≫ 

Hrvati sve vreme na EURO igrali sa ustaškim grbom: "Nikome nije jasno kako se greška desila"

Modrić i ekipa igrali sa šahovnicom na grudima koja počinje belim kvadratićem

  • 48
Luka Modrić Foto: STUART FRANKLIN / AFP / Profimedia

Fudbalska reprezentacija Hrvatske dospela je u žižu javnosti tamošnjih medija zbog greške koja se provlačila tokom celog Evropskog prvenstva!

Naime, Hrvati su sva četiri svoja meča na EP igrali sa pogrešnim grbom na dresu - odnosno sa onim na kom je bela boja na prvom mestu u šahovnici.

A dobro je poznato da je prva kockica bele boje simbol ustaškog grba koji je svojevremeno bio u vreme NDH, u vreme ustaške države! Podsetimo, tada je šahovnica počinjala sa prvim belim poljem i velikim "U" na grbu.

- Tokom vladavine ustaša (1941—1945), kao i nakon nezavisnosti Hrvatske (1990—1991) šahovnica je počinjala prvim belim poljem. Dok je ona koja se nalazila unutar grba Banovine Hrvatske, te SR Hrvatske počinjala prvim crvenim poljem. Nakon 1991. grb Republike Hrvatske je ponovo prilagođen onom iz vremena banovine i komunizma (sa prvim crvenim poljem), te mu je pridodata heraldička kruna istorijskih grbova provincija koje se danas nalaze u sastavu Republike Hrvatske - stoji u objašnjenju šahovnice na Vikipediji.

Hrvatski mediji ističu da nikome nije jasno kako se ova greška dogodila, mada ne dodaju da je u pitanju ustaški grb već samo da grb današnje države počinje sa crvenom kockicom.

Takođe, pitaju se kako je moguće da niko to nije primetio, da nikome nije jasno kako se greška dogodila, te dodaju da su za dresove reprezentacije Hrvatske zaduženi ekonomi.

Inače, Hrvatska je u ponedeljak ispala sa EP nakon što su poraženi od Španije u produžecima rezultatom 5:3. Prethodno su u finišu meča dali dva gola za dodatnih 30 minuta, onaj treći u nadoknadi vremena.

Kada smo već kod Hrvata, pogledajte i fotografije najatraktivnije navijačice Kockastih:

Video: Da li Filip Car ima istetovirano obeležje NDH? Niko nije obratio pažnju na tetovažu do sad

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kibu

    29. jun 2021 | 14:26

    Nista to nije slucajno jadnom ustase uvek ustase

  • Луле

    29. jun 2021 | 14:08

    Знали су то они од самог почетка. То је Народ који се не стиди своје прошлости и крвопролића који су направили другим народима. Тако их Бог направио.

  • Mm

    29. jun 2021 | 14:43

    Kakva greška ustaše uvek ustase

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA