≫ 

Kralj je mrtav, Evropa dobija novog vladara: Kurtoa odbranio Belgiju i poslao Ronalda kući

Torgan Azar pogotkom u 42. minutu zakazao četvrtfinale sa Azurima

  • 7

Dileme više nema, evropski fudbal će posle pet godina dobiti novog vladara! Kristijano Ronaldo i Portugalija vraćaju se kući posle poraza u osmini finala Evropskog prvenstva od Belgije (1:0) u velikom derbiju u Sevilji.

Možda su zaslužili više šampioni kontinenta i pobednici Lige nacija, ali u fudbalu odavno ne pobeđuje samo bolji, nego i srećniji, a najsrećniji večeras je Torgan Azar. Onaj jeftiniji od braće koja haraju belgijskim fudbalom, postigao je prelep pogodak u 42. minutu i označio kraj evropske dominacije Portugalaca.

Sjajno je ofanzivni vezista Dortmunda, koji u ovom timu ima drugačiju ulogu, šutirao na pas Tome Menijea sa oko 17 metara, ali je i golman Portugalije Rui Patrisio loše procenio šut i samo pogledom ispratio loptu u mrežu.

Bio je to jedan od retkih dobrih napada Belgijanaca u inače slabom prvom delu, koje je obeležila jalova inicijativa Portugalaca i mirna ruka Tiboa Kurtoe koji je sjajno čuvao svoju mrežu. Početom drugog dela Belgija je ostala i "bez mozga" jer je Kevin De Brujne izašao zbog povrede posle faula Palinje u finišu prvog poluvremena.

Ipak, ono po čemu će se pamtiti ovaj meč definitivno su promašaji Portugalaca u drugom poluvremenu. U situaciji kada su 45 i kusur minuta dominirali na terenu, Ronaldo i drugovi su stvorili bar tri izgledne šanse (Žota 54, Dijas 82 i Gerero 83), ali su sjajni Kurtoa, pa i stativa sačuvali pobedu Belgiji.

Nije ekipa Roberta Martineza pokazala puno igrački večeras, ali je demonstrirala važnu činjenicu da je u zenitu jedne generacije koja dugo godina igra zajedno postala tim. Videćemo i da li dovoljno kvalitetan da prođe skroz do finala i trofeja, ali materijala svakako postoji. Pred njima na putu do finala sada stoji Italija, a četvrtfinale je na programu 2. jula.

Što se tiče Kristijana Ronalda, i njegova karijera u reprezentaciji se polako gasi, jednako kao i klupska. Iako je bio dobar u grupnoj fazi sa pet golova, kada je došlo do konačnog obračuna nije se proslavio. I on i Portugalija su nastavili pad sa Mundijala u Rusiji kada su takođe rano otišli kući, a da li će se pojaviti nova generacija čuvenih "Navigatora" pokazaće vreme.

BELGIJA - PORTUGALIJA 1:0 (1:0)

/T. Azar 42/

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA