UEFA se osladilo da menja pravila: Srbiji lakši put do EURA, od 2028. će učestvovati 32 zemlje?

Da li će doći do novog proširenja?

  • 2
UEFA Evropsko prvenstvo 2021 Foto: Tanjug / AP

Nije lako proceniti da li je promena sistema takmičenja na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu donela više dobrog ili lošeg fudbalu. Međutim, iako su temelji proširenja već naišli na određenu dozu kritika u fudbalskoj javnosti, UEFA planira još jedno i to za sedam godina!

Stav Đanija Infantina po pitanju proširenja Svetskog prvenstva je nepromenjen, pošto je uspeo da svoju ideju sa 48 klubova sprovede u plan već od 2026. godine, pa zato ne bi čudilo da Evropska prvenstva prate “svetske trendove“.

Čuveni Asoušijeted Pres je došao do određenih saznanja da bi Evropsko prvenstvo od 2028. godine moglo da broji čak 32 učesnika. Ova agencija informacije je dobila od ljudi koji su bliski samom vrhu UEFA, koji su hteli da ostanu anonimni, jer ideje tek treba da budu iznete pred nadležne u Nionu.

Odluku o proširenju možemo očekivati 2023. godine, kada će ujedno biti određen domaćin turnira za 2028. godinu. Stari sistem sa 16 ekipa uveden je 1996. godine i bio je gotovo idealan, ali je UEFA rešila da ga “poremeti” 2016. godine kada je sve proširila na 24.

Ako bi stvarno došlo do širenja, to znači da bi više od polovine članica učestvovalo na Evropskom prvenstvu, odnosno 32 od 55 reprezentacija. Kvalifikacije bi u tom slučaju bile zaista beskorisne i verovatno bi bili organizovani neki pretkvalifikacioni turniri.

Video: Haos na ulicama Londona do kasno u noć: Orilo se Its coming home

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • delija

    11. jul 2021 | 19:04

    Mi cemo uspeti da se kvalifikujemo jedino ako budu učestvovale sve države Evrope , tj 55, mada ni to nije sigurno.

  • Pele

    12. jul 2021 | 07:28

    Fudbal totalno izgubio smisao. Ne znam zašto se još uopšte igraju kvalifikacije ? Kad toliko reprezentacija učestvuju na prvenstvu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA