≫ 

Sve što bi trebalo da znate o EURO: Ko je favorit, gde je TV prenos, debitanti, promena pravila...

Sve je spremno za početak Eura

  • 4
Evropsko prvenstvo Foto: AP/Tanjug

Nakon odlaganja od godinu dana, došlo je vreme za početak Evropskog prvenstva, a mi smo vam priredili pravi "mini vodič", kako bi se što bolje upoznali sa takmičenjem koje je pred nama.

Kada startuje Evropsko prvenstvo?

Evropsko prvenstvo će startovati u petak, 11. juna, kada će od 21 čas na stadion Olimpiko istrčati ekipe Turske i Italije. Ovo će biti jedini duel dana, a Italija će biti jedna od retkih selekcija koja će imati "prednost domaćeg terena" na ovom šampionatu.

Već dan kasnije će uslediti nove utakmice, Vels će igrati protiv Švajcarske od 14 časova, već u 17 časova nas očekuje i treći duel u kom će se sastati Danska i Finska, dok će dan zatvoriti Belgija i Rusija.

Ko sve učestvuje na Evropskom prvenstvu?

Na Euru nema naše reprezentacije koja je u finalu baraža poražena od Škotske u Beogradu nakon izvođenja jedanaesteraca.

Evropsko prvenstvo je drugo najveće internacionalno takmičenje, odmah je iza Svetskog prvenstva. Ove godine, takmičenje će brojati 24 reprezentacije koje će biti podeljenje u šest grupa, po četiri selekcije.

Reprezentacije koje učestvuju na Evropskom prvenstvu su:

Grupa A: Italija, Švajcarska, Turska i Vels

Grupa B: Belgija, Danska, Finska i Rusija

Grupa C: Austrija, Holandija, Severna Makedonija i Ukrajina

Grupa D: Hrvatska, Češka, Engleska i Škotska

Grupa E: Poljska, Slovačka, Švedska i Španija

Grupa F: Francuska, Nemačka, Mađarska i Portugal

U kom formatu se igra EURO 2020?

Grupna faza takmičenja je na programu do 23. juna, kada će dve najbolje ekipe iz svake grupe obezbediti plasman u narednu rundu takmičenja.

Osim njih, mesto u narednoj fazi će naći i četiri najbolje trećeplasirane ekipe, odnosno, četiri ekipe s najviše bodova na trećem mestu. Ukoliko bodovi budu jednaki, dalje će se sortirati prema gol razlici.

Gde se sve igra EURO?

Čak 11 zemalja će biti domaćin ovog takmičenja, 11 gradova su prihvatili poziv UEFA, dok su dva grada odbila jer nisu garantovali mogućnost da se publika pojavi na stadionu.

Gradovi domaćini su: Rim, Baku, Sent Peterburg, Kopenhagen, Amsterdam, Bukurešt, London, Glazgov, Sevilja, Minhen i Budimpešta

Završnica turnira će se odigrati na Vembliju.

Da li će biti publike na stadionima?

Kratko - DA! Svaki od 11 gradova će ugostiti odrežen broj navijača, naime, veruje se da će većina stadiona imati popunjeno od 22 odsto, do 50 odsto kapaciteta stadiona. Dok se Mađarska priprema da pusti na stadion u Budimpešti svih 100 odsto kapaciteta.

Evropsko prvenstvo Foto: AP/Tanjug

Ko će sve prenositi utakmice?

Po prvi put prava za utakmice nije uspeo da pridobije RTS, već će sve utakmice prenositi samo Sport Klub i Nova televizija.

Zašto se i dalje naziva EURO 2020, iako je pomeren za godinu dana?

Kako nalažu iz UEFA-e, takmičenje će zadržati prvobitno ime iz dva razloga:

Prvi razlog je kako kažu, žele da posvete ovaj turnir 60. rođendanu Evropskog prvenstva. Davne 1960. godine je održano prvo Evropsko prvenstvo koje je osvojio Sovjetski savez pobedivši Jugoslaviju u finalu sa 2:1.

Drugi razlog, čelnici UEFA-e su želeli da zadrže prvobitno ime kao sećanje na sve žrtve korona virusa.

Koga kladionice predviđaju kao pobednika?

Kladionice su za najveće favorite proglasili Francusku i, pomalo iznenađujuće, Englesku. Ukoliko neko uloži novac na njih, a one osvoje ovaj turnir, dobiće svoj novac pomnožen čak šest puta.

Nakon njih tu su još Španija, Nemačka, Portugal i Italija. Francuska je svetski šampion iz 2018. godine, dok Portugal brani titulu osvojenu 2016.

>>> Večeras (21.00) u Rimu Evropsko prvenstvo otvaraju Turska i Italija - Azuri su među favoritima iz senke, dok su Turci najmlađa reprezentacija na šampionatu. Kvota na Italiju je 1,63, na Tursku 6,25, a na iks 3,60. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Turska - Italija.

>>> Danas počinje Evropsko prvenstvo, a prvi favoriti za titulu su Francuska i Engleska, na koje je kvota 6,00. Slede Belgija i Nemačka s kvotom 8,00, pa Španija i Portugalija (9,00)… Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za osvajača EURO 2020.

Države debitanti na velikim takmičenjima - Finska i Severna Makedonija

Fudbalska reprezentacija Severne Makedonije protiv Nemačke Tanjug: Tanjug/AP

Ove godine na turniru će se naći i dve selekcije koje su se prvi put kvalifikovale na neko veliko takmičenje - Finska i Severna Makedonija.

Finsku je predvodio Temu Puki sa 10 golova u kvalifikacijama, dok je Severnu Makedonij veteran Goran Pandev doveo do Evropskog prvenstva.

Najmlađi i najstariji učesnik na turniru

Najmlađi fudbaler koji će se naći na ovom turniru je fudbaler iz Engleske Džad Belingem koji ima 17 godina i 140 dana, dok će najstariji igrač na ovom turniru biti Pepe sa 38 godina i 101 danom.

Promena pravila

Nekoliko i standardnih pravila će biti promenjeno za ovaj turnir. Kao najveća promena se izdvaja broj igrača koji su pozvani u svoje nacionalne timove, umesto standardna 23 igrača, sada će svaka reprezentacija imati tri igrača više.

Sledeće pravilo se odnosi na broj izmena koje će moći da se izvršte u toku utakmice, kao i u svim takmičenjima, takođe će i na ovom turniru svi selektori imati na raspologanju pet izmena, plus bonus izmenu u produžecima.

Međutim, i dalje važi pravilo da svaki selektor ima pravo da napravi tri pauze za izmenu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA