Evo zašto RTS ne prenosi utakmice Evropskog prvenstva u fudbalu

Podsetimo, prava za EURO kupila je "Junajted Medija" i mečevi mogu da se gledaju na Nova S

Muškarci televizor fudbal Foto: Shutterstock

Utakmicom između Turske i Italije, u petak veče zvanično je počelo Evropsko prvenstvo koje se ove godine igra u 11 različitih zemalja!

Iako na njemu nema reprezentacije Srbije, nema sumnje da je veliki broj ljubitelja fudbala s nestrpljenjem čekakao da, uz godinu dana odlaganja, pomenuti EURO počne.

Međutim, mnogi od njih su ostali u šoku kada su videli da utakmice na EP neće moći tako lako da prate, odnosno da Radio-Televizija Srbije nije ta koja je "zadužena" za direktne prenose - već televizija NOVA S! Otuda i ne čudi što se na društvrenim mrežama ponovo pokrenula priča zog čega RTS ne prenosi utakmice, pogotovo što je TV NOVA S vidljiva samo na kablu, a Telegraf vam donosi odgovor.

Naime, UEFA je do sada mnogo vodila računa da sve njihove utakmice budu jako gledane i one su se uglavnom prodavalo Javnim servisima, odnosno Evroviziji. Evrovizija je bila ta koja je kupovala prava i onda su njihove članice, gde je i RTS, plaćale ne tako male sume za utakmice.

S tim što su ranije kvalifikacije bile u vlasništvu Saveza pa kada se igra utakmica u Beogradu onda se TV prenos ugovarao sa Savezom. A kada je na strani, onda se kupovalo od neke agencije koja je imala ta prava.

U međuvremenu, UEFA je formirala svoju agenciju koja je raspisala tender na kom može da konkuriše ko god hoće. Na tom tenderu se prijavio i RTS, ali i svi iz okruženja. Tu je bila i "Junajted grupa" u kojoj se nalazi i SBB, i oni su jednostavno kupili ekskluzivna prava za celu bivšu Jugoslaviju. Ne samo za kabl. Na taj način su postali ekskluzivni nosioci prava kvalifikacija i EURA u fudbalu.

Mozzart Foto: Promo/Mozzart

Još u novembru prošle godine iz RTS-a su za Telegraf poručili da će dati sve od sebe da prenose EP-a ako se Srbija plasira tamo, ali su Orlovi u međuvremenu izgubili od Škotske u baraži.

- Mi kao RTS ne možemo tu ništa da uradimo. Voleli bismo da imamo prenos, kao i ostale televizije. Trudićemo se da napravimo bilo kakav dogovor, ako bude prostora, da prenosimo EP ukoliko naša reprezentacija ode tamo. Možda će i druge televizije sa nacionalnom frekvencijom isto pokušati - rekao je tada urednik sportske redakcije RTS-a Zoran Marković.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • VLADA 011

    11. jun 2021 | 23:40

    Vi sa rts ste nula. Zasta vi trazite da vam se placa pretplata?Emitujete reprize kao sada po koji put porodicno blago. Vesti iz jutarnjeg programa ponavljate u Beogradskom programu pa opet sledeceg dana. Sport vam je nikakav.To je bruka za vas.

  • Vojislav

    11. jun 2021 | 23:36

    Svaka cast Novoj S, na njih ne mogu da se ljutim, ali zasto placam pretplatu RTS to je pravo pitanje?

  • 123

    11. jun 2021 | 22:22

    A traze da se placa pretplata.. Otkaciti to jednom za svagda, sto manja gledanost pa neka se ugase, za bolje nisu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA