Vreme čitanja: oko 3 min.

Tri decenije od odlaska legende: Dan kada nas je napustio najbolji vozač u istoriji F1 Ajrton Sena

L. I.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Imao je samo 34 godine...

  • 1
Ajrton Sena, sahrana Foto: Profimedia/AFP, Printskrin: Youtube/Beres87

Nekadašnji šampion Formule 1 i zvanično najbolji vozač "najbržeg cirkusa na svetu" Ajrton Sena, preminuo je na današnji dan 1994. godine. Tragični trenutak dogodio se na stazi u Imoli, u trci za Veliku nagradu San Marina.

Bio je jedan od najomiljenijih sportista, a 2009. godine i zvanično je proglašen za najboljeg u istoriji Formule 1 i to ispred Fanđa i Šumahera.

Pre nesreće Sena je imao dilemu da li da se uopšte i takmiči na toj trci, što je kasnije potvrdila i njegova verenica Adrijana Galistea. Naime, na treningu pred trku povredio se Rubens Barikelo, a u kvalifikacijama za istu poginuo je mladi Austrijanac Ronald Racenberger.

Ipak, odlučeno je da sama trka bude vožena po planu, 1. maja 1994. godine. Sena je posle dva kruga imao prednost, a onda je pri brzini od 305 km/h izleteo sa staze u Imoli i udario u betonski stub.

Sve ovo se dogodilo oko 14.20 tog dana, a snimci slupanog bolida pojavili su se na svim televizijskim stanicama dok je čitav svet sa nestrpljenjem čekao vest i nadao se da je sa Senom sve u redu.

Ajrton Sena, nesreća Printskrin: Youtube / Formula X

U 18.40 iz bolnici u Bolonji stigla je strašna vest - uprkos naporima lekara, Sena je preminuo. Kako se navodilo, on je pretrpeo višestruke povrede glave, a njegov mozak je prema izveštaju italijanskih lekara prestao da funkcioniše u 14.17 časova.

- Izgledalo je najpre kao da spava. Podigao sam mu kapke i istog časa mi je bilo potpuno jasno da ima teške povrede mozga. Mi smo ga istog trenutka izneli sa sedišta, položili na zemlju... Dok smo to radili tačno sam osetio kako mu duša izlazi iz tela! A ja nisam religiozan... Umro mi je na rukama. Ne, ne mogu da verujem i dalje. Umro mi je na rukama, čoveče... - poručio je Sid Votkins, čuveni neurohirurg i Senin prijatelj.

"Kišni čovek" kako su ga nazivali, sahranjen je u Sao Paolu a poslednjem ispraćaju prisustvovalo je preko milion ljudi, dok je nekoliko miliona izašlo na ulice širom Brazila. Tamošnja vlada je nakon njegove pogibije proglasila trodnevnu žalost.

Podsećanja radi, on je titule u "najbržem cirkusu na svetu" osvajao 1998, 1989 i 1991. godine. Nakon njegove pogibije Fanđo je slomljen od bola dao čuvenu izjavu.

Bog je dugo vremena čuvao svet Formule 1. Ovog vikenda to nije činio – rekao je trostruki šampion Niki Lauda.

Senina sestra Vivijen je par godina kasnije otvorila je fondaciju Ajertona Sene koja je do današnjeg dana pomogla u školovanju preko deset miliona brazilske dece. Jedan od voditelja fondacije od prvog dana je i Alan Prost.

Jedno je sigurno, da nije došlo do tragičnog događaja legendarni Brazilac bi sigurno imao dvocifren broj titula u Formuli 1, a tokom karijere izjavio je nešto po čemu će ga svi pamtiti.

- Ma ko da si u svom životu, bilo da si na vrhuncu ili na dnu, ako želiš da radiš to što voliš moraš da pokažeš veliku snagu i odlučnost i da radiš sve sa ljubavlju i dubokom verom u Boga. Tako, jednog dana ćeš postići svoje cilje i biti uspešan... - bile su reči Ajrtona Sene - jednog od najomiljenijih sportista sveta.

(Telegraf.rs)

Video: Volan Ajrtona Sene, legende Formule 1, na aukciji dostigao cenu od 5576 €

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA