≫ 

Haos u Japanu i prekid u prvom krugu: Umalo tragedija, bolid u poslednji čas izbegao sudar sa kranom

Srećom nije bilo težih posledica na kišom okupanoj "Suzuki" kada je traktor, bez znanja vozača, iznosio Sainzov bolid i uznemirio sve na stazi; Mnoge je ova situacija podsetila na nesreću u kojoj je život izgubio Žil Bjanki pre osam godina

  • 0
Formula 1 Japan Foto: Tanjug/AP

Trka formule 1 za Veliku nagradu Japana koja je krneula na stazi "Suzuka" sa zakašnjenjem zbog silne kiše koja neprestano poliva stazu, prekinuta je već u prvom krugu!

Crvena zastavica pojavila se posle izletanja sa staze ferarijevog aduta Karlosa Sainza, koji je silovito udario u zaštitnu ogradu, srećom sa njim je sve u redu, ali je posle toga došlo do haotičnih scena.

Vozače je, ipak, najvše uznemirila činjenica da su FIA i formula 1 na stazu izveli teretno vozilo, glomazni traktor sa kranom, koje je uklanjalo bolid Karlosa Sainza, a da pri tom toga nisu bili svesni svi vozači!

Pjer Gasli je tako umalo udario traktor koji je kranom dizao Ferarijev bolid, što je sve odmah sa užasom podsetilo na tragediju i smrt Žila Bjankija pre osam godina - čiji je bolid kobno udario u isto takvo vozilo koje se našlo na stazi.

FIA i Formula 1 su ponovile istu grešku, srećom sada je sve prošlo bez posledica po vozače, ali je bilo besa među njima.

Snažan pljusak je dodatno smanjio vidljivost, pa Gasli jedva da je mogao da vidi šta se nalazi ispred njega dok se približavao mestu gde se Sainzovo vozilo slupalo i gde se odjednom "stvorio" traktor sa kranom. Situacija je bila gotovo dramatična.

Francuz je zbog svega ovoga bio besan što se čulo i u komunikaciji sa njegovim timom, a i ostali vozači takođe su poručili da su ovakve stvari na stazi neprihvatljive.

- Kako se ovo dogodilo? Izgubili smo život u ovakvoj situaciji pre nekoliko godina. Rizikujemo svoje živote, posebno u ovakvim uslovima. Hoćemo trkanje, ali ovo… Neprihvatljivo - napisao je Lando Noris na Tviteru.

- Ono što ljudi ne shvataju da čak i kada idemo iza vozila bezbednosti mi vozimo 100 ili 150 na sat i ne vidimo ništa. Čak iako je kran na stazi a mi smo iza vozila bezbednosti koje ide 100 na sat, vozač može da napravi malu grešku da ide malo van linije i da se ne seti da je traktor tu i da se sudari. Zašto bismo rizikovali? Ne bi trebalo da se to ostavlja na tome da li će vozač imati sreće - rekao je Karlo Sainz.

Oflasio se i Serhio Peres.

- Kako da objasnimo da nikad ne želimo da vidimo kran na stazi? Izgubili smo Žila zbog ovoga - napisao je Meksikanac.

Lider u generalnom plasmanu Maks Ferstapen bi u slučaju dobrog plasmana mogao da i matematički obezbedi novu titulu svetskog prvaka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA