≫ 

Novinari širom Evrope dali prognozu za Evrobasket: Dončić miljenik, a evo ko su favoriti i buduće zvezde

Većina novinara širom Evrope dala je svoje glasove Sloveniji i Luki Dončiću

  • 3
Evropsko prvenstvo u košarci košarka Eurobasket FIBA  Svetislav Pešić Nikola Jokić Luka Dončić Janis Adetokumbo Foto: Profimedia/MI-PRESS/Shutter/Igor Kupljenik, Profimedia/AlamyMB Media Solutions, Profimedia/Avalon/Meng Yongmin, MN Press

Najbolje evropske selekcije počinju 1. septembra takmičenje na Evropskom prvenstvu u košarci, a tokom više od dve nedelje, do 18. septembra trajaće borba za trofej najboljeg na Starom kontiinentu.

Ove godine, grupna faza Evrobasketa se igra u četiri evropska grada, i to, u Tbilisiju, Milanu, Kelnu i Pragu, dok se završnica igra u Berlinu. Selekcija Srbije igra u Grupi D, zajedno sa selekcijama Holandije, Češke,  Finske, Poljske i Izraela, a tim Svetislava Pešića na takmičenje odlazi sa najvećim ambicijama.

Kada je reč i favoritima, i tokom ovog Evrobasketa akreditovani novinari  za predstojeći turnir, iz zemalja učesnika, su glasali, a FIBA je ovog ponedeljka objavila rezultate.

Ko su favoriti za osvajanje Evrobasketa?

Presek glasova evrospkih novinara, među kojima su i srpski, najveće šanse daju Francuzima i reprezentaciji Slovenije, 30.4%. na drugom mestu se nalazi grčka sa 15.2%, dok je Srbija na 4. mestu sa 12.7%.  Slede Litvanija i Španija sa po 3.8%.

Video: Dončićeva magija na treningu: Teledirigovano preko celog terena, pravo u koš

Ko će biti na podijumu?

Anketa FIBA je takva da novnari odgovaraju  na niz pitanja, a jedno od njih se odnosilo i na selekcije koje će biti na podijumu i osvojiti medalju. I ovoga puta Slovenija sa 74.7% i Francuska sa 62% su na prva dva mesta, dok je Srbija na trećem mestu sa 55.7%.

U ovom glasanju, Grčka je 4. sa 48.1%m Španiji se daje 26.6% šanse, dok su Litvanci na 6. mestu sa 12.7%.

MVP trka

Po svemu sudeći, Slovenija kao aktuelni prvak Evrope je privukla veliku pažnju medijskih radnika,  a glavni razlog je Luka Dončić. Superstara Dalas Maveriksa većina vidi kao MVP-a prvenstva. Za njega je glasalo 41.8, Janis Adetokumbo je drugi sa 22.8%, dok je Nikola Jokić na trećem mestu sa 11.4%.

Najbolji trener prvenstva

Situacija je nešto drugačija kada je reč o najboljim strušnjacima koji sa klupe predovde svoje timove . Prvi je selektor Grčke Dimitris Itudis sa 27.8%, dok je drugi Svetislav Pešić sa 13.9%, a na trećem mestu je selektor Slovenije sa 11.4%.

Video: To su moji lavovi: Pešića pukle emocije na konferenciji zbog srpskih košarkaša

Najbolji skorer, skakač i asistent

Kao i kod većine pitanja odgovori su isti ili slični, pa je tako i kada je reč o pojedinačnom učinku. Luka Dončić je ubedljivi favorit novinara i njega sa 60.8% šansi vide kao prvog poentera takmičenjam drugi je naravni Adetokumbo, a treći Jokić. kada je reč o skokovima, predviđanja su takva da je na prvom mesu centar Francuske Rudi Gober sa 39.2% glasova, a drugo mesto dele Adetokumbo i Nikola Jokić sa 19%.

U segmentu asistencija prvi je Luka Dončić sa 35.4, Nik Kalates je drugi  sa 10.1%, a treći je plejmejker Nemačke Denis Šreder sa 8.9%. Vasilije Micić i Nikola Jokić dele peto mesto iza Gorana Dragića.

Najbolji mladi košarkaš

Ovaj Evrobasket trebalo bi da obeleže i mladi košarkaši, a najviše se čekuje od Nemca Franca Vagnera, Litvanca Rokasa Jokubaitisa, kao i Alperena Šenguna i Denija Avdije.

Da podsetimo, Srbija takmičenje počinje u Grupi D, a prvi meč igra sa Holandijom 2. septembra od 21 sat.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    29. avgust 2022 | 21:26

    Најбољи играч МОРА бити из тима који осваја прво место...

  • Ce Ge

    29. avgust 2022 | 18:57

    Rusija će biti prvak 😂😂😂😂😂

  • Sekula

    29. avgust 2022 | 20:02

    Janis prvi strelac bez konkurencije, samo ako ispadnu prerano to može da se promeni

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA