≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Srpsko čudo od deteta sanja F1: "Hamilton je potpisao za Ferari, nadam da ću ga zameniti za par godina"

L. I.

Vreme čitanja: oko 4 min.

"Ponosan sam što sam Srbin..."

  • 1

Naša zemlja ne mora da brine za budućnost kada je automoto sport u pitanju. Mladi Andrija Kostić (14) potpisao je ugovor sa ekipom Van Amersfoot Racing, te će učestvovati u šampionatu Italije Formule 4, inače jednim od najjačih svetskih šampionata za mlade vozače. Podsećanja radi, za pomenuti tim su nastupali i sada već legendarni Maks Ferštapen i Šarl Leklerk.

Kostić je povodom nedavnog potpisa na konferenciji za medije u Pres centru Udruženja novinara odgovarao na pitanja i istakao svoje planove.

- Potpisao sam za Van Amersfoot Racing, ekipu koja se takmiči u italijanskom i Evropskom šampiona u Formuli 4. Imaju takođe tim i u Formuli 3, Formuli 2, i nadamo se nekada u budućnosti i Formuli 1. Ali stvarno, divna ekipa i jedan od dva najbolja tima u tom šampionatu i stvarno mislim da mogu da mi pruže bolid koji će se boriti za pobede. Za sada sam pokazao da sam veoma talentovan i brz, na svakom treningu sam bio u top pet i veoma sam zadovoljan rezultatima za sada - započeo je supertalentovani Andrija Kostić.

Upitan je i koliko je upoznat sa konkurencijom koja ga očekuje, te da li mu prestavlja problem prelazak na drugu kategoriju.

- Vozim relativno kratko za moderno vreme. Svi oni voze već po 10 godina karting i promenili su mnogo katergorija, a meni je to bio veliki izazov. Ja sam se snašao, došao sam na njihov nivo, pobeđujem ih i meni je to najbitnije. Voziću sa svim svetskim šampionima iz kartinga, kao i budućim šampionima drugih kategorija, ali nadam se da ću ja biti sledeći šampion i da ću dostići moj san, a to je da budem u Formuli 1 - nastavlja Kostić.

Tokom svog izlaganja otkrio je i idola u Formuli 1.

- Pa, naravno kao što ste i spomenuli, Ferštapen i Lekler su vozili za tu ekipu, kao i sin Mihaela Šumahera, Mik Šumaher, što stvarno pokazuje koliko je ekipa značajna i brza. Moji idoli su Hamilton i tako ti neki malo stariji i iskusniji vozači, zato što dosta toga mogu od njih da naučim. Hamilton je sada potpisao za Ferari, a ja se nadam da ću da ga zamenim za par godina - kaže nada Srbije u automoto sportu.

Upitan je Kostić i koji mu je do sada najveći uspeh u karijeri.

- Za sada najveći uspeh u karijeri je to što sam potpisao za ovakav tim. Ali naravno, u kartingu ranije sam u takmičenjima centralne Evrope pobeđivao trke ovde u Beogradu, i postao sam vicešampion srbije u kartingu. To su za sada neki moji uspesi, ali u budućnosti ćemo ih videti mnogo više - rekao je Kostić.

Prvu trku Centralnog Evropskog šampionata Kostić će voziti u Balatonu u Mađarskoj.

- Prva trka je 27. aprila u Balatonu. To je jedna staza u Mađarskoj i nadam se da ću ostvariti veoma dobar rezultat, a prva trka najjačeg šampionata sveta u Formuli 4 u Mizanu, u Italiji, 5. aprila, i to će nam biti najvažnija trka za sada - nastavlja srpski vozač.

Naveo je Kostić i ko mu je pružio dosta korisnih saveta kako bi se što brže uklopio u novu sredinu.

- Miloš Pavlović. Naravno, prvi Srbin u bilo kakvom jednosedu, odnosno formulama. On je za sada moj menadžer, on me sprovodi i otvara mi vrata ka Formuli 1, pošto je on to već prošao. I on je za sada moj menadžer, on pregovara sa svim ekipama, sa trenerima koji me traže i imamo pravog čoveka iza sebe, koji će nam pokazati put do Formule 1 - rekao je Kostić.

Kostić je inače najmlađi vozač u istoriji Formule 4.

- Tako je, najmlađi sam vozač. Pa, nije toliko zbog titule što sam najmlađi, ali to će biti meni stvarno izazov. Nadam se da će svi to da primete i da ću dobiti još veću pažnju zbog toga, zato što mi daje još veći "gas".  To će mene da "podigne i zbog toga ću da se borim i da znam da ako ostvarim to da će to biti još specijalnije i još bolje, zato što sam zapravo najmlađi - podvlači Kostić.

Naš automobilista je veliki patriota, te je istakao da mu veoma znači što će predstavljati Srbiju.

Pa, naravno. Ponosan sam što sam Srbin. To mi je najvažnije da predstavim svoju državu i da pokažem da iz ovako male zemlje imamo toliko talenata kao Novaka Đokovića i ostalih srpskih sportista. Nijedan Srbin nikada nije dostigao do Formule 1, nadam se da ću biti prvi, i to će biti veoma velika stvar ukoliko to ostvarim - nastavlja Kostić.

Izneo je srpski automobilista i utiske o novom timu.

- Za sada sam jedini novajlija i bilo bi stvarno lepo, pošto ima i odvojeni šampionat za novajlije, nadam se da ćemo u tome biti najbolji. Ali naravno, nama to nije najveći cilj. Najveći cilj nam je da osvojimo glavni šampionat. Tim je stvarno bio iznenađen kada je video koliko malo vozim i koliko iskustva imam, a da imam toliko talenta i da sam već toliko brz. Sada su mi pružili bolid koji može da se bori za prva mesta. To sam već dokazao na treninzima, ali sada pravi izazov je sezona i ne možemo da izdržimo da krene - završio je Andrija Kostić svoje izlaganje.

(Telegraf.rs)

Video: Legendarni vozač Formule 1 u Beogradu: Voziće bolid ulicama grada

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA