≫ 

Srbija stotkom podigla zavesu na Eurobasketu: Holanđani lako pali, Jokić i Micić počupali "lale"!

Šuterska rapsodija Orlova u Pragu na startu evropske smotre

  • 88
Nikola Jokić Foto: FIBA

Poleteli Orlovi! Košarkaška reprezentacija Srbije slavila je na startu šampionata Evrope protiv selekcije Holandije sa 100:76 i tako upisala prvu pobedu u grupi D koja se igra u Pragu.

Samo je u nekim momentima ličilo da bi Holanđani mogli da priđu, da možda zakomplikuju situaciju, ali je nalet bio žestoko ugušen sredinom treće četvrtine, tako da se nije ni dovodilo u pitanje ko će do trijumfa.

Nikola Jokić je bio predvodnik srpske selekcije sa 19 poena, šest skokova i četiri asistencije, a ispratili su ga raspoloženi Vanja Marinković sa 18 poena, te sjajni Vasa Micić sa dabl-dabl učinkom 15 poena i 12 dodavanja.

Kod holandskog kolektiva, iskusni Vorti De Jong je sa 6/8 za tri poena bio najveći problem Orlova, a na kraju je sakupio 28 poena.

Srbija protiv Holandije na Eurobasketu Foto: FIBA

Od samog starta je bilo jasno ko je favorit. Nekada prejasno, nekada prilično jasno. Lako se otišlo na dvocifrenu razliku uz raspoložene Jokića i Marinkovića i to se održalo do kraja prve deonice.

U drugoj minutu druge četvrtine se dostiglo i do +17, ali je selektor Svetislav Pešić krenuo munjevito da rotira i isprobava, verovatno, kadrove za naredne duele.

To je uslovilo i oscilacije u rezultatu i igri, pa su Holanđani uspeli da se spuste i na jednocifrenu razliku.

Srbija protiv Holandije na Eurobasketu Foto: FIBA

Najbliže jednom posedu razlike bilo je u trećem minutu drugog poluvremena kada su se zaređale izgubljene lopte i pogođene trojke protivnika. Tu je i Jokić bio ljut na sudije koje u tri napada nisu svirale očigledne faulove na njega. Nikola je tako zaradio tehničku, ali to nije uticalo na celokupni nalet koji je usledio.

Do kraja meča je još samo jednom Holandija pokušala, a onda je pala pod noge Srbije koja je protutnjala u završnici do stotke.

Već sutra očekuje srpsku selekciju duel sa domaćinom, Češkom, od 17.30 časova.

TOK MEČA

IV ČETVRTINA

10. minut (100:76) - KRAJ! POBEDA SRBIJE NA STARTU EVROBASKETA!

9. minut (97:74) - Ponovo Marinković za tri! Blizu je i ta stotka.

8. minut (92:74) - Manji propust u preuzimanju je tolerisan sada kada je pobeda sigurna.

7. minut (92:72) - Koliko se brzo Srbija odvojila i na 20 razlike. Marinković pogađa za tri!

6. minut (89:72) - Sada se i Miciću skandira "MVP, MVP". Dobio je tri slobodna bacanja i sva tri realizovao za +17.

5. minut (85:72) - Ristić iz pika izlazi i polaže loptu u koš uz faul. Popravlja se polako poenterski utisak i u ovoj četvrtini koja, za sada, pripada Holandiji (11:9). Novi tajm-aut.

4. minut (82:72) - Vilijams je preuzeo baklju De Jonga i u ovoj četvrtini pogodio dve trojke. Gubimo dve lopte u ofanzivi.

3. minut (77:69) - Loš period Srbije koji je uslovio povratak protivnika jednim zakucavanjem na pristojnu razdaljinu i aktivirao njegovu nadu.

2. minut (77:67) - Dve trojke Holanđana i Pešić zove tajm-aut. Ne bi valjalo da se od gotovog pravi sada veresija.

1. minut (77:61) - Kao da je Holandija iscrpela sve moguće opcije u ofanzivnom delu. Ako De Jonga nema da šutira trojku, kreće mučenje. Sa druge strane, Kuridža uspeva da iznudi faul i pogađa oba slobodna bacanja.

III ČETVRTINA

10. minut (75:61) - Jooookić! Evo ga +16 i sada je već teško da će se išta drugo desiti osim pobede Srbije.

9. minut (72:57) - Neefikasan minut više pogoduje Orlovima. Jagodić Kuridža je u igri.

8. minut (72:57) - Samo nam taj De Jong pravi probleme, sve ostalo je prilično jasno. Dvocifren broj izgubljenih lopti Holanđana i "gurka" ka sve većoj razlici na nešto ukazuje.

7. minut (70:54) - Jokić uzvraća trojkom, a Micić kao voz prolazi za +16. Sada je pitanje koliko Holanđani još mogu da drže korak.

6. minut (65:54) - Lucidni potez Micića je otvorio Lučiću put ka košu, a onda duplikat prošle akcije! Ide Srbija na +14. Ipak, De Jong... Ponovo za tri.

5. minut (61:51) - Marinković za tri, a onda sjajan pik za Jokića koji polaže! Ova serija je bila neophodna našima da se ponovo odvoje i rasterete.

4. minut (56:51) - Održala se priča na samo +6 nakon promašene trojke Marinkovića. Ubrzala se igra, a evidentno je koliko odbrana "bije" Nikolu Jokića. Srpski centar se požalio sudijama i za to dobio tehničku.

3. minut (54:45) - Micić za tri! Još jednom je Vasa bio tu da prekine post naše selekcije, ali se protivnik definitivno probudio. Jokić je prvo napravio faul u napadu, a onda ukrao loptu u defanzivi.

2. minut (51:45) - Ko će drugi za Holanđane ako ne De Jong. Evo "lala" sada na -6 i ponovo su rezultatski tu.

1. minut (51:43) - Loš start drugog poluvremena za Orlove. Ponovo taj De Jong. Ubacio je i četvrti put iza linije za tri poena.

II ČETVRTINA

10. minut (51:38) - Nije što je naš, ali je zaista dominantan. Jokić kada je na terenu, zaista je nerešiva enigma za holandsku selekciju. Srbija je na leđima Nikole uspela da zaključi priču u prvom poluvremenu. As Denvera je sakupio 11 poena, četiri skoka i tri asistencije. U suprotnom taboru je pomenuti De Jong već na 15 poena uz tri trojke.

9. minut (47:38) - Moraće De Jongu da se uskrati slast za tri poena. Iskusni Holanđanin je ponovo vratio ispod -10.

8. minut (47:33) - Micić za tri! Uvek kada se stane, neko se pojavi da pogura priču. To je sada bio Vasa koji je sada asistencijom progirao i Jokića, pa sada mora tajm-aut za dalja pojašnjenja u drugom taboru.

7. minut (42:33) - De Jong je prvi dvocifreni kod Holanđana. Ubacio je i drugu trojku iz tri pokušaja, te je vođstvo Srbije palo na jednocifrenu razliku. Selektor Pešić je zvao tajm-aut.

6. minut (42:28) - Gudurić 2+1! Odličan potez Marka u reketu. Ponovo je moglo da se ode na dosta veću razliku, tranzicija lopte omogućuje nam otvorene trojke, ali nema pogotka Davidovca.

5. minut (39:28) - Dugo je srpska reprezentacija bila bez poena, a post je prekinuo Davidovac sa linije penala (1/2). Usporili smo dotok poena, ali se i dalje čuvamo na sigurnoj distanci.

4. minut (38:26) - Brzo se trči, brzo se pokušava. Tako su naši momci promašili dva šuta, jedan za tri poena, dok je holandska selekcija izgubila loptu zbog suđenih koraka.

3. minut  (38:26) - Uzvraćaju protivnici sa serijom od 5:0. Ispali smo dva puta u protoku lopte, ostajali su Holanđani sami i lako im je bilo da poentiraju.

2. minut (38:21) - Odlazi Srbija sada i na +17! Jaramaz je zaključio jaku seriju kojoj Holanđani moraju da odgovore ukoliko ne žele da osete debakl.

1. minut (33:21) - Evo prvih poena Ristića koji je ostao na parketu. Dobra odbrana je usledila, a onda se nastavilo sa višeminutnom praksom da sve ide preko našeg rezervnog centra. Ristić je tako iznudio i faul uz pogodak, ali nije bilo dodatnog poena.

I ČETVRTINA

10. minut (31:21) - Jaramaz je kompletirao +10 nakon prve četvrtine, iako je Srbija mogla da dobije i faul na kraju. Bilo je manje "pobune" naših, ali se sve brzo sleglo.

9. minut (28:21) - Ne uspeva ponovo Ristić pod obručem da se dokaže, a onda promašuje i sa distance, ali smo uspeli da pokupimo dva ofanzivna skoka.

8. minut (25:18) - Dva promašaja Ristića i pogodak Holanđana. Čini se da je samo momenat kada će Srbija otići mnogo dalje od protivnika.

7. minut (25:16) - Mogla je ovo da bude i znantno veće vođstvo, ali je Klof ubacio za tri i održao svoju ekipu u životu.

6. minut (24:13) - Serija od 7:0 uz trojku Kalinića. Imamo 3/4 iza linije, a i prvi put dvocifrenu razliku na ovom susretu.

5. minut (17:11) - Nešto neefikasniji minut za naše reprezentativce, a Holanđani su uspeli da dođu do dvocifrenog učinka.

4. minut (17:9) - Održava se pristojna razlika Orlova preko Jokića, koji je nastavio košgeterski niz, i Lučića, ali i protivnički kolektiv dolazi do daha.

3. minut (13:7) - Upisuje se Kalinić, ali onda sledi prva trojka Holanđana preko De Jonga, njihovog najboljeg igrača.

2. minut (11:4) - Holandija je još jednom nabrzinu uspela da poentira, ali je Marinković postigao dve trojke u nizu! Ide odmah tajm-aut "lala", jer bi ovo moglo da ode u duboki minus vrlo brzo.

1. minut (5:2) - Odmah je Nikola Jokić krenuo da lomi Holanđane! Posle uvodnog vođstva protivnika, Jokić je prvo izjednačio iz reketa, a onda je krenuo u prodor, okrenuo svog čuvara i pogodio 2+1.

Nikola Jokić Foto: FIBA

PRE MEČA

Orlovi su tokom jučerašnjeg dana pristigli u Prag de će započeti evropsku avanturu ka zlatnoj medalji. Trening je odrađen, a Holandija je prvi protivnik.

Ogroman favorit je Srbija, iako su "lale" potpuno nepoznanica za naš sastav. Košarkaška tradicija nije nešto što krasi holandsku naciju, pa se očekuje lak posao na startu šampionata Evrope.

U prvom duelu grupe D, Izrael je slavio u žestokoj završnici protiv Finske sa 89:87.

Telegaf se nalazi u Pragu i ovde možete pročitati kako je tekao prvi dan u glavnom gradu Češke iz ugla naših reportera,

Navijači Srbije su već u velikom broju, okupirali su i ulice i kafane.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • TRX

    2. septembar 2022 | 21:37

    Kako se oseti kada na Klupu ode Jokic i Micic, to me plasi...

  • Dejan

    2. septembar 2022 | 22:48

    Naš klasičan problem,svi smo veći katolici od pape a i svi bolje znamo košarku od selektora i ljudi koji to rade ceo život

  • bravo

    2. septembar 2022 | 22:23

    Strasan suter ovaj De Jong

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA