≫ 

Neven Spahija potpuno iskren: "Svaka čast Srbiji, Hrvatska ne može u istu rečenicu"

Ipak, veruje da bi njegova reprezentacija mogla da bude iznenađenje turnira

  • 1

Proslavljeni hrvatsi košarkaški trener Neven Spahija govorio je za srpske medije na poluvremenu utakmice Srbije i Finske o Evrobasketu.

Na početku je prokomentarisao igru Srbije.

- Jako loše znate... - rekao je uz smeh Spahija, pa nastavio:

- Ja sam dosta gledao Srbiju od početka rpiprema,a od utakmice u Stožicama. Ne vidim problem, repstacija igra impresivno, znali smo talenat Srbije, ali ova igra je nešto iznad. Mogu samo da čestitam selektoru i igračima na ovakvoj igri, svaka čast.

Zatim je usledilo pitanje o strancima u reprezentaciji.

- Reprezentacija jedne države je na neki način identitet države, identitet te škole košarke, nečeg što svaka država proizvodi. Stranci imajju prostora u klubovima koliko god hoće i ne vidim razloga da igraju u reprezentaciji. Poneke reprezentacije su iskoristile to FIBA pravilo, dovele strance u svoju reprezentaciju, i po mom mišljenju to nisu više te nacionalne selekcije, to su neke miks selekcije, i ja lično ne vidim razlog za to. Ja sam rekao i mojim prijateljima u Hrvatskoj, medijima i Savezu, ukoliko svi žele da stranac igra za reprezentaciju, onda okej, ali ja se nikad neću pomiriti s tim.

Potom je prokomentarisao sve regionalne selekcije, prvo Hrvatsku.

- Hrvatska će se podizati, nije naivna reprezentacija. Mislim da će se dizati kroz turnir, nakon dugo vremena smo kompletni, plus ovaj dečko iz Albe (Džejlen Smit) koji je stigao kao stranac u reprezentaciju, on daje dodatan kvalitet i to zaista ne mogu da poričem, međutim nivo košarke koji u ovom trenutku igraju Srbija i Hrvatska ne idu u istu rečenicu.

Neven Spahija Foto: Telegraf.rs

Onda Sloveniju...

- Mislim da je Slovenija jako dobro igrala u pripremnom periodu, sa lakoćom je sve pobeđivala i mislim da je prerano došla u pravu formu. Kada pogledate duel Slovenije i Srbije, videćete da Srbija nije bila ni blizu ovog nivoa. To i jeste trenerski posao, da kako turnir odmiče, da se vi podižete u formi.

Pa i selekciju Bosne i Hercegovine.

- Sve čestitke ekipi i treneru, zaista fascinantno. Oni imaju dva ekstra igrača, međutim očito je dobra hemija tima. Nisu oni dobili samo Sloveniju, već i Francusku.

Dao je Spahija i svoje viđenje o potencijalnim osvajačima medalja.

- Svi mi ovde mislim da isto razmišljamo, to su definitivno Srbija, Grčka Slovenija, ja mislim dalje Francuska. Trenutno je Litvanija na 0-3, ali ja mislim da će oni pobediti poslednje dve utakmice. Izgubili su tri utakmice u egalu i da sam ja selektor neke od reprezentacije ne bih ih voleo za protivnika. Tu spada i Nemačka.

Zanimljivo da Hrvat nije svrstao Španiju među favorite.

- Jedna reprezentacija koja je izgubila puno važnih igrača koji su je sve vreme vodili do velikih rezultata. Mislim da će im biti potrebno puno vremena da se oporave od toga. Talenat imaju, ovo je turnirski sistem takmičenja, lakše je prognozirati rezultat u ligaškim takmičenja.

Kada bi mogao da bira između Nikole Jokića, Jusufa Nurkića, Bojana Bogdanovića i Luke Dončića...

- Jednog treba da odaberem? Ma dajte - nasmejao se Spahija.

Na kraju o potencijalnim iznenađenima iz senke.

- Pa ja mislim da su se svi potencijalni favoriti pokazali, ali recimo Hrvatska spada kao takva reprezentacija. Rekao bih da je BiH napravila jako puno i verujem da više od ovoga ne mogu, ali od Hrvatske očekujem. Nakon dugo, dugo vremena su zajedno i to je najbitnije za jednu reprezentaciju. Tamo je puno individualnog kvaliteta, nama nedostaje malo utakmica i timske hemije.

Video: Pogledajte kako se srpski navijači zagrevaju za Fince: Dobili su novog MVP-ja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA