≫ 

Bili smo na stadionu praške Sparte: Navijači "kliču" da je Kosovo deo Srbije, istorija odiše na svakom koraku

Ekipa Telegrafa posetila je mesto koje "gori" svaki put kada se igra veliki praški derbi

  • 5
FK Sparta Prag, kolaž, razglednica Foto: Telegraf.rs

Beograd je grad fudbala. Prag takođe. Ako se u Srbiji tokom cele godine čeka večiti derbi između Crvene zvezde i Partizana, onda se u glavnom gradu Češke Republike željno "iščekuje" susret Sparte i Slavije.

Situirani na dve potpuno suprotne strane grada (Sparta u Letnoj, a Slavija u Vršovicama), klubovi su gotovo podelili navijače iz ovog grada na dva dela.

Nije tajna da pored Slavije i Sparte u Pragu igraju i neki drugi klubovi poput Žižkova, Dukle i Bohemijansa, ali je tradicionalno svetlo usmereno prema onim najvećim, koji opstaju uprkos svemu i koji godinama u Evropi prave vrhunske rezultate i dolaze do završnice elitnih takmičenja.

Sparta je srpska "talija": Pobeđivali su ih Zvezda, Partizan, pa i Spartak iz Subotice

U skorije vreme Sparta je igrala i protiv srpskih klubova u evropskim kvalifikacijama, a zanimljivo je da su u oba navrata naši izašli kao pobednici iz dvomeča.

Prvo je u sezoni 2017/18 ekipa Crvene zvezde sa ukupnih 3:0 savladala Spartance, da bi godinu dana kasnije Spartak iz Subotice napravio veličanstvenu senzaciju, pošto je posle pobede od 2:0 na "Karađorđu" uspeo da na "Letnoj" izvuče poraz od 1:2 i da tako prođe dalje.

Setićemo se i dosta svežijeg okršaja sa Partizanom u plej-ofu Lige konferencija kada su Česi ispali u šesnaestini finala nakon dva minimalna poraza (0:1 i 1:2), a Partizan je potom eliminisan od Fejenorda u narednoj rundi.

Velikani češkog fudbala koji su stali na teren "Letne"

Bilo kako bilo, stadion Sparte je nešto što svaki sportski fanatik ne bi smeo da izbegne pri poseti glavnog grada Češke. Iako nije baš pristupačan kao ostale gradske znamenitosti, do njega je moguće doći kombinacijom zelene linije metroa (Depo Hostivar - Nemocnice Motol) i jednog od tramvaja koji staju tačno ispred stadiona.

Spolja, stadion izgleda prilično malo. Izgrađen je 1893. godine i predstavlja jedan od najstarijih ne samo u Češkoj, već i u ovom delu Evrope. Prošao je kroz brojna renovinaranja do današnjeg dana, a i dalje je uspeo da zadrži svoj stari duh.

Na njemu su nastupala vrhunska imena poput Jaromira Blažeka koji je trenutno rekorder po broju upisanih nastupa u dresu Sparte, potom je tu i čuveni Jirži Novotni, pa i Ladislav Krejči koji i dan-danas oblači dres praškog kluba.

Žestoki navijači, grafiti na svakom koraku i velika podrška Srbiji

Ono što je posebno impresivno jeste to da su spoljašnji zidovi stadiona "Letna" ukrašeni grafitima sa svih strana. Navijačka kultura je gotovo identična onoj srpskoj, uz žestoke ultrase, mnogobrojne bakljade na stadionu, a ni incidenti na dan velikog derbija sa Slavijom nisu retkost.

Najvatrenija grupa Sparte iz Praga inače poznata je i po podršci koju pruža Srbiji po pitanju Kosova i Metohije, pošto smatraju da je to njen sastavni deo. Nebrojeno puta tokom utakmica mogli su se videti na tribinama sa transparentima, a u unutrašnjosti stadiona postoji i poseban grafit posvećen upravo tome.

Navijači Sparte su često gostovali i u Srbiji, gde su pokazivali poruke podrške našem narodu.

Video: Navijači Sparte iz Praga doneli transparent sa porukom: Kosovo je Srbija

U klupskoj prodavnici sve "od igle do lokomotive", dres košta oko 70 evra

Pošto nismo uspeli da uđemo na sam stadion, koji je bio zatvoren, otišli smo do zvanične klupske prodavnice gde nas je radnik sjajno ugostio i dozvolio nam da napravimo fotografije dresova za novu sezonu.

Ukoliko vas put ikada bude "naneo" na stadion Sparte, treba da znate da domaći ili gostujući dres (u zavisnosti za koji se odlučite) košta tačno 1.800 čeških kruna (što je oko 70 evra), a pored toga možete kupiti i šolje, majice i druge navijačke rekvizite koji se kreću od 250 kruna pa naviše (što je oko 10 evra).

Video: Pešić o duelu sa Finskom: Imaju dobar tim, veliku želju i motivaciju za nas

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA