Kažu da sam Srbin kad sam agresivan, a Hrvat kad pobedim: Selektor Mađarske najavio pobedu Srbije (VIDEO)

- Meni je najlakše u vaterpolu, šampanjac otvaram pre velikog takmičenja - rekao je Stojan Ivković

  • 9

Mađarska je prvi put posle 18 godina izborila nokaut fazu Evropskog prvenstva, a za to je zaslužan Srbin.

Razgovarali smo sa selektorom Stojanom Ivkovićem, čiji je tim razdrmao košarkaške entuzijaste u domovini, pobedama nad Rumunijom i Češkom u grupi C, koja se igrala u Klužu.

Prva pobeda posle čak 48 godina na EP ostvarena je upravo protiv Rumunije.

>>> Najbolji igrač Mađarske: Želim da uživam protiv Srbije (VIDEO)

- Ta druga utakmica u Rumuniji, na nekoj bivšoj mađarskoj teritoriji gde ima jako puno Mađara, bilo je emotivno za celu naciju, svi su bili pored televizora. Igrali smo sa Hrvatima, pa sa Crnogorcima, i sad ćemo sa Srbima, pa ništa lepše - rekao je Ivković.

Foto: fiba.basketball

Svestan je da je njegova ekipa po rangu daleko ispod većine rivala na Eurobasketu.

- Mala sportska nacija kao mi da ima takvu privilegiju. Eto, naši igrači su zamolili Špance da se slikaju pre utakmice. Zato što imamo deset igrača koji igraju u Mađarskoj, i oni ove momke iz Srbije mogu samo na televiziji da gledaju. Šta da kažem, sve najbolje Srbiji, a mi ćemo da se borimo kao i do sada.

Udarni tandem njegove ekipe su Adam Hanga i David Vojvoda.

- Rekao sam protiv Španije da "ne skidamo" Hangu, zato što mislim da smo favoriti, zato prekosutra protiv Srbije nećemo Vojvodu - našalio se Ivković.

Utakmica Mađarska - Srbija igra se u nedelju, od 14.15.

Foto: fiba.basketball

- Glupi ljudi misle da su najbolji i najpametniji, a znamo da je Srbija institucija. Ne možemo reći da je prvi favorit prvenstva, ima tu još tri-četiri ekipe koje isto tako znaju da igraju košarku. Ali možemo reći sigurno sa izvanrednim trenerom i odnosom, i cela ekipa ima taj odnos. Osim znanja i što je najvažnije. Zato nisam voleo da dobijemo Srbiju, jer odnos Srbije prema naciji i reprezentaciji je uvek bio na visokom nivou. To nama baš ne odgovara.

- Vidimo euforiju, treba da se radujemo i borimo kao do sad. Baš košarku da igramo i ne znamo, nemamo visinu, ali imamo karakter i vrlo dobre ljude, sve su to izvanredni ljudi. Uvek kažem, pošto imam ćerku, da ako neko može da mi bude zet, može da igra u reprezentaciji. Videćete, borićemo se, biće to zabavna utakmica - dodao je dobro raspoloženi Ivković.

Zbog svog porekla, mediji u regionu ga "svojataju" - Srbi zbog porekla roditelja, Hrvati zbog mesta rođenja (Dubrovnik) i Crnogorci zbog toga što je tamo i odrastao.

Foto: fiba.basketball

- A znate kako prolazim u Mađarskoj? Kada imam agresivniju ili bezobraznu reakciju, onda sam Srbin, ali ako napravim rezultat, onda sam Hrvat. Tako da to svojatanje je normalno, šta da kažem. Mi smo deca tog perioda, ponosan sam na i na tatu i na mamu. Volim Crnu Goru, tamo sam odrastao. Sad sam postao Mađar. Meni je najlakše u vaterpolu, šampanjac otvaram pre velikog takmičenja jer znam da sam pobedio, to mi je najmiliji sport - rekao je Ivković, i otvoreno potom najavio pobedu Srbije:

- Biće tu malo žešća borba. Srbija dobija, a nadam se da mi ostavljamo dobar utisak. I želim sve najbolje Srbiji.

Sat vremena pre njegove ekipe, trenirali su naši igrači, a selektor Aleksandar Đorđević je poručio da je upravo Ivkovićev angažman ključan u stvaranju mađarske ekipe.

- Sale, kao i uvek, korektan momak. Hvala mu. U principu, mislim da smo dobra družina. Ako nemaš visoki kvalitet sa deset igrača koje možeš da rotiraš, onda moraš da ideš na neku emociju. Ko je tu kome šef ili je pametniji, to je nebitno. Ako ima rezultata, zasluga je ekipe, a ako nema, onda "peglaju" mene i Saleta, tako to ide - rekao je Ivković, kom je na kraju u reč upao selektor Crne Gore, Bogdan Tanjević.

Dvojica trenera su se srdačno pozdravila i našalila.

Pogledajte celu izjavu, snimljenu telefonom Motorola Z2 Play.

(Izveštači Telegrafa sa Eurobasketa - Bojana Mekić i Dragutin Stojmenović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ☆☆☆

    8. septembar 2017 | 23:10

    Haha vidi se kakvi su "stručnjaci" Mađari za košarku.U košarci su pobednici Srbi!

  • srb

    8. septembar 2017 | 21:55

    .....treba da budeš ponosan sto si srbin!!!

  • doberman

    8. septembar 2017 | 22:52

    pa sta je trebao? realan coek, nasi pioniri bi ih izuli, kamoli 4.A tim.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA