Šta smo naučili iz prvog meča Srbije na Eurobasketu? (VIDEO)

Selekcija Srbije nije briljirala na prvom meču na šampionatu, ali je ostvarila pobedu i to dovoljno govori

  • 2

Svi su sa nestrpljenjem čekali prvu utakmicu srpskih košarkaša na Eurobasketu, da vide kako će ovaj novi tim izgledati na terenu.

Prijateljske utakmice su jedno, a takmičarske nešto sasvim drugo, pogotovo u situaciji kada Srbija igra bez sedam igrača sa prošlog takmičenja (Olimpijskih igara) na kojima je osvojena srebrna medalja.

Ali,ovih 12 momaka je najbolja što Srbija trentno ima i upravo je u takvoj situaciji akcenat na timskoj igri.

>>> Tražio je trening odmah ujutru: Đorđević u tri reči opisao karakter Bogdanovića! (VIDEO)

Ono gde najviše možete da utičete na igru tima kao trener je odbrana, jer za nju su potrebni srce, hrabrost, fizička sprema i poverenje igrača jednih u druge. Za napad vam treba da imate talenat, ali i tu je diskutabilno ako igrači ne veruju jedni drugima ili nisu u formi.

Pobeda protiv Letonije je ostvarena teško, ali to je kvalitet jednog tima da pobeđuje i kada je teško, jer na plus 20 razlike svi pogađaju trojku. Treba je dati na nerešeno ili kad si u minusu.

Ili još bolje primer je odbrana, kad je teško, kad je odlučujuće tad treba da odbraniš svoj koš u tu jednu odbranu najbitniju staje ceo meč.

Utakmica je živa stvar i treba se stalno prilagođavati, jer kao što je rekao jedan veliki naučnik, a može se primeniti na sve u životu od sporta, biznisa, politike, života, braka

Ne opstaju ili pobeđuju najbolji ili najspremniji, već oni koji se najbolje adaptiraju.

Srbija je pokazala da ume da se veoma brzo adaptira, čak i kada su Letonci počeli da rešetaju koš trojakama.

Foto: fiba.basketball

Upravo to prilagođavanje u odbarni je i bilo ključ uspeha. Za odbranu ne treba forma, ona se igra ili se ne igra. Ono što smo videli na prvom meču Srbije je upravo to što treba da krasi jedan tim borba, vera u uspeh, međusobno poverenje. Imala je Srbija oscilacije u igri tokom meča sa Letonijom, to je normalno, jer je prvi meč i pritisak je ogroman, ali ono gde su dobili utakmicu je ODBRANA.

Nije ona funkcionisala sve vreme, bilo je propusta, ne pomaganja, ispadanja iz timske odbrane, ne preuzimanja na vreme, ne pravljenjafaulova, ali ono što je najvažnije bila je najbolja onda kada je bilo najpotrebnije u poslednja dva minuta.

Kada je protivnik serijomm 10-0 preokrenuo meč i sa 73:65 za nas, došao do 73:75 odbrana je bila ključ svega u poslednjih dva minuta meča. Nije bilo panike na licima naših momaka, nije bilo straha, nije bilo umora. Jednostavno su se skupili kao tim i u ta dva minuta "prebili" Letonce. Pokazali čvrstinu i preokrenuli meč na 83:77. Ostalo je bilo odrađivanje posla.

Foto: fiba.basketball

I sam selektor Srbije Saša Đorđević je istakao da odbrana čini ovaj tim moćnim opomenuvši da odbrana mora da bude savršena, a u napadu šta uradimo.

Videli smo i da u ekipi nema podela na neke bitnije igrače i manje bitne. Igra svih 12 igrača i svako zna svoju ulogu i daje svoj doprinos. Branko Lazić nije igrao ceo meč, a onda  je ušao na dva minuta pre kraja i odigrao odlično svoju ulogu i doprineo trijumfu.

Ovaj tim je takođe pokazao i karakter, nema predaje, nema povlačenja. Gubili su 12 razlike na početku, posle su vodili pa je rival stigao prednost i poveo, ali se nisu uplašili.

Video sniman motorola moto z 2 play telefonom

Kako budu prolazile utakmice podizaće i napadačku formu, a glavna karakteristika ovog tima je što nikada ne znate kada će neko da iskoči. Jeste Bogdan neformaln lider,  a Mačvan kao kapiten formalni i očekuje se da oni povuku. Ali, nikada ne znate kada će da proradi Lučić, Gudurić ili Milosavljević. Kada će oni na nekoj utakmici ubaciti 20 poena. Kada će Kuzmić ili Bobi da imaju svoje veče da dominiraju pod košem.

Ovaj ekipa Srbije ima toliko puta izgovoren reč " hemiju" ili što je još bolje oni su pravi TIM.  Za one koji ne znaju reč tim je zapravo akronim na engleskom i trebalo bi da se piše sa T.E. A. M. što bi na engleskom značilo Together Everyone Achives More ili Zajedno svako postiže više.

To je snaga ove Srbije.

(Izveštač telegrafa sa Eurobasketa Dragutin Stojmenović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tomatinjo

    2. septembar 2017 | 12:09

    Polako s hvaljenje. Prvo rezultati pa onda pohvale. Inače bravo za ove hrabre momke koji igraju za Srbiju a ne simuliraju razne povrede kao neki. Iz svega srca im želim da ostvare dobar rezultat. Zaslužuju to i oni i Srbija.

  • ☆☆☆

    2. septembar 2017 | 11:04

    Marko Gudurić je pokazao svima da smo dobili novog vanserijskog reprezentativca.Budućnost je tek pred tim dečkom.Dobio je svoju šansu zbog izostanaka,mislim da će se od ovog šampionata svi drugi boriti sa njim za mesto.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA