≫ 

Počinje Evrobasket za Srbiju: "Postoji samo jedan put do titule, Karijev put"

Igrači ističu da znaju svoje uloge, selektor ostao dosledan najavljenim ciljevima

  • 15
Košarka Srbija Prag trening Svetislav Pešić Foto: MN Press

Posle pet godina i velikog finala i poraza od Slovenije, Srbija je ponovo na takmičenju najboljih selekcija Starog kontinenta.

Od tog evropskog srebra iz 2017. godine, do ovog predstojećeg duela sa Holandijom, mnogo toga se promenilo. Počev od selektora Pešića, koji je posle 20 godina ponovo na čelu nacionalnog tima, pa do novih lidera Jokića, Micića, Lučića i ostalih.... Jedino su čekivanja ostala ista.

Korak po korak

Navijači su skloni euforiji. Očekuju zlato, da se "prošetamo" kroz prvenstvo kao nekad. Ali, činjenica je, mnogo toga više nije isto. Toga je svestan i popularni Kari. Iskusni selektor Pešić i pored svih uspeha i zlatnih medalja sa reprezentacijom ostaje skroman, uzdržan i vrlo staložen.

Za kratko vreme, uspeo je da napravi kompaktnu grupu sastavljenu od igrača koji dobro poznaju svoje uloge, što su i sami košarkaši, poput Vladimira Lučića i Nemanje Nedovića, isticali, i uz to ostane dosledan ciljevima koje je sam postavio pre godinu dana kada je preuzeo nacionalni tim. Tada, Pešić je najavio da želi 12 igrača koji najbolje funkcionišu zajedno, često ponavlja da odlična odbrana i dobar napad stvaraju rezultat, a ne obratno, kao i da će se potruditi da svakom od igrača pronađe pravu ulogu i učini ga boljim. Tako je bilo i ovog četvrtka na konferenciji pred meč sa Holandijom.

- Prva utakmica je prva utakmica. Spremali smo se večeras za meč sa Holandijom, taktički... Vrlo je važno, kao što je rekao Lučić, da poštujemo svakog protivnika, ovo je Evropsko prvenstvo. Biće veoma motivisani protiv nas. Moraćemo da demonstriramo maksimum posvećenosti, ovo je ono što ja očekujem od svog tima i naš cilj je kao i uvek da vidimo kako je moguće pobediti meč, a sledeći cilj je da od meča do meča unapredimo igru. Moraćemo da radimo napredno, kao večeras na treningu, da iskoristimo meč sa Holandijom ne samo da se takmičimo, nego i da damo igračima šansu da poprave individualnu formu. Svaki meč je za nas važan i sutra ćemo biti spremni da damo svoj maksimum.

Video: Pešić: Ne osećam pritisak, samo odgovornost

Još jednom, selektor "spušta loptu" i ukazuje i novinarima i navijačima koliko ja skromnost vrlina.

- Hajde pokažemo skromnost i da pokažemo samopouzdanje, da verujemo u svoje mogućnosti, nas okružuje masa navijača i vi koji "palite" ovaj narod u Srbiji bez ikakvog razloga i proglašavate nas... Treba da imate svoj stav, to je vaše pravo, vi ste tu zbog toga da komentarišete i o igri i o koučingu i o svemu, ali ne bih voleo da se moje reči koriste u tu svrhu, ja sam samo rekao da je naš prvi cilj ovde u Pragu da nastavimo proces, da popravimo našu igru i da se kvalifikujemo za Berlin. Nigde nisam rekao da hoću ovde da budem prvi i da na kraju budem prvi. Ciljeve ne određujem ja, odredili ste mi ih vi, imajte ih vi, imamo svi zajedno ciljeve, ali da se ne izvrću moje reči, molim vas za saradnju, to ekipi nije potrebno, navikao sam se na to, 40 godina sam profesionalac i ništa me ne može iznenaditi, ali ako ćemo da sarađujemo kroz turnir, da se moje reči ne izmišljaju i da budemo skromni i korektni.

Video: Pešić: Imao sam Bjelicu i Bogdana u planu, ali šta da radimo

Indijanapolis i "Karijev put" kao krajnji cilj

Poslednji selektor koji je našoj zemlji doneo zlato poveo je Srbiju u pohod na novo odličje. Uzimajući u obzir "istoriju", i ovoga puta, Pešić je koristeći svoje metode na terenu i van njega, i pored brojnih prepreka, na putu da stvori respektabilan i konkurentan tim, baš kao i pre 20 godina. Tada, jedna anegdota sa legendarnim Peđom Stojakovićem pokazuje na koji način se došlo do zlata.

Svetislav Pešić Foto: MN Press

As Sakramenta to vreme, nije bio zadovoljan prethodnim statusom u nacionalnom timu.

- Kad sam bio kod Peđe Stojakovića u Americi rekao mi je otprilike da mu je drago što sam ja selektor, ali da nije siguran da će igrati, jer nije bio zadovoljan prethodnim tretmanom u reprezentaciji - rekao je Pešić u jednom od intervjua za Politiku. A onda je Pešić odlučio da Peđi napiše pismo.

- Celu noć uoči povratka iz Amerike pisao sam pismo za njega. To pismo sam ostavio njegovom prijatelju koji me je odvezao na aerodrom. Da ne otkrivan detalje pisma, uglavnom, čim sam stigao u Evropu, Peđa me je pozvao i rekao mi: 'Možeš sto odsto da računaš na mene!'. Reći ću samo to da sam mu u tom pismu, pored ostalog, rekao da ćemo najverovatnije biti prvaci Evrope i sveta i da su to velika priznanja za jednog igrača, kao i da nisam siguran da će on ikada osvojiti NBA, jer je to vrlo teško - rekao je Pešić.

Bilo da igraju u Evropi ili NBA, igrači bi trebalo da veruju selektoru. "Karijev put" doneo je u više navrata zlato, pa bi možda i sada mogao da ima isti ishod. Još jedna anegdota o kojoj je Pešić pričao u brojnim intervjuima to i dokazuje:

- Bili smo na pripremama i završili smo večeru kada sam se popeo u sobu da ostavim stvari i pripremim se na ćaskanje sa saradnicima. Izašao sam na terasu i čujem razgovor reprezentativaca. Oni mene ne vide - počeo je Pešić priču:

- Jedan od njih, neću mu pomenuti ime, žali se. ''Ovo nikako ne ide. Ja ne mogu igrati ovakvu Karijevu odbranu. Istrošim se i nema me nigde u napadu''. I drugi košarkaši se slažu s njim. Moram da kažem da to nisu bili oni najbolji, nego prosečni. S njima je uvek najteže.

I dok su se oni domunđavali, jedan od njih se oglasio i rekao Stojakoviću: ''Pa dobro, Peđa! Zašto ti nećeš ništa da kažeš?''. Stojaković ih je samo pogledao i rekao: ''Šta ima da pričamo! Samo jedan put postoji do titule prvaka sveta, a to je Karijev put!'

Prvi meč Srbija igra protiv Holandije od 21 sat.

Video: Mislio sam da neću više da budem trener: Pešić o zlatu u Indijanapolisu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA