≫ 

Furija izgubila ključ za švedski "katanac": Vikinzi igrali defanzivni masterklas i uzeli bod Španiji

Jedno od najvećih iznenađenja EURA do sada

  • 5
Euro 2020, fudbal, fudbalska reprezentacija, Španija - Švedska

Foto: Tanjug/AP

Protiv švedskog "autobusa" se nije moglo. Vikinzi su odigrali perfektnu utakmicu defanzivno na "La Kartuhi", nisu dopustili Španiji da uđe i pravi dar-mar po šesnaestercu, već su je maksimalno ograničili i uglavnom su im dopuštali da tek sa distance upućuje udarce ka golu. Blistao je Olsen na golu, sprečio je nekoliko veoma izglednih šansi Danija Olma u prvom poluvremenu i Đerara Morena u nadoknadi vremena drugog, pa je Švedska zasluženo uzela bod - 0:0.

Čitav tok utakmice bio je onakakav kakav se predviđao. Španci su se oslonili na igru sa velikim brojem dodavanja, dok su na drugoj strani Šveđani forsirali igru iz kontre, koja im je u jednom momentu umalo donela dobar rezultat. Čvrsto su igrali nazad Vikinzi, zatvorili su prilaze golu i Furija se mučila da stvori neke konkretnije prilike.

Od samog početka su Španci krenuli sa dodavanjima, za prvo poluvreme imali su ih nešto više od 500, a posed je bio na njihovoj strani - i to tokom čak 79% vremena. Izgledala je ta inicijativa prilično jalovo, mada je Dani Olmo u 16. minutu prvi pripretio kada je šutirao glavom u petercu, a Olsen skinuo njegov udarac vrhovima prstiju i prosledio ga u korner.

Usledilo je prilično "mrtvih" 20 minuta utakmice tokom kojih su i Šveđani došli do daha. Sve više se igralo na polovini Furije, a kao rezultat toga videli smo i šansu prvog poluvremena. Bilo je to u 41. minutu utakmice, kada je Aleksander Isak sam sebi stvorio prostor na petercu, šutirao je, lopta je pogodila Ljorentea na putu ka golu i završila na stativi. Samo tri minuta kasnije je Dani Olmo odlično šutirao sa 20 metara na drugoj strani, ali ni to nije bilo dovoljno da vidimo gol pošto se isprečio Olsen.

Uvodna prva polovina drugog poluvremena bila je zaista bez ikakvih većih prilika. Jedino što je bilo vredno pomena videli smo u 61. minutu kada su Šveđani odigrali zaista lepu kontru, lopta je došla do Aleksandera Isaka na desnoj stativi, on je nesebično poslao pas na suprotnu stranu sa Markusa Berga, ali ovaj nije dobro zahvatio loptu i ona je završila u gol-autu.

Sve je pokušavao španski selektor, menjao je napadače kao na traci, napustio je teren i ponajbolji među njima danas - Dani Olmo, ali put do gola bio je zaista nepoznat. Čak ni publika na tribinama "La Kartuhe" nije uspela da trgne Furiju...

Dodavanja su ostala samo na tome - na dodavanjima. Sa svih strana su obilazili Španci, pokušavali su negde da pronađu "rupu" u odbranu Šveđana, ali im to zaista nije polazilo od ruke. Vikinzi su igrali čvrstu odbranu od početka do kraja, domaći navijači su počeli da upućuju zvižduke svojim fudbalerima, što je nekako bilo i očekivano.

TOK UTAKMICE

KRAJ UTAKMICE: Bez golova u Španiji! Švedska je uzela veliki bod.

90+6. minut: Ulazimo u poslednji minut. Korner je bio za Španiju, glavom je tu neko šutirao u šumi igrača, ali je lopta otišla pored stative.

90+3. minut: Sarabija je imao šansu utakmice, došla je lopta do njega na petercu, međutim nije se namestio na šut i propao je i ovaj napad.

90+1. minut: Velikih šest minuta nadoknade u Španiji. Ima nade za Furiju, a tik na početku je Moreno šutao glavom po sredini gola, ali je Olsen odbranio šut!

88. minut: Približavamo se kraju utakmice, a šansi na obe strane apsolutno nema. Igra se zaista jako sporo, publika počinje da upućuje prve zvižduke.

87. minut: Poslednja izmena kod Španaca. Izašao je Koke, ušao je Fabijan Ruiz.

84. minut: Šveđani dodatno pojačavaju defanzivnu liniju. Olson je ipak izašao sa Forsbergom, dok su na teren kročili Kajust i Bengston.

82. minut: Loptu je u kazneni prostor poslao Ojarzabal, napravila se velika gužva, ali nijedan od fudbalera Španije nije uspeo da je dohvati. Kako igraju Španci u ovom drugom poluvremenu, nisu ni zaslužili da osvoje tri boda. Šveđani zaista igraju dobru odbranu.

80. minut: Povredio se Kristofer Olson posle sudara sa jednim španskim fudbalerom, ali će nastaviti utakmicu. Bio je to poduži prekid.

74. minut: Još jednom je u šansi bio Dani Olmo. Šutirao je sa oko 11 metara ka golu Švedske, ali je njegov šut u poslednjem trenutku izblokiran. Nakon toga izmene u Španiji, upravo izlazi Dani Olmo zajedno sa Feranom Toresom, a umesto njih su tu Ojarzabal i Moreno. Na drugoj strani izašao je Lustig, a ušao je Kraft.

69. minut: Aleksander Isak i Markus Berg su napustili teren. Oba napadača će promeniti švedski selektor, a umesto njih će do kraja utakmice igrati Kvaison i Klaeson.

66. minut: Dve promene pravi španski selektor u nadi da će uneti malo više energije napred. Rodri i Morata izlaze, dok su na terenu Tijago Alkantara i Pablo Sarabija.

61. minut: Sjajna kontra Šveđana. Lopta je došla do Aleksandra Isaka po desnoj strani, on je nesebično pokušao da doda do Berga na drugoj stativi, ali je iskusni Šveđanin promašio loptu i ona je otišla u gol-aut.

Euro 2020, fudbal, fudbalska reprezentacija, Španija - Švedska

Foto: Tanjug/AP

60. minut: Malo se sada smirila igra na "La Kartuhi", od početka drugog poluvremena nemamo neke veće prilike ni na jednoj, pa ni na drugoj strani.

55. minut: Prvi koji ulazi u sudijsku beležnicu je Mikael Lustig, koji je dobio samo žuti karton nakon što je odugovlačio. Nije to hteo da trpi Slavko Vinčić, arbitar iz Slovenije.

52. minut: Lindelef je sada dobro reagovao nakon centaršuta Albe. Ponovo Španija preuzima konce u svoje ruke, ali su ti napadi i dalje jako jalovi.

50. minut: Morata nije čekao ni trenutka na drugoj strani, šutirao je jako, ali je Danijelson ušao u putanju i uspeo je da mu skrati ugao, pa je lopta otišla pored stative.

49. minut: I evo sada prekida za Šveđane. Lopta je došla do Lustiga na drugoj strani kaznenog prostora, ali se on potpuno spetljao i nije uspeo da pošalje čak ni valjan udarac ka golu rivala.

46. minut: Počelo je drugo poluvreme na utakmici između Španije i Švedske, za razliku od prvog poluvremena, sada Vikinzi imaju nešto veći posed.

POLUVREME: Na veliki odmor odlazimo bez postignutih golova. Španci su imali veći broj šansi preko Danija Olma i Alvara Morate, kao i Kokea, dok je stativu na drugoj strani pogodio Aleksander Isak.

45. minut: Jedan minut nadoknade igraće se na "La Kartuhi".

44. minut: Nova pretnja Španaca. Kao da su prihvatili bačenu rukavicu Šveđana domaćini, borba se rasplamsala, a Dani Olmo je uputio još jedan fantastičan udarac sa 20 metara. Golman Olsen je dobro reagovao i sačuvao mrežu.

41. minut: STATIVA ŠVEĐANA! Aleksander Isak je bio toliko blizu da dovede Vikinge u prednost i da kazni Špance za letargično prvo poluvreme. Sam je sve iskreirao u kaznenom prostoru, šutirao je po zemlji, pogodio levu stativu, a lopta je na kraju završila u naručju De Hee.

Euro 2020, fudbal, fudbalska reprezentacija, Španija - Švedska

Foto: Tanjug/AP

38. minut: Alvaro Morata je imao priliku utakmice. Istrčao je sam jedan na jedan na golmana Olsena, ali je švedski golman odlično skratio ugao i lopta je otišla pored stative.

36. minut: Prvi korner za Šveđane. Forsberg je centrirao i to prilično dobro, ali je Furija uspešno otklonila opasnost, a Ekdal je prekinuo eventualnu kontru prekršajem.

32. minut: Ako ćemo da analiziramo dosadašnjih nešto više od pola sata igre, možemo reći da je Švedska uspešno zatvorila napadačke igle Španije. Jalova je to inicijativa Furije, sem one šanse Danija Olma zaista nismo videli ništa specijalno kada je reč o njihovoj igri.

29. minut: Dodavanja, dodavanja, dodavanja. Tako izgleda poslednjih pet minuta na "La Kartuhi". Ako se ikada gledali neki meč španske reprezentacije, jasno vam je o čemu govorimo. Sada je Koke naleteo na loptu u kaznenom prostoru, ali je loptu poslao "nebu pod oblake".

23. minut: Lustig je poklonio loptu Kokeu, ovaj je raspalio "punom", ali je ona završila tik pored stative. Španci posle kraće pauze ponovo napadaju.

21. minut: Šveđani menjaju taktiku. Sada oni izlaze napred, prave presing, kao da na taj način žele da zbune Špance, što im zapravo i uspeva. Sada je težište prebačeno pred gol Furije. Ali ništa specijalno se nije desilo.

16. minut: Fantastična prilika za Danija Olma. Koke je centrirao sa desne strane, nekadašnji igrač Dinama je bio najviši na petercu i glavom je pokušao da postigne gol, ali je u poslednjem trenutku reagovao Olsen i sačuvao Šveđane!

14. minut: Ništa se zaista nije promenilo u poslednjih pet minuta. Švedska gotovo da nema loptu u svom posedu, a Španija napada, ali je za to jalova inicijativa. Pokušavaju dodavanjima da pronađu rupu u odbrani Vikinga.

10. minut: Šveđani su malo uspeli da se oslobode pritiska, ali Španci će sada ponovo imati prekid sa leve strane igrališta. Bio je to centaršut, ali su fudbaleri Švedske dobro odreagovali i ponovo su se odbranili.

7. minut: Šut Danija Olma sa ivice kaznenog prostora posle novog kornera, ali ide preko prečke. Jasno je da će ovde Šveđani imati teško veče, naročito govorimo o defanzivcima.

6. minut: Posed je u potpunosti na strani reprezentacije Španije, koji pritiskaju Šveđane. Nisu imali neku konkretniju priliku, ali je jasno da će kroz takav način igre dolaziti do gol-šansi.

3. minut: Lopta je u kaznenom prostoru preletela Danija Olma, Lustig nije hteo da rizikuje i samo je rešio da je prosledi u korner. Nema pretnje po gol posle udarca iz ugla, Šveđani su se uspešno odbranili.

1. minut: Prvi napad na utakmici imaće reprezentacija Španije, koja će sa tribina imati veliku podršku navijača.

* I predsednik UEFA, Aleksandar Čeferin prisutan je na utakmici između Španije i Švedske.

* Glavni arbitar utakmice Slavko Vinčić iz Slovenije izašao je na teren sa igračima i u toku je izvođenje nacionalnih himni. Njemu će pomagati Tomaž Klančnik i Andraž Kovačić, a četvrti sudija je Davide Masa iz Italije. U VAR sobi nalaze se Bastijan Dakert iz Nemačke, potom Kris Kavano i Li Bets iz Engleske, te Kevin Blom iz Holandije. Dakle, prilično "internacionalna" sudijska četvorka kraj ekrana.

* Poštovani čitaoci Telegraf Sporta, utakmicom između Španije i Švedske zatvorićemo četvrti dan na Evropskom prvenstvu u fudbalu. Gotovo izvesno nas čeka fantastičan meč, a na stadionu "La Kartuha" je tropskih 29 stepeni, vreme je sunčano i padavina neće biti.

PRE UTAKMICE

Podsetimo, Bilbao je prvo bio planiran da bude domaćin Evropskog prvenstva, ali je UEFA donela odluku da se ovogodišnja kontinentalna smotra ipak odigra na La Kartuhi. Uslovi će daleko više pogodovati reprezentaciji sa Pirinejskog poluostrva, pošto će temperatura biti veoma visoka, što će otežati igru.

Iako za razliku od nekih prethodnih godina nemaju neka velika imena, Špance nekako uvek moramo da stavimo na visoko mesto kada je reč o plasmanu. Gotovo izvesno će proći grupnu fazu, a nakon toga dosta toga će zavisiti od daljeg žreba i sa kim će se ukrstiti u osmini finala. Napad će predvoditi Dani Olmo zajedno sa Alvarom Moratom i Feranom Toresom. Na drugoj strani, Aleksander Isak iz Real Sosijedada vodiće glavni reč u napadačkoj liniji.

Pištaljka je poverena Slavku Vinčiću iz Slovenije, koji će se potruditi da nastavi seriju zaista dobro odrađenih utakmica od strane arbitara. Nismo imali primedbe, što je uvek dobro kada govorimo o sudijama.

Pogledajte i sastave obe ekipe za večerašnju utakmicu.

 

Video: Dileta Leota žarila i palila na prvoj utakmici na Euru: Bodrila Italiju sa dečkom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • lule

    14. jun 2021 | 21:50

    Sta prica Gojko Andrijasevic,ovo je naucna fantastika… pa covek kao da ima dijagnozu. 🤐

  • Olja trst

    14. jun 2021 | 23:18

    Ode 1 na tiketu...

  • Goran

    14. jun 2021 | 23:05

    Utakmica je namestena tako da deluje kao da nisu imali srece ustvari nisu hteli da daju gol iz 10 stopostotnih sansi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA