≫ 

Srbija razorila Poljake: Jokić sve pregazio u grupi, Hrvati mogu da odahnu, sa Italijanima u 1/8 Evrobasketa!

Ovo je bilo više nego rutinski, a ohrabrujuće za nastavak srpske ekspedicije na šampionatu Evrope!

  • 68
Nikola Jokić Foto: FIBA

Košarkaši Srbije su izašli iz grupe sa 5/5! Orlovi su savladali i selekciju Poljske sa 96:69 i tako otišli na duel sa Italijom u osmini finala. Nikola Jokić je još jednom odradio, poput pravog vođe i MVP-a, svoj deo posla, a raduje i ulazak Nikole Milutinova u rotaciju i stroju naše reprezentacije pred nokaut fazu.

Ovo je bilo lakše nego što smo očekivali. Poljaci su od samog starta bili u podređenom položaju, gledali su samo kako razlika raste, pa okršaj za prvo mesto i nije bio toliko vatren zbog nadmoći Pešićeve čete.

Ponovo je Jokić pokazao šta znači savršenstvo. Protivnik nije mogao nikakao da ga brani, a to je rezultovalo sa 19 poena i 6/7 za dva, 1/1 za tri i 4/4 sa slobodnih bacanja uz pet skokova i jednu asistenciju. Uz sve to, Srbiju bi najviše moglo da raduje uključenje Nikole Milutinova u roster, jer je centar odmah zauzeo svoju poziciju i sa 16 poena uz tri skoka i i jednu asistenciju pokazao koliko će pomoći kolektivu.

Dobro su se pokazali i Marko Gudurić, pogotovo u poslednjoj četvrtini, sa 15 poena, a dvocifreni su bili i Vasilije Micić sa 12 poena uz devet asistencije, kao i Nikola Kalinić sa 11 i Dejan Davidovac sa 10 poena.

Kod protivnika, Mihal Mihalak je sa 17 poena bio usamljen u čitavoj priči Poljske, a uz njega je dvocifreni učinak imao samo Lukaš Kolenda sa 10 poena.

Srbija - Grčka, Košarka Foto: Nikola Tomić

Pitanje je bilo da li će Srbija ići na Italiju ili Hrvatsku, ali Azurima je bilo jasno da će to biti oni već nakon nekoliko minuta igre u Pragu.

Razlika je uporno rasla, a Jokić je samo sipao do momenta kada je selektor Svetislav Pešić odlučio da ga izvadi iz igre. Ni to nije pomoglo protivniku, jer je njegovo mesto zauzeo Milutinov koji je bio previše dominantan za suparničkog centra.

Jedino vođstvo koje je imala Poljska bila je u 40 sekundi susreta, a do kraja prve četvrtine je bilo već 14 poena razlike.

Šta se sprema, bilo je jasno u drugoj deonici gde se jasno videlo da protivnički tabor nema oružje niti za jednu moguću akciju srpske selekcije. Rasla je rezultatska distanca do ogromnih +24, ali se na pauzu otišlo sa +19.

Čim nije bilo otpora na startu drugog poluvremena, bilo je jasno da će 20 minuta biti više revijalnog nego takmičarskog karaktera.

Uz Jokića i Milutinova i njihovu sjajnu igru, Srbiju može da raduju minuti Vanji Marinkoviću koji je posle povrede ponovo na parketu i biće još spremniji za Italiju.

TOK MEČA

IV ČETVRTINA

10. minut - KRAJ MEČA! SRBIJA JE LAKO SAVLADALA POLJSKU ZA 5/5 u grupi!

9. minut (96:64) - Ne dozvoljava Gudurić da se spusti razlika ispod 30, ali stiže trojka sa protivničke strane koja upravo spušta to ispod margine.

8. minut (94:64) - Ofanzivni faul za faulom. Kasno buđenje protivnika koji ipak uveseljava poljske navijače u dvorani.

7. minut (94:62) - Gudurić pogađa za tri, ali Poljska se pojavljuje u ovoj četvrtini i pravi mini seriju.

6. minut (91:57) - Više se ništa ne dovodi u pitanje. Evo i Vanje Marinkovića u igri što su srećne vesti za Srbiju. Svi su dobili svoje parče vremena, pa i Marinković koji je bio pod znakom pitanja.

5. minut  (91:55) - Nema već tri minuta poena za Poljsku. Sa druge strane samo se nastavlja fešta koševa. Milutinov ne staje ni sa slobodnih bacanja, a njegovu seriju je nastavio i Jagodić Kuridža, doduše sa 1/2 sa penala.

4. minut (86:55) - Ode razlika i na velikih +31! Micić je pogodio za tri. Dalekometna paljba je sada na delu.

3. minut (80:55) - Jokića verovatno nećemo gledati više u igri u grupnoj fazi, a umesto njega na terenu je Milutinov. Evo nove trojke u režiji Davidovca i ofanzivni faul nad Jaramazom.

2. minut (77:55) - Jaramaz za tri! Samo što se došlo do +25, Sel je vratio istom merom. Opuštene su ruke na obe strane.

1. minut (74:50) - Pokušali su Poljaci sada trojkama da smanje razliku, ali u dva navrata nije prošlo. Ipak, prošlo je zakucavanje Milutinova, a za veću razliku je izgubljena lopta.

III ČETVRTINA

10. minut (72:50) - Evo i kraja treće četvrtine. Srpska selekcija na pogon Jokića (19 poena), Milutinova (10 poena) i Kalinića (osam poena) ide ka lakoj pobedi kako bi bez poraza zaključila svu priču u grupi.

9. minut (67:47) - Održava se razlika od +20. Srbija će ući sa ogromnom prednošću u poslednju četvrtinu, što znači da protivnik nema mnogo nade da preokrene situaciju.

8. minut (65:45) - E, sada je ostao reket nezaštićen i lako je prošla lopta za Olejničaka koji je položio.

7. minut (65:43) - Nije pomogla pauza Poljacima. Nastavlja prednost da raste i da se vraća na onu maksimalnu. Milutinov je ponovo u igri, a ušao je umesto Jokića koji je nastavio tamo gde je stao, sada sa slobodnih bacanja.

6. minut (61:43) - Trojka Kalinića, a onda i brza kontra za polaganje Gudurića! Ide tajm-aut poljskog kolektiva.

5. minut (58:43) - Na ovoj razlici, Poljska jednostavno ne može da nađe ritam i pokušaji Mihalika i Ziskovskog iz reketa ne prolaze. Ostaje velikih +15.

4. minut (58:43) - U ovoj seriji promašaja sa obe strane se našao i sam Jokić koji prvi put promašuje na meču, a onda brzo to ispravlja.

3. minut (56:43) - Došao je Ponitka do vazduha, najveća zvezda Poljske, a to Pešić ne želi da vidi i zove tajm-aut.

2. minut (56:38) - Možda Poljaci i preko Ponitke mogu nešto da urade ofanzivno, ali defanziva je u depresiji.

1. minut (54:36) - Ne staje Jokić. Evo ga već na 15 poena iz neverovatnih 5/5 za dva i 1/1 za tri uz 2/2 sa slobodnih. Prava partija MVP-a.

II ČETVRTINA

10. minut (52:33) - KRAJ POLUVREMENA! Kakva sekvenca srpske selekcije. Na ogromnih smo +19 i Italijani već mogu da se spreme u osmini finala.

9. minut (49:31) - Evo Jokića i Kalinića ponovo u igri. Tajm-aut je usledio od strane Pešića koji želi da da dalje smernice ekipi i da spreči opuštanje pred poslednji minut poluvremena.

8. minut (49:29) - Ukoliko i imamo sa nekim muke, onda je to sa Mihalikom i Solokovskim koji je skoro od samog starta meča na terenu. Ipak, održava se razlika na velikih 20 poena.

7. minut (49:27) - Mini serija i impuls pojlske selekcije je odmah uskraćen nakon flotera Micića.

6. minut (47:23) - Ukoliko gledamo trenutnu situaciju, sprema se katastrofa Poljskoj, osim ukoliko Orlovi ponovo ne sklone gas sa papučice. Milutinov je drugi igrač naše selekcije koji je stigao do 10 poena nakon Jokića.

5. minut (41:21) - I dalje selektor Pešić gleda da prva petorka provodi što manje minuta na terenu, pogotovo u ovakvoj situaciji. Samo je Vasa iz prve postave trenutno na parketu, ali je ovo dovelo do toga da samo dva košarkaša Srbije posle 15 minuta igre nisu zabeležila poene.

4. minut (39:18) - Preko 20 razlike je. Milutinov je igrao leđima i pogotkom naterao protivničku klupu na novi tajm-aut.

3. minut (37:18) - Davidovac za tri! Odlaze Orlovi polako od Poljaka koji, kao da se već opraštaju od moguće pobede.

2. minut (32:16) - Ponitka je morao van igre. Odbrana Srbije ga je prilično dobro zatvorila, a palicu Poljaka preuzeo je Ej Džej Sloter koji je pokušati da promeni tok meča.

1. minut (30:14) - Prelepa akcija i pogodak Gudurića. Čitava postava je sada, u odnosu na početak, izmenjena, ali ne spuštamo tempo.

Nikola Milutinov Foto: FIBA

I ČETVRTINA

10. minut (28:14) - Davidovac se upisuje, a onda i Micić. Vrhunska četvrtina za Srbiju! Tu je sada i Milutinov koji je upisao prve minute na Evrobasketu.

9. minut (24:14) - Održava se dvocifrena prednost. Joker je dobio slobodne minute i umesto njega je tu sada Ristić.

8. minut (22:11) - Evo Jokića i na dvocifrenom saldu, a onda se Micić ispravio nakon jedne rampe i sada je to veoma lepa razlika od +11.

7. minut (18:11) - Veoma čudan faul je sviran Lučiću koji je odigrao dobru odbranu, ali sudije nisu mislile tako. Kalinić ide van igre.

6. minut (18:9) - Moraju Poljaci da traže tajm-aut, jer bi po njih ovo vrlo brzo moglo da ode predaleko. Kalinić se priključuje Jokiću uz jedno lepo zakucavanje.

5. minut (14:9) - Jeste Joker nastavio svoju košgetersku seriju, došao do svog osmog poena, ali je stigla trojka sa druge strane.

4. minut (12:6) - Nikola, nego kako... Ponovo je Jokić pogodio i njegove brojke već "divljaju". Srbija će se, definitivno, ponovo osloniti na njega.

3. minut (10:6) - Balcerovski i Sel se ističu kod Poljaka i oni ih rezultatski održavaju rezultatski od starta.

2. minut (10:4) - Trojke Jaramaza i Kalinića! Srbija je efikasno ušla u ovaj duel i to je ono što nam je neophodno da se udari temelj pobedi.

1. minut (4:2) - Nakon prvog minuta, Jokić je pokazao odmah da će biti (naravno) najteži za čuvanje Poljacima, te preko slobodnih i polaganja doneo prednost.

PRE MEČA 

Srbija se, pred poslednje kolo grupne faze, nalazi na prvom mestu sa 4-0 skorom i u slučaju da slave i protiv Poljske, igraće sa Italijom za prolaz u četvrtfinale.

Ipak, ako Ponitka i drugovi budu jači od srpske selekcije, onda ćemo se u osmini boriti protiv selekcije Hrvatske.

Ako je suditi po hrvatskim medijima, komšije bi rado izbegle duel sa Srbijom.

Što se tiče srpskog sastava, Nemanja Nedović neće moći da pomogne, a još uvek se ne zna da li će Vanja Marinković i Nikola Milutinov biti spremni za okršaj sa Poljacima.

Video: Pešić potvrdio: Nadamo se da bi Milutinov i Marinković protiv Poljske mogli da zaigraju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Durlanac

    8. septembar 2022 | 20:18

    Mislim da je bitnije Slovenci ili Grci.!?Više bih voleo da razbijemo Slovence mnogo su nam dužni.!

  • Перагеније

    8. septembar 2022 | 20:48

    Јаки немају разлог да бирају - само да газе.

  • Obilic

    8. septembar 2022 | 23:05

    Ucimo Evropu kosarke...bravo Orlovi!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA