≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Mad Max" vozio kao "ludak" po Džedi: Ferstapen krenuo kao 15, pa stigao do podijuma u drugoj trci Formule 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dupla pobeda "Bikova" i veliki jubilej za Fernanda Alonsa - 100. podijum u karijeri

  • 0
Formula 1, Saudijska Arabija Foto: Tanjug/AP

Vozač Red Bula Serhio Peres trijumfovao je u trci za Veliku nagradu Saudijske Arabije, vožene na stazi/ulicama u Džedi, u drugoj trci ovogodišnjeg šampionata Formule 1.

Drugi je bio Peresov klupski kolega, lider u tekućem šampionatu i aktuelni prvak Maks Ferstapen, čiji rezultat zavređuje posebnu pažnju s obzirom na to da je Holanđanin krenuo kao 15. na startu, a na kraju je malo i nedostajalo da se domogne i najvišeg stepenika.

Meksikanac je došao do pete pobede u karijeri, ispred timskog kolege Maksa Ferstapena, koji je zahvaljujući najbržem krugu zadržao vođstvo u generalnom plasmanu.

Do velikog plasmana stigao je i 39-godišnji Fernando Alonso kome je današnje trće mesto donelo 100. podijum u karijeri što je zaista veliko ostvarenje za nekadašnju perjanicu Ferarija.

Neizvesnost u trku unelo je odustajanje drugog vozača Aston Martina Lensa Strola, koji se u 18. krugu zaustavio na stazi, zbog čega je izašlo bezbednosno vozilo. To je Alonsu omogućilo da ostane na drugoj poziciji, dok se Ferstapen tada probio na petu poziciju posle starta sa 15. zbog problema u kvalifikacijama. Aktuelnom šampionu nije bilo potrebno mnogo vremena da se probije ispred Džordža Rasela u Mercedesu i Alonsa, a potom je ispred njega bio samo Peres. Holanđanin mu se postepeno približavao, ali mu je prišao na nešto manje od pet sekundi i to je bilo to, da bi u finišu prijavljivao probleme koji ga nisu ugrozili, prenosi Sportklub.

Alonso je pošto ga je Ferstapen pretekao vozio mirnu trku u kojoj je došao do jubilarnog podijuma, 20 sekundi iza Peresa, a pet ispred Rasela, a iza njih se našao drugi vozač Mercedesa Luis Hamilton. Vozač Ferarija Karlos Sains junior bio je šesti, pošto ga je sedmostruki svetski šampion pobedio u direktnom duelu na stazi, a sledili su ga timski kolega Šarl Lekler i Esteban Okon u bolidu Alpina. Osvajače bodove kompletirali su drugi vozač francuskog tima Pjer Gasli i Kevin Magnusen koji brani boje Hasa.

Ferstapen sada na čelu generalnog plasmana ima 44 boda, jedan više od Peresa, dok je Alonso treći sa 30.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 nastavlja se Velikom naradom Australije na stazi "Albert Park" 2. aprila.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA