≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Spektakl na Zlatiboru: Ekstremni motoristi preskakali debla, kamenje i zid i najavili najtežu trku po planini

Vreme čitanja: oko 2 min.

Marija Joksimović iz organizacije takmičenja otkrila je za Telegraf

  • 0

Pravi moto spektakl održava se na Zlatiboru, Tari i Mokroj Gori, gde će se od srede do subote održava prva trka u Svetskom šampionatu Hard Enduro.

Na Zlatiboru je oko 300 vozača iz 40 zemalja širom sveta. Tu su najbolji vozači Hard Endura, uključujući i aktuelnog šampiona Manuela Letenbitlera, vicešampiona Marija Romana, kao i legende poput Grejema Džarvisa.

Marija Joksimović, koja je u Xross organizaciji, otkrila je za Telegraf detalje uoči same trke, koja zvanično počinje u četvrtak.

Vozači su u sredu imali prolog, gde su prolazili razne prepreke u vidu velikih balvana, kamenja, kao i veštačkog zida.

- Prva Xross trka je bila organizovana 2014. godine i tada smo bili jedina Hard Enduro trka u Srbiji. Unapred devet godina ušli smo u svetski šampionat. To nam je bila tekst godina, budući da smo položli sa najboljim ocenama, zdržani smo u šampionatu i ove godine imamo zapravo mogućnost da otvorimo Svetski šampiona, na naše zadovoljstvo i zadovoljstvo svih vozača, kojima se mnogo svidela staza na Zlatiboru, Tari i Mokroj Gori.

Vozači inače neće dobiti informacije o stazi trke sve do samog njenog starta, kada će neposredno pre trke na GPS uređaju dobiti stazu.

- Imamo oko 300 vozača i dolaze iz 40 zemalja, sve je ovo veliki izazov za nas u organizacionom smislu, tako da se nadam da ćemo ispuniti sve uslove vozača. Oni voze prolog za veštačkim preprekama, veštački zid, balvani, kamenjari... Ovi izazovi testiraju njihovu spretnost, ovo su kvalifikacije za njih i odrediće njihovu startnu poziciju za četvrtak, gde će voziti 100 kilometara na Tari, u petak je 100 kilometara na Mokroj Gori, a u subotu 100 km na Zlatiboru.

- Voze se četiri klase po kategoriji težine. Pro kasa je najteža, potom idu ekspert, hobi i amater klasa. Na ovoj trci se takmiče i profesionalci i amateri. Trase se drže u tajnosti do samog početka, a vozači dobijaju na dan trke na GPS uređajima na dan trke. Mi njima veče unapred kažemo na kojoj će planini voziti. Zato ni mnogim gledaocima ne smemo da kažemo gde su tačke za posetioce, ali oni mogu svako veče na našem sajtu da vide gde su tačke za gledaoce.

Zlatibor Xross HARD Enduro

Foto: Mileta Mirčetić

- Praktično smo skupili krem de la krem Hard Endura. Tu je šampion Manuel Latenbitler, tu je vicešampion Mario Roman, svi koji su prošle godine bili u Top 10 u Svetskom šampionatu su tu. Pomenula bih i Bilija Bolta i Grejema Džarvisa, apsolutnu legendu ovog sporta, koji sada obučava neke nove šampione. Pomenula bih i jedinu ženu, to je Sandra Gomez iz Španije, ona je jedina koja vozi sve trke na Svetskom šampionatu. Ima još žena koje voze na Svetsko prvenstvo, ali po jednu ili dve staze, dok je Sandra specifična jer vozi sve trke - rekla je Marija Joksimović za Telegraf.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA