≫ 

Ljudi, od ovog stvarno može da se "rikne": Mađari hrabro poginuli, Nemačka izbegla mač u 84. minutu

Posle velike drame sva tri favorita prošla u osminu finala

  • 24
fudbalska reprezentacija nemačka - mađarska Leon Goretzka

Foto: Tanjug/AP

Samo najluđi scenaristi mogli su da ispišu ono što se desilo u poslednjem kolu grupe F.

Nije za džabe uoči takmičenja ova grupa dobila epitet "grupe smrti", stvarno su dve utakmice bile za infarkt, a posla će ove večeri najviše imati mađarsko zdravstvo, čija je reprezentacija u burnom finišu posle gola Leona Gorecke u 84. minutu eliminsana sa Evropskog prvenstva.

Malo je falilo da vidimo jedno od najvećih iznenađenja u istoriji fudbala. Mađari, koji su kao autsajderi stigli u Minhen, hrabro su se pobili sa jednom od najjačih selekcija na svetu, čak su i dva puta vodili, ali su na kraju osvojili samo bod (2:2) koji im nije dovoljan za prolaz u nokaut fazu.

Da neće biti onako kako su Nemci planirali videlo se već na samom startu kada je Mađarska povela golom iskusnog Adama Šalaija u 11. minutu pošto je sjajno utrčao između dva defanzivca Nemačke i glavom sproveo loptu u mrežu Nojera.

fudbalska reprezentacija nemačka - mađarska navijači

Foto: Tanjug/AP

Izabranici Joahima Leva snažno su napadali, ali nisu uspevali da iskoriste neku od kapitalnih šansi koje su stvorili. Humels je pogodio prečku, Ginter loše šutirao sa tri metara, a mađarski igrači su se sjajno kolektivno branili i davali i više od svojih mogućnosti.

Nemačka je do izjednačenja ipak stigla u 66. minutu posle velike greške golmana Gulačija, kada se Kai Haverc odlično snašao u petercu i sproveo loptu u mrežu na pas glavom Matsa Humelsa. Ali, samo što se krenulo sa centra, Mađarska je povratila vođstvo. Na dubinsku loptu odlično je reagovao Šafer, koji ju je glavom gurnuo pored istrčalog Nojera i doneo veliku radost brojnim Mađarima u Minhenu.

Uporna Nemačka je ponovo krenula da opseda gol Gulačija, a do izjednačenja su stigli u 84. minutu kada je posle odbitka Gorecka šutirao sa vrha kaznenog prostora i precizno pogodio donji levi uga za konačnih 2:2. Nemci su do kraja krali vreme, čuvali loptu i nisu napravili glupost, pa su izbegli ranu eliminaciju koja im je visila nad glavom.

Duel između vladajućih svetskih prvaka Francuza i aktuelnih evropskih šampiona Portugalaca, završio se miroljubivo. Na prepunom stadionu u glavnom gradu Mađarske bilo je 2:2, uz tri dosuđena i realizovana penala. Po dva pogotka postigli su Kristijano Ronaldo i Karim Benzema.

fudbalska reprezentacija Portugalija - Francuska

Foto: Tanjug/AP

Ipak, glavni protagonista ove utakmice bio je španski sudija Mateu Lahoz koji je sa svojim timom u VAR sobi "opustio ruku" i gotovo svaki duel u šesnaestercu okarakterisao kao penal. Prvi put u 31. minutu, kada je Loris nespretno nokautirao Danila, a dileme nije bilo za Španca. Sa 11 metara precizan je bio Kristijano Ronaldo.

Francuzi nisu bili preterano opasni, ali su u nadoknadi prvog dela uspeli da izjednače. Semedo je oborio Embapea, a Lahoz opet pokazao na "kreč". Benzema je pogodio za 1:1 i postigao prvi gol u dresu Francuske posle šest godina.

Ali to nije bio kraj njegovog šou programa. Tek što je počelo drugo poluvreme, Pogba je poslao sjajnu dubinsku loptu, a Benzema pobegao i rutinski savladao Ruija Patrisija za preokret - 1:2. Delovalo je u jednom trenutku da je bio ofsajd, stali su Portugalci, ali je iz VAR sobe stigla potvrda da gol važi.

Euro 2020, fudbal, fudbalska reprezentacija Portugalija - Nemačka

Foto: Tanjug/AP

Ipak, Portulgaci su uspeli da dođu do izjednačenja u 60. minutu, i to ponovo iz penala. Kunde je igrao rukom posle Ronaldovog centaršuta, a Lahoz treći put pokazao na belu tačku. Ronaldo je opet šutirao snažno i precizno za 2:2 i stigao do petog gola na Euru kojim vodi na listi strelaca.

Francuzi su u poslednjih pola sata krenuli u ofanzivu, Pogba i Grizman su u istom napadu imali odlične pokušaje, ali je još bolji bio Rui Patrisio koji je sačuvao bod svom timu.

Na kraju, Francuska ide dalje kao prva iz ove grupe, Nemačka je druga, dok aktuelni evropski šampioni Portugalci kao i pre četiri godine idu dalje kao trećeplasirani iz grupe...

Standings provided by SofaScore LiveScore

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA