≫ 

Početak kraja belgijske "zlatne" generacije: Moćni Azuri dobili triler za polufinale sa Španijom

Italijani u Minhenu eliminsali favorizovanog protvnika - 2:1 (2:1)

  • 13

Reprezentacija Italije drugi je polufinalista Evropskog prvenstva u fudbalu nakon što je u sjajnom meču u Minhenu eliminisala Belgiju trijumfom od 2:1.

Iako nije donela golove kao ona između Španije i Hrvatske (5:3), ili Francuske i Švajcarske (3:3), ova utakmica na Alijanc Areni fudbalski je ubedljivo najbolja na Euru jer nismo skoro gledali ovako dve tehnički nadarene ekipe.

Belgija je još jednom ranom eliminacijom i gubitkom šanse da se dokopa finala Eura verovatno započela i kraj jedne "zlatne" generacije jer De Brujne, Lukaku, Menije, Vertongen i ostali svake godine sve više stare.

Euro 2020, fudbal, fudbalska reprezentacija Belgija - Italija Foto: Tanjug/AP

Evropsko prvenstvo im je zato bilo mnogo realnije nego recimo svetsko, gde je jača konkurencija, ali su kao i u Francuskoj 2016. svoj put okončali u četvrtfinalu. Možda su zaslužili više jer su odigrali kvalitetan meč, ali je sjajna Italija Roberta Manćinija umela da ih kazni za očite defanzivne propuste.

I oni koji su do sada sumnjali u Azure, tvrdeći kako su na putu ka polufinalu igrali sa "slabijim" ekipama, od večeras moraju da se ugrizu za jezik i zaborave na taj argument. Italija je izrasla u po mnogima glavnog favorita za evropsku titulu koja bi bila pravi melem na rane tamošnjeg fudbala koji je u krizi.

Dve sjajne šanse za Lukakua i De Brujnea i odbrane Donarume bile su uvod u ekstazu italijanskih navijača. Nikolo Barela je u 31. minutu iskoristio kiks Vertongena i "ničiju loptu" majstorski sa desnog krila smestio pored nemoćnog Kurtoe za 1:0.

Euro 2020, fudbal, fudbalska reprezentacija Belgija - Italija Foto: Tanjug/AP

Probala je Belgija brzo da se vrati, ali je u 44. minutu doživela peh koji se ispostavio kao koban. Neshvatljivo su defanzivci ovog tima pustili Insinjea da se prošeta do ivice šesnaesterca, a onda prelepim udarcem drugi put na meču matiora Kurtou za u tom trenutku velikih 2:0.

Ali samo što su Belgijanci krenuli s centra, uspeli su da se vrate u život. Di Lorenco je naivno oborio mladog Dokua, a glavni sudija Slovenac Vinčić pokazao na 11 metara. Precizan je bio Romelu Lukaku u nadoknadi porvog dela za 2:1.

U drugom poluvremenu slika na terenu se nije mnogo menjala. Šanse su se nizale na obe strane, a najbliži golu bili su Belgijanci preko Lukakua, kojeg je u egzekuciji u 61. minutu sprečio svemogući Leonardo Spinacola izvanrednim blokom na drugoj stativi.

Euro 2020, fudbal, fudbalska reprezentacija Belgija - Italija Foto: Tanjug/AP

Upravo je Spinacola doživeo povredu u poslednjih 15 minuta susreta usled čega je morao da bude zamenjen, a sa terena je iznet na nosilima i postoji bojazan da je ovaj meč poslednji na turniru za jednog od najboljih igrača Azura. Bila bi to prava katastrofa.

Belgijanci su u finišu opsedali gol Donarume, Doku je leteo po krilima, De Brujne lucidnim pasovima kreirao igru i tražio prostor, ali sva sredstva su koristili Italijani ne bi li ostao zatečeni rezultat. Azuri su se vešto branili i izdržali svaki nalet Belgijanaca, pa će 6. jula u polufinalu igrati protiv Španije.

BELGIJA - ITALIJA 1:2 (1:2)

/Lukaku 45. penal - Barela 31, Insinje 44/

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • cole

    2. jul 2021 | 22:33

    au kakav fudbal..

  • Srb

    2. jul 2021 | 21:03

    Jel moze neko da mi objasni zasto je kvota na ove zabare dosta manja nego na ove druge,iako ovi drugi igraju u skoro najjacem sastavu,fali im samo onaj iz Reala?

  • Шумадинци

    3. jul 2021 | 11:43

    Не знам што их зову златни дечаци кад никада ништа нису освојили, само прете празним пушкама. Италија им одржала час фудбала

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA