≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Formula 1 je fabrika novca: Evo kolika je zarada za godinu dana

S. G.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sve je više navijača širom sveta...

  • 0
Formula 1, Bahrein Foto; Tanjug/AP

Poslednjih godina čelnici Formule 1 uspeli su da reše brojne probleme koji se tiču zanimljivosti takmičenja, slabe posete i marketinga, a uz zadovoljstov navijača, sada i sami trljaju ruke zbog dobre zarade. 

Naime, u odnosu na eru Mihaela Šumahera, Mike Hakinena, Kultarda, Vilneva i ostlaih, sa početka 21. veka, posebno tokom poslednjih 10 godina, Formula 1 je izmenjena. Uvedene su nove trke, proširen je kalendar, pa tako sada ulicama Las Vegasa, kao i na stazama u Kataru, Saudisjkoj Arabji i na drugim mestima, tutnje najbrži bolidi današnjice.

Sve to odrazilo se na prihode koji su objavljeni. Sveukupni godišnji prihod porastao je za 25o dsto , tačnije sa 2.573 milijarde doalra na 3.222 milijarde dolara, dok je operativna dobit porasla za 64odsto,  sa 239 miliona dolara na 392 miliona dolara.

Vlasnici takmičenja, američka "Liberty Media", jasno je stavila do znanja koliki je pozitivan uticaj imao Las Vegas.

- Prihodi od sponzorstva porasli su zbog priznavanja prihoda od VN Las Vegasa, prihoda od novih sponzora i rasta prihoda od postojećih sponzora. Međutim, nisu sve dobre vesti, jer neki su troškovi i rasli: Prodajni, opšti i administrativni troškovi porasli su tokom cele godine zbog viših troškova osoblja, IT-a i marketinga, kao i troškova povezanih sa planiranjem i vođenjem VN Las Vegasa, delimično ko,mpenzovanih nižim pravnim i profesionalnim naknadama i povlašćenošću strane valute - izjavili su u Libery Media.

Uz to, i izvršni direktor F1 Stefano Domenikali jasno je dao do znanja da je prošla godina bila uspešna za organizaciju, i to ne samo u čistom finansijskom smislu.

- Prošla 2023. godina je obeležila još jednu neverovatnu sezonu za F1. Imali smo snažan angažman na svim platformama, sa rekordnom posetom trka. A naše takmičenje već četvrtu godinu zaredom drži svoju poziciju najbrže rastuće lige na društvenim medijima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA