≫ 

Mama mia: Italija je u finalu Eura, Španija ide kući posle penal ruleta!

"Azuri" igraju za trofej!

  • 49
Italija Foto: Tanjug/AP

Fudbalska reprezentacija Italije igraće u finalu prvenstva Evrope! "Azuri" su nakon penala uspeli da izbace selekciju Španije! "Furija" je uspela da se vrati, da sa 1:1 uvede priču u produžetke, a onda i dovede do jedanaesteraca, ali ne dalje odatle.

Od heroja koga izdvojiti? Pa, prvo Federika Kijezu koji je u sred ofanzive Španije šokirao i doneo gol koji je bio temelj uspeha. Drugo, odbranu Italije koja se lavovski borila da zaustavi nalete protivnika. A, treće - Đanluiđija Donarumu koji je bio tu kao poslednja linija defanzive koja zaustavila dalji proboj nakon 1:1, a onda i odradio priču pošteno i do kraja.

Možemo da kažemo da ništa nismo videli od fudbala u prvom poluvremenu, ali bolje bi bilo da se istakne da se odvijala prava igra koja je svojstvena završnici nekog velikog turnira.

Italijani su u početnih pet minuta pokušavali da pariraju, ali su vrlo brzo bili pojedeni pasovima Španaca koji su počeli malo po malo da se približavaju njihovom golu.

Pokušavala je "furija", bila mnogo agilnija u prvom delu igre, ali nije uspevala da probije bedem "azura" koji su vrlo lako kupili loptu u poslednjem delu terena i preko Kijelinija i Bonućija je iznosili na sigurno.

Jedini problem Manćinijevih izabranika bio je taj što ofanziva nije postojala. Jednostavno, Italijani nisu umeli da odgovore na igru Španaca i sve što im je ostalo jeste da se brane i da čuvaju nulu koja je bila na snazi.

Prvi udarac ka golu italijanskog kolektiva desio se tek u 45. minutu kada je Emerson sa leve strane, iz veoma oštrog ugla gađao iznad glave Unaija Simona, ali njegov pokušaj je samo "liznuo" prečku sa gornje strane.

Fudbalska reprezentacija Italija i Španija, polufinle Evropsko prvenstvo u fudbalu Foto: Tanjug/AP

U drugom poluvremenu smo videli već mnogo više drame, ali i dva gola.

U 60. minutu je kontra bila toliko brza da "furija" nije uspela da se vrati. Imobile je ostao među tri defanzivca, pokušao je šut, a lopta je od bloka došla do Federika Kijeze koji je sa levog roga kaznenog prostora raspalio i prelepo pogodio suprotni ugao Unaija Simona.

Možda su svi pomislili da će italijanska odbrana lako pasti, ali ona je polako popuštala, sve do 10 minuta pred kraja meča kada je i kapitulirala.

Dani Olmo je dao prelepu loptu za Alvara Moratu koji je utišao sve zle jezike i prvoklasnom realizacijom pogodio donji levi ugao Donarume.

Otišlo se u produžetke gde smo u prvih 15 minuta videli dva spasavanja žive glave od strane Italijana, ali do penala se apsolutno ništa nije desilo. Svi su bili na iglama, svi su bili nervozni i svi su razmišljali samo o beloj tački.

Pristupilo se izvođenju penala, Lokateli i Olmo su promašili, a onda je usledila serija pogodaka, sve do momenta kada je Alvaro Morata, čovek koji je i obezbedio španskoj selekciji da i dođe do ove faze utakmice, promašio.

Strepnja u očima Španaca, a onda i totalna tuga nakon preciznog izvođenja Žoržinja.

Gotovo je - "azuri" idu u finale i boriće se za titulu najbolje ekipe Evrope protiv pobednika duela Engleske i Danske. Kakav će to tek meč da bude. 

Đanluiđi Donaruma Foto: Tanjug/AP

Tok meča:

Penali:

4:2 - Žoržinjo! ITALIJA JE U FINALU EURA!

3:2 - MORATA PROMAŠUJE! 

3:2 - Bernardeski presiguran. Novi pritisak na Špance.

2:2 - Alkantara hladan kao špricer. Ponovo je nerešeno.

2:1 - Kapiten siguran. Bonući u desnu, Simon u levu stranu.

1:1 - Vrlo loš šut, ali Moreno uspeva da zatrese mrežu.

1:0 - Beloti pogađa. Vodi Italija.

0:0 - Olmo šalje loptu na tribine! Ostajemo na nuli!

0:0 - Promašaj Lokatelija! Unai Simon brani na startu serije!

120. minut - VRHUNAC DRAME - ŠUTIRAĆE SE PENALI!

Fudbalska reprezentacija Italija i Španija, polufinle Evropsko prvenstvo u fudbalu Foto: Tanjug/AP

117. minut - Svi su na iglama, svi su nervozni i na terenu, ali i na tribinama. Još tri minuta do penala. Malo se igra i čeka se pauza.

114. minut - Za razliku od prvog produžetka, Španije nema nigde u ofanzivnom delu.

110. minut - Italijani su se oslobodili i postigli pogodak - ali Berardi je bio u ofsajdu. Sveža krv među "azurima" je obezbedila rasterećenje defanzive.

106. minut - JOŠ 15 DO PENALA! Čini se da ih svi očekuju.

105. minut - KRAJ PRVOG PRODUŽETKA! Dve ozbiljne šanse Španije, ali bez promena. Da li nas očekuju penali?

Fudbalska reprezentacija Italija i Španija, polufinle Evropsko prvenstvo u fudbalu Foto: Tanjug/AP

103. minut - Drugi put "furija" bukvalno dolazi na ivicu da postigne pogodak, ali Italijani preživljavaju. Defanziva je sada jedino što "azuri" imaju.

98. minut - Kakav fliper nakon Olmovog slobodnjaka! Donaruma se protegao i odbio loptu na stranu gde se našao Morata, a nakon njegovog pokušaja Kjelini je životom odbranio gol i nema promene rezultata.

94. minut - Španci na startu drže loptu i pokušavaju kroz pasove da dođu do šanse, ali Italijani su zbili redove.

91. minut - POČELI SU PRODUŽECI! 

Italija Foto: Tanjug/AP

90+3. minut - IDEMO U PRODUŽETKE! 

90. minut - Konsolidovali su se "azuri" ali nije mnogo vremena ostalo do produžetaka.

86. minut - Italijani su trenutno u bunilu i sada im je jedino u glavi da zadrže 1:1. Ne mogu da napadnu, a gledaju nekako da ne pogreše pozadi.

80. minut - GOOOOOOOOOOOL! ŠPANIJA DOLAZI DO IZJEDNAČENJA! Dani Olmo je dao prelepu loptu za Alvara Moratu koji je utišao sve zle jezike i prvoklasnom realizacijom pogodio donji levi ugao Donarume! 

Alvaro Morata Foto: Tanjug/AP

78. minut - Sve što je italijanskom kolektivu ostalo je da se brani i sačuva prednost. U igri je Toloi umesto Emersona, dok je Pesina zamenio Veratija.

77. minut - Ne bi trebalo biti sada pametan, ali Španija je trebalo da bude mnogo ofanzivnija protiv Italijana koji su iskoristili da kazne, a sada samo čuvaju svoj kazneni prostor. U igri je i Moreno, tako da "furija" sada napada sa dva izrazita špica.

68. minut - Kakva šansa za Berardija! Kijeza je mogao da bude uključen i kod drugog gola, ovoga puta u ulozi asistenta, jer je prelepo proturio loptu do Berardija koji nije imao dobar ugao sa desne strane, te je pogodio Simona noge na bližoj stativi.

67. minut - Ojarzabal je u dva navrata bio samo nekoliko centimetara od toga da donese poravnanje Španije. Nervoza će da raste kako protiče vreme.

62. minut - Promena u oba tima - Berardi menja Imobilea, dok Morata ide u sami špic Španije umesto Ferana Toresa.

60. minut - GOOOOOOOOL! VODIIIIII ITALIJA! Kontra je toliko brza da "furija" nije uspela da se vrati. Imobile je ostao među tri defanzivca, pokušao je šut, a lopta je od bloka došla do Federika Kijeze koji je sa levog roga kaznenog prostora raspalio i prelepo pogodio suprotni ugao Unaija Simona! 

Federiko Kijeza Foto: Tanjug/AP

58. minut - Pokušaj Ojarzabala sa 22 metra je završio pravo u ruke Donarume. Italijani isključivo pokušavaju preko kontri i prednja linija im je dosta odvojena od ostale dve. Pitanje je da li mogu da krenu opasnije u napad pored Španaca koji za sada stoje bolje na terenu.

53. minut - Udarac Buskeca iznad prečke! Ojarzabal je varao protivnika i krenuo po desnoj strani kao strela, prosledio loptu na ivicu kaznenog prostora odakle je kapiten tukao, ali Donaruma ostaje bez posla.

50. minut - Pucaju obe odbrane polako, koncentracija pada i Imobile na jednoj, te Tores na drugoj, su imali dobre prilike, ali se nisu snašli u krucijalnim momentima.

46. minut - POČEO JE DRUGI DEO IGRE!

Fudbalska reprezentacija Italija i Španija, polufinle Evropsko prvenstvo u fudbalu Foto: Tanjug/AP

45. minut - KRAJ POLUVREMENA! Sve karte su još uvek sakrivene, igra se krajnje uzdržano i pitanje je kada će neko krenuti ozbiljnije napred.

45. minut - Prečka Emersona! Lopta je "liznula" okvir sa gornje strane, tražili su "azuri" korner, ali ga nisu dobili.

Fudbalska reprezentacija Italija i Španija, polufinle Evropsko prvenstvo u fudbalu Foto: Tanjug/AP

43. minut - Verovali ili ne, Italijani nemaju niti jedan šut na gol protivnika. Igra se oprezno, ali "azuri" igraju kao da idu ka penalima.

35. minut - Povukli su se Španci malo na svoje polje, što njima baš i nije svojstveno, a tu su Italijani pokušali da profitiraju, samo što Insinje nije prihvatio dobro pas i ponovo "azuri" ostaju bez ozbiljne prilike.

31. minut - Ofanzivci italijanske ekipe se ne vide na terenu. Sve više od Veratija, Žoržinja i Barele apsolutno ne učestvuje u igri.

26. minut - Kakva odbrana Donarume! Iz prvog pokušaja sa nekih 11 metara, Daniju Olmu se od bloka lopta ponovo odbila na nogu, a onda je ponovo tukao ka levom uglu, ali ne da italijanski golman promenu rezultata.

22. minut - Neverovatno, ali Italijani nisu uspeli da šutiraju na prazan gol. Nakon duplog pasa, "azuri" su probili po levoj strani, Unai Simon je izašao, čini se, bez potrebe, a onda je lopta došla do Barele koji je oklevao sa ivice kaznenog prostora i tu izgubio dragoceno vreme. Ništa od promene rezultata.

20. minut - Opustile su se obe ekipe i vidimo sve hrabriju igru na oba kraja terena. U prvih 20 minuta smo videli samo jedan pokušaj Španaca, od strane Ferana Toresa, ali to je završilo pored gola.

Fudbalska reprezentacija Italija i Španija, polufinle Evropsko prvenstvo u fudbalu Foto: Tanjug/AP

17. minut - "Furija" je izašla na teren sa veoma brzom ofanzivom bez klasičnog napadača, jer su Morata i Moreno ostali na klupi. Brzina se vidi i Španci za sada diktiraju tempo.

13. minut - Španci sada preuzimaju inicijativu i u jednoj situaciji je falila samo završnica da dođu do vođstva. Ojarzabal nije uspeo da se snađe u kaznenom prostoru.

10. minut - Ne uspevaju oba kolektiva da probiju bedem protivničke ekipe. Sva igra se odvija između dva šesnaesterca.

4. minut - Svakako da su svi očekivali da Španci pritisnu na startu, ali su Italijani posle jedne kontre pomerili linije i prišli bliže golu protivnika. Sada oni vrše pritisak.

1. minut - UTAKMICA JE POČELA! Sudija Feliks Brih je dao znak da može lopta da se zakotrlja!

Sastavi:

Video: Derbi na terenu, ali bogami pršti i na tribinama: Ko ima lepše žene i devojke - Španci ili Italijani

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA