Sjajna priča danskog heroja: Golom ih odveo u polufinale, a daltonista je i ne razlikuje sve boje

Malkolm Dilejni odlično se nosi sa problemom koji ga prati čitavog života

  • 0
Euro 2020, fudbal, fudbalska reprezentacija Češka - Danska Foto: Tanjug/AP

Verovatno jedan od najboljih fudbalera Danske na ovom Evropskom prvenstvu je Tomas Dilejni. Svoj doprinos obeležio je golom u četvrtfinalu, a požrtvovanost je pokazao i time što je pretrčao čak 43,5 kilometara na pet odigranih utakmica do sada.

Ne krije Dilejni da je otvoren i iskren prema svima. Prilikom primanja nagrade za najboljeg igrača četvrtfinala protiv Češke priznao je da je jedan od presudnih golova postigao svojom greškom.

- Striger Larsen je centrirao iz kornera, a ja pogodio glavom. Međutim, bio sam na mestu koje je bilo predviđeno za drugog saigrača kada smo vežbali prekide, to je bila greška - rekao je Dilejni.

Ono što je posebno oduševilo javnost jeste da je neposredno pre Svetskog prvenstva u Rusiji pre tri godine dok je slušao jednog navijača na danskoj televiziji kako govori da ne može da prepozna razliku u boji dresova Danske i Meksika, odlučio da se javi i uključi u program.

- Pozdrav, zovem se Tomas. Takođe sam daltonista, kao i navijač malopre. Nažalost, to se događa. Nedavno sam igrao utakmicu i nisam mogao da razlikujem saigrače od suparnika - rekao je Dilejni, pre nego što ga je voditelj pitao da otkrije sa kim razgovara.

Euro 2020, fudbal, fudbalska reprezentacija Češka - Danska Foto: Tanjug/AP

- Igram za reprezentaciju Danske - rekao je Dilejni, istakavši da ne zna da prepozna razliku između zelene i crvene. To su inače boje njegove reprezentacije i bivšeg kluba Verdera.

Nastavio je Dilejni da objašnjava svoje stanje. Kaže da mu je nekada bilo neverovatno teško da razlikuje igrače na terenu.

- Teško je to opisati. Kao da vidite različite nijanse iste boje. Inače mi pomaže kada moj i suparnički tim imaju različite boje šorceva, ali protiv Meksika i mi i oni smo nosili bele, što mi je još više komplikovalo ionako tešku situaciju. Nastojao sam da sam sebi olakšam tako što ću gledati u lica, ali morao sam to da radim brzo, kako ne bih gubio loptu - rekao je on za dansku državnu televiziju.

Na istom Svetskom prvenstvu, Australija i Danska su se kasnije dogovorile da igraju u rezervnim garniturama, samo kako ne bi bunili Dilejnija, iako su Kenguri imali puno pravo da se "ogluše" o dogovor.

- Mogli su da traže drugu boju i da to iskoriste protiv mene. Sigurno ne bih prepoznao žutu boju - rekao je Dilejni.

Danski fudbaler je na ovaj način postao heroj za oko 350.000.000 ljudi širom sveta koji su daltonisti.

- On je prvi elitni sportista koji je priznao da je daltonista. Mislim da nije svestan koliko je veliko ono što je time napravio, zato što ostali sportisti ne priznaju da su daltonisti, kako im ne bi štetilo u karijeri - izjavila je Kentrin Albani-Vard, osnivačica britanske organizacije za pomoć daltonistima.

Video: Ekskluzivni video iz Kopenhanega: Blanka Vlašić s megafonom vodi navijanje pred utakmicu Hrvatske

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA