≫ 

"Vozač formule 1, a protestuje protiv vađenja nafte?!": Ministarka energetike Kanade odgovorila Fetelu

Nemački vozač i najveći aktivista među kolegama pojavio se na stazi sa sloganom kojim se protivi krčenju šuma zarad naftnog profita u Alberti

  • 0
sebastian fetel Foto: Tanjug/Ap

Nemački vozač u formuli 1 Sebastijan Fetel koristi svoj uticaj i status da ukaže na brojne probleme sa kojima se suočava društvo na svim meridijanima sveta. Vozač ekipe Aston Martin se ovog vikenda nalazi u Kanadi, gde se vozi nova trka u "najbržem cirkusu", odakle je poslao poruku koja se tiče iskopavanja nafte na teritoriji Alberte uz krčenje šumskih prostranstava.

Četvorostruki prvak sveta se na stazu "Žil Vilnev" dovezao na biciklu sa majicom na kojoj su oslikane naftne cevi i poruka "Stop vađenje nafte iz peska" i "Kanadski klimatski zločin".

Poručio je i da će tokom trke koja se vozi u nedelju na svojoj kacigi imati sličnu poruku povodom ovog problema.

- Mislim da je zločin to što se dešava u Alberti jer se seče mnogo stabala, krči se šuma, praktično se uništava priroda zarad vađenja nafte iz peščanog tla, to je strašno za prirodu - rekao je Fetel novinarima na konferenciji za medije.

Koliko o samoj trci, pričao je o njegovom aktivizmu koji je, inače, širokog spektra. Ovog puta bio je fokusiran na temu uništavanja prirodnih bogatstava Alberte od strane naftnih kompanija.

- Postoji toliko naučnih pokazatelja da će se iscrpeti sve rezerve nafte iz zemlje, živimo u vremenu kada to sve znamo, i zato to ne bi smelo da se dešava. U principu, stvar je u tome da se podiže svest ljudi.

Fetelov protest je naišao na jak odjek kanadskih političara, prozvanim se osetila Ministarka za energetiku Sonja Sevidž koja je Nemca nazvala licemerom, jer, kako kaže, iz pozicije nekoga čija karijera direktno zavisi od nafte, priča o problematici vađenja "crnog zlata".

- Viđala sam dosad razne licemere, ali ovaj je zaista neprevaziđen slučaj - "tvitnula" je pomenuta ministarka Sevidž, pa dodala:

- Vozač formule 1 iz Aston Martina, ekipe čiji je sponzor "Saudi Aramco" (saudijska naftna kompanija), žali se na vađenje nafte. "Saudi Aramco" proizvodi na dnevnom nivou najviše nafte u svetu i ima reputaciju najvećeg zagađivača životne sredine, od svih kompanija, još od 1965. godine - dovršila je misao Sevidž.

Video: Red Bull F1 u Beogradu: Doživeli smo izbliza mašinu od 7 miliona evra koju vozi Maks Ferštapen

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA