≫ 

Kompletan vodič za Evrobasket: Raspored mečeva Srbije, ko su favoriti, kako do karata...

Orlovi Evropsko prvenstvo počinju 2. septembra od 21.00 duelom protiv Holandije

  • 10
Srbija - Grčka, Košarka Foto: Nikola Tomić

Posle napornog avgusta, u kojem je Srbija prošla pripreme i savladala Grčku i Tursku u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo, sledi ono što navijači sa nestrpljenjem očekuju, Evrobasket

Ovogodišnje Evropsko prvenstvo igra se od 1. do 18 septembra, a košarkaši Srbije su već stigli u Prag, gde ih čeka grupna faza takmičenja, a gde će u prva dva meča biti lišeni pomoći Nikole Milutinova koji nije krenuo sa ekipom zbog virusa.

I ovoga puta, Srbija sa velikim ambicijama kreće u pohod na zlatnu medalju. Novi-stari selektor Svetislav Pešić sa novim timom, koji predvodi dvostruki MVP NBA lige Nikola Jokić, ima ni malo lak zadatak da posle 20 godina i legendarnog Evrobasketa u Turskoj vrati Orlove na vrh i opravda status košarkaške velesile i zemlje košarke.

Naravno, velike nade polažu se upravo u selektora Pešića, jer, ako neko zna kako se osvajaju medalje, zna on. Popularni Kari u Istanbulu 2001. i u Indijanapolisu 2002. godine sastavio je tim koji je poslednji put obradovao naciju najsjajnijim odličjem i popeo tadašnju Jugoslaviju na krov Evrope i sveta. I tada, kao i danas, vodile su se brojne polemike oko njegovih izbora i poteza koje je odlučno sprovodio. Ispostavilo se da je Kari demantovao i najveće kritičare i sa momcima koje je odabrao ispisao košarkašku istoriju.

Video: Jokić koliko mu znači igranje za Srbiju: Da se kvalifikujemo na SP, a na EP dokle doguramo

Shodno tome, i sada je povukao za mnoge iznenađujući potez i iz tima odstranio kapitena Miloša Teodosića, a na njegovo mesto postavio Vladimira Lučića. Sa druge strane, igrače poput Jaramaza i Marinkovića je uveo u sistem, a to se, sudeći po pripremnim mečevima, kao i duelima sa Grčkom i Turskom, vratilo timu na najbolji mogući način.

Trebalo bi napomenuti i to da u timu nema Bogdana Bogdanovića koji je operisao koleno i u procesu je oporavka od povrede, ali ni Nemanje Bjelice, koji nije uspeo da se oporavi od povrede. Tako, od igrača koji su na spisku, sastavljen je tim koji igra jaku odbranu i timsku košarku, što je Kari postavio kao primarni cilj.

Video: To su moji lavovi: Pešića pukle emocije na konferenciji zbog srpskih košarkaša

Sastav Srbije

Plejmejkeri: Vasilije Micić, Ognjen Jaramaz

Bekovi: Vanja Marinković, Nemanja Nedović, Marko Gudurić

Krila: Nikola Kalinić, Vladimir Lučić, 

Krilni centri: Marko Jagodić Kuridža, Dejan Davidovac

Centri: Nikola Jokić, Nikola Milutinov, Dušan Ristić

Grupe

Na Evrobasketu učestvuje 24 ekipa, koje su podeljene u četiri grupe.

Grupa A: Gruzija, Turska, Španija, Rusija, Belgija i Bugarska.

Grupa B: Nemačka, Litvanija, Francuska, Slovenija, Mađarska i BiH.

Grupa C: Italija, Estonija, Grčka, Hrvatska, Ukrajina i Velika Britanija.

Grupa D: Češka, Poljska, Srbija, Finska, Izrael i Holandija

Ove godine, grupna faza Evrobasketa se igra u četiri evropska grada, i to, u Tbilisiju, Milanu, Kelnu i Pragu, dok se završnica igra u Berlinu. Selekcija Srbije smetštena je u Grupu D, zajedno sa selekcijama Holandije, Češke, Finske, Poljske i Izraela.

Orlovi takmičenje počinju 2. septembra protiv Holandije, i to, u večenjem terminu od 21 sat. Potom, Srbiju očekuje meč 3. septembra protiv domaćina Češke. Posle dana pauze slede dva vezana meča 5. i 6. septembra protiv Finske i Izraela i na kraju grupne faze, igra se meč sa Poljskom 8. septembra. Shodno renomeu Srbije, organizator je odlučio da tim Svetislava Pešića sve mečeve igra od 21 sat, izuzev dueča sa domaćinom Češkom koji počinje u 17.30.

Kada je reč o nastavku prvenstva koje se igra u Berlinu, grupa u kojoj je Srbija se ukršta sa Grupom C, po sistemu C1-D4, C2-D3, C3-D2, C4-D1.

Ko su favoriti? 

Favoriti novinara

Presek glasova evrospkih novinara, među kojima su i srpski, najveće šanse daju Francuzima i reprezentaciji Slovenije, 30.4%. na drugom mestu se nalazi grčka sa 15.2%, dok je Srbija na 4. mestu sa 12.7%. Slede Litvanija i Španija sa po 3.8%.

Favoriti kladionica

Kada je reč o kladionicama, najveće poverenje kladioničari daju Srbiji. Tako su Orlovi sa kvotom 4.80 prvi favoriti za zlato, a prate ih aktuelni evropski prvaci, ekipa Slovenije sa 5.04, dok je odmah iza Grčka sa kvotom 5.07. Francuzi su na četvrtom mestu sa kvotom 6, dok je selekcija Litvanije na petom mestu sa kvotom 11.14.

Favoriti FIBA

FIBA po svemu sudeći veruje u tim Svetislava Pešića. Početkom avgusta FIBA je objavila spisak reprezentacija koje su favoriti za osvajanje Eurobasketa ove godine. Srbija je bila četvrti favorit, a na vrhu liste je bila reprezentacija Slovenije. Naravno, ove liste se prave na osnovu rezultata ekipa, pa je posle dobrih rezultata tokom priprema i kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, Srbija na prvom mestu.

Karte

Kada je reč o ceni karata za pojedinačne mečeve, za svaki duel koji igra Srbije može se kupiti ulaznica po ceni od oko 20 evra, koliko košta najjeftinaija karta, do 30 evra za 3. kategorija, 45 za drugu i 60 evra koliko koštaju mesta pored terena.

Takođe, postoji mogućnost kupovine ulaznica i za "popodnevnu" i "večernju" sesiju. Prva obuhvata prva dva, a druga, poslednja dva meča u toku dana. Ove ulaznice koštaju po 38 evra. Najjeftinija celodnevna ulaznica iznosi oko 60 evra, a najjeftiniji komplet ulaznica za mečeve jednog tima u grupnoj fazi je 96 evra. Trebalo bi samo napomenuti da su karte za meč Srbije i Češke rasprodate.

Cene karata za Grupnu fazu možete pogledati OVDE.

Video: Nemoguće je čuvati ga: Lučić nakon velike borbe sa Janisom Adetokumbom

Berlin nešto skuplji

Ono što navijači u Srbiji očekuju jeste relativno lak plasman u narednu fazu takmičenja. Srbija se od osmine finala ukršta sa Grupom C u kojoj su Italija, Grčka, Hrvatska, Velika Britanija, Ukrajina i Estonija.

Za ovaj deo takmičenja koji će se igrati u Mercedes Benc Areni u Berlinu, najjeftinije karte koštaju od 69 evra za najudaljenija mesta, dok za mesto u prvim redovima treba izdvojiti između 100 i 200 evra u zavisnosti od tačnog mesta sedišta. Naravno, postoje i mesta u ložama koja idu i do 460 evra. Zanimljivo,, za četvrtfinale su nešto jeftinije ulaznice i kreću se od 49 evra do 159 evra, dok za polufinale treba izdvojiti oko 180 evra. Najpovoljnija karta za finale, po trenutnim informacijama, košta oko 139 evra.

Naravno, i Nemci, osim pojedinačnih, nude i pojedine pakete ulaznica. Tako za finalni vikend karte koštaju od 180 do 550 evra.

Video: Veselo u redovima Orlova na aerodromu: Jedu se sendviči i maše našem snimatelju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nešo

    1. septembar 2022 | 12:59

    Nema šanse da uzmemo medalju sa ovakvim timom i posebno selektorom. Imamo daleko najlakšu grupu što če se pokazati kao loše jer čemo uljuljkani pobedama protiv slabih reprezentacija bez pravih utakmica naletiti u nastavku na kud i kamo bolje reprezentacije gde čemo se raspasti . Nadam se da grešim,živi bili pa videli .

  • Rudimir

    1. septembar 2022 | 13:59

    Nigde ko otvara sampionat koja je prva utakmica ko skim igra stvarno imate smisla za informisanje ovakvog spektaka?

  • Delije Padinjak!!!

    1. septembar 2022 | 12:20

    Igramo sami protiv sebe 😁😁😁

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA