≫ 

"Tuča", dva odbranjena penala i pobeda Ukrajine: Makedonci na korak od ispadanja sa Eura

Ukrajina golovima Jarmolenka i Jaremčuka došla do izuzetno važne pobede

  • 24
Makedonija, Ukrajina Tanjug/AP

Fudbaleri Ukrajine savladali su Severnu Makedoniju sa 2:1 u utakmici drugog kola grupe C na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu. Golove su postigli Jarmolenko i Jaremčuk sredinom prvog poluvremena za Ukrajinu, odnosno Alioski za Severnu Makedoniju.

Nakon prvog poluvremena je delovalo da će Ukrajina poniziti debitant na ovom prvenstvu, međutim, drugo poluvreme je otvorilo neku novu dimenziju ove utakmice.

Severna Makedonija kao da je izašla s drugim sastavom i opredelila se za direktan fudbal i čistu ofanzivu, što je rezultiralo brojnim šansama koje je golman Ukrajine Bušan uspevao da odbrani.

Ipak, Ukrajina je golovima Jarmolenka i Jaremčuka sredinom prvog poluvremena napravili solidnu prednost koju Makedonci nisu mogli da sustignu, samo je Alioski uspeo da ublaži poraz svoje ekipe.

Reprezentacija Severne Makedonije ovim porazom praktično gubi svaku šansu da se kvalifikuje u narednu rundu takmičenja, dok Ukrajina može malo "lakše da diše".

Ukrajinci sada imaju tri boda i izjednačene su u grupi sa Holandijom i Austrijom, selekcijama koje će svoj meč odigrati u 21 sat. Severni Makedonci ostaju jedina reprezentacija bez poena u ovoj grupi.

Ukrajina - Severna Makedonija 2:1

(Jarmolenko 29', Jaremčuk 34' - Alioski 56' pen.)

Ukrajina (4-1-4-1): Bushan - Karavajev, Zabarnji, Mativjenko, Mikolenko - Stepanenko - Jaromalenko, Šaparenko, Zinčenko, Malinovski - Jaremčuk

Severna Makedonija (3-4-1-2): Dimitrijevski - Ristovski, Velkovski, Musliu - Nikolov, Ademi, Spirovski, Alioski - Bardi - Pandev, Elmas

Stadion: Nacionalna Arena u Bukureštu

Sudija: Fernando Rapalini (Argentina)

Reprezentacija Ukrajine je od prvih minuta nametnula svoj ritam na ovom meču, prvi put su zapretili već u petom minutu, ali je Stole Dimitrijevski zadržao koncentraciju i uspeo da interveniše nakon centaršuta Karavajeva. Sve ovo je bio samo uvod za ono što je tek usledilo.

Nisu Makedonci imali vremena za predah, već nakon tri minuta je Malinovski imao ozbiljniji pokušaj, gađao je bliži ugao sa ćoška šesnaesterca, ali je ponovo golman Severne Makedonije izašao kao pobednik iz ovog duela.

Makedonija, Ukrajina Tanjug/AP

Na utakmici je vladao utisak da su fudbaleri Severne Makedonije poprilično uspavani, Elmas je pokazao znake života svoje ekipe u 16. minutu, ali je to bilo daleko od ozbiljne prilike.

Konačno u 29. minutu je pukao otpor koji su pružali susedi, svi su zaboravili Jarmolenka nakon kornera a on je konačno uspeo da savlada Stoleta Dimitrijevskog i dovede svoju ekipu u prednost.

Poput kule od karata, tako se raspala i igra Makedonaca, već nakon 5 minuta je i Jaremčuk zatresao mrežu Severne Makedonije.

Euro 2020, fudbal Rumunija - Severna Makedonija Foto: Tanjug/AP

Zatresla se i mreža Ukrajine, Pandev je dobio sjajnu loptu, majstorski je prevario Bušana i postigao gol, ali je sudija poništio ovaj pogodak zbog ofsajd pozicije.

Početak drugog poluvremena je pokazao da se budi Severna Makedonija, Aleksandar Trajkovski je imao sjajnu priliku i mogao je da vrati neizvesnost u meč, ali je njegov udarac odbranio golman Bušan.

Nedugo zatim, hrabra igra Severne Makedonije je nagrađena i penalom koji je izveo Alioski. Bušan je odbranio, ali je igrač Lidsa naleteo na odbitak i sproveo ga u mrežu.

Aleksandar Trajkovski je ponovo pokušao nekoliko minuta kasnije, ali je i njegov udarac odbranio Bušan.

Priliku da reši utakmicu je imao i Cigankov, koji je nakon samo četiri minuta u igri mogao da postigne gol, međutim, loše je zahvatio loptu i njegov udarac je otišao daleko izvan granica terena.

Ukrajina, Makedonija Tajug/AP Foto

Na samom kraju utakmice su jedanaesterac imali i fudbaleri Ukrajine, Alioski je skrivio penal, međutim, Stole Dimitrijevski je ukrotio i ovaj udarac Malinovskog.

U drugoj utakmici ove grupe sastaće se Holandija i Austrija, a taj meč je na programu od 21 časa.

Makedonci će u poslednjem kolu ove grupe igrati protiv Holandije i pokušaće da dođu do prvih bodova na velikom takmičenju u njihovoj istoriji, a ujedno i vrebaju čudo u kom bi mogli da se nađu u drugoj rundi takmičenja.

S druge strane, Ukrajina će se sastati sa Austrijom u utakmici koja će odlučiti o tome ko će proći u narednu fazu takmičenja.

Пласман обезедио SofaScore LiveScore

Video: Ludnica na Nedovićevom rođendanu: Aleksandra Prijović mu rasplakala ženu, Ristić i Radonjić svirali

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Апостолов Александар

    17. jun 2021 | 16:58

    Не смее да се меша политика и спорт. Поголем дел од македонскиот народ го смета српскиот народ за братски. Секој успех не радува. Секогаш кога Србија игра со некого навиваме за неа. Посебно сега не израдува големата победа на Ѓоковиќ.

  • Делија ЦЗБГ

    17. jun 2021 | 16:27

    Једно питање за све вас који навијате за Северну Македонију: А, чиме су нас они толико нас, Србе у Србији задужили да их као један југо народ волимо, готивимо, поштујемо, и сада, ево - навијхамо за њих? Искрено, не видим разлику између њих и осталих југо народа кад је период од пре 30-ак година (распад СФРЈ) у питању, сем што хвала милом Богу никаквог сукоба није било. Да не спомињем тек 2. светски рат и убијање и прогон Срба на територији данашњег Куманова и околине (па и шире) са све заједно пробугарским снагама, па и Титовим партизанима чак. С тим у вези, бугарски утицај на тлу Северне Македоније је био знатно јачи него нпр. Аустрије у Словенији, а опет, и дан данас известан, ако не и добар део нас, Срба у Србији Словенце назива "бечким коњушарима".... Што се тиче периода од пада Слобе, тј. од 2000. године на овамо не видим да нам Северна Македонија нешто другачије ради него Црна Гора, с тим што Црну Гору у највећем броју случајева испрозивасмо (а и исатанизовасмо) у рангу Хрватске, косметских Албанаца, Бошњака и томе сл. док се Северној Македонији опет све опрашта као "топлој, јужњачкој, братској екс ју републици". Лицемерје заиста не зна за границе. П. С. Да не буде забуне, не навијам ни за Украјину.

  • jerko

    17. jun 2021 | 15:14

    Sve je to malo komplikovano, ne mogu naći grupu u kojoj je Srbija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA