≫ 

Kuridža o prezimenu: Deda mu bio vođa srpskog ustanka u Dalmaciji, bunom oslobodio narod od Mletaka

Njegov ustanak dobio je naziv Kuridžina buna, a rezultat je bio da je na pola godine oslobođen prostor od Bukovice i Ravnih Kotara

  • 7
jagodić kuridža Foto: Telegraf.rs

Marko Jagodić Kuridža je postao diskretni heroj navijača Srbije na Evrobasketu u Pragu, gde mu posvećuju i pesme ili skandiranje uz dozivanje srpskih navijača sa različih strana O2 arene u Pragu.

Kako je ponovo dospeo u žižu javnosti, priča o njegovom prezimenu je ponovo aktuelna.

Naime, Marko ima dva prezimena, jer su njegovi preci zadržali prezime koje im je dodato još u početkom osamnaestog veka kada je sveštenik Petar Jagodić prozvan Kuridža zbog svoje velike hrabrosti i kuražnosti, gde je bio vođa srpskog ustanka u Dalmaciji protiv mletačke vlasti zbog poreza.

Njegov ustanak dobio je naziv Kuridžina buna, a rezultat je bio da je na pola godine oslobođen prostor od Bukovice i Ravnih Kotara.

Kada je buna ugašena u krvi, Kuridža se na molbu naroda privremeno sklonio u Liku, a kada su Mleci obećali Srbima amnestiju ako obećaju da će predati oružje, onda se vratio u svoje mesto Blišani da živi u miru na svom imanju.

Ali, već godinu dana kasnije Mleci su popa Kuridžu uhapsili i držali ga u pritvoru u kinskoj tvrđavi, da bi ga potom osudili u Zadru kao vođu buntovnih Srba na 40 godina robije. Robijao je u Veneciji čitavu kaznu, oslobođen je 9. jula 1746. godine, a umro je u Zadru 9. aprila 1749. godine.

Iako je tokom robije ogluveo i oslepeo, nije mu bilo dozvoljeno da se vrati u svoje rodno mesto Blišani, da ne bi bio motiv narodu za novu pobunu.

Sada je Kuridža na Evrobasketu, tokom intervjua sa reporterom RTS-a Slobodanom Šarencem dobio pitanje da ukratko objasni svoje prezime.

- Auuu. To ne može na brzinu, za to ti baš treba vreme. Sve ste već pročitali. Sve je počeleo od mog predaka Petra Jagodića Kuridže. Bila je Kuridžina buna i onda je dobio nadimak Kuridža i posle je vratio svoje prezime Jagodić – rekao je srpski košarkaš.

Upitan je potom i da li mu se dopada kada mu navijači skandiraju prezime

- Dopada mi se - iskren je bio krilni centar Srbije.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by slobodan_sarenac_official (@slobodan_sarenac_official)

Video: Srbi smislili novi hit u Pragu na Bajinu pesmu: Je... vas Jokić, Kuridža skače

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • miro

    7. septembar 2022 | 11:40

    Srbin je mio ma gde bio🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸💪🏻🙏👍

  • markoBG

    7. septembar 2022 | 12:49

    rodjen 1746 a bio mu deda, koliko onda kosarkas ima godina , 250 ?

  • 534

    7. septembar 2022 | 13:35

    Jagoda Kuridžić.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA