

Formula Grand Prix, Bahrain Foto: Tanjug/AP

I Meksikanac je, poput Holanđanina, imao nesreću da mu bolid otkaže, jednostavno se "ugasio" i stao u poslednjim krugovima ove zaista uzbudljive trke. Gotovo istovremeno, kao da ih je neko hakovao, počeli su da gube snagu i brzinu...

Perez je u tom kritičnom trenutku obavestio ekipu u boksu da je u problemu porukom "gubim snagu", na šta je dobio odgovor kojeg se najviše plašio: "odustani".

Epilog: Red Bul iz Bahreina nosi nula bodova.

Pehove Red Bulovih aduta iskoristili su Hamilton i Rasel da dođu do boljih pozicija i bodova u premijernoj trci sezone u kojoj nisu gajili velika očekivanja o čemu je dan ranije govorio prvi čovek ekipe Toto Volf.

Formula Grand Prix, Bahrain Foto: Tanjug/AP

Bivši svetski prvak je došao i do podijuma, to je uradio i zbog samečinjenice da je majstor svog zanata, ali pomalo i po staroj narodnoj - dok jednom ne smrkne, drugom ne svane. U momentu kada je Ferštapen počeo da posustaje, Hamilton se nalazio na petoj poziciji.

Ipak, najveći dobitnik trke je naravno Lekler.

- Toliko sam srećan, bolje od ovog nije moglo. Poslednje dve godine nisu bile lake za Ferari, sjajno je opet biti u vrhu - rekao je Lekler posle trke, još "vruće glave".

Ovo je momku iz Monaka bila treća pobeda u Formuli 1, a Ferariju prva posle dve i po godine i trke u Singapuru!

Trka je inače usporena desetak krugova pre kraja zbog toga što se se zapalio bolid pilota Alfa Taurija Pjera Gaslija.

Tek kada su se stekli uslovi da se trka nastavi Lekler je brzo uvećao prednost naspram Ferštapena, koji je već tada timu prijavljivao problem sa volanom, ali mu je poručeno da ostane na stazi.

Sainz nije čekao skreštenih ruku, iskoristio je probleme Ferštapena da ga pretekne i preuzme drugo mesto, a neslavan kraj za aktuelnog šampiona usledio je brzo potom - parkirao je bolid u boks ui na taj način završio trku.

Poredak vozača:

Šarl Lekler (Ferari)

Karlos Sainz (Ferari) +5.5

Luis Hamilton (Mercedes) +9.6

Džordž Rasel (Mercedes) +11.2

Kevin Magnusen (Haas) +14.7

Valteri Botas (Alfa Romeo) +16.1

Esteban Okon (Alpine) + 19.4

Juki Tsunoda (Alfa Tauri) +20.3

Fernando Alonso (Alpine) +22.3

Žou Guanju (Alfa Romeo) +23

Video: Najskuplji auto na svetu, jahta od 200 miliona: Vlasnik tima iz F1 je milijarder i živi svoj san

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA